Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Австриец се готви да "счупи" звуковата бариера със скок от стратосферата

3 коментара
Австриец се готви да "счупи" звуковата бариера със скок от стратосферата

Австриецът Феликс Баумгартнер е на път да извърши уникален скок от стратосферата и да стане първият човек в света, преминал звуковата бариера при свободен полет към земята.

Един от най-опитните експерти в скоковете с парашут ще се издигне в стратосферата над град Розуел в американския щат Ню Мексико на височина 36.5 километра. Полетът му към земята ще продължи около 5 минути и 35 секунди, от които в продължение на около 40 секунди със скорост 1110 километра в час. Парашутът трябва да се отвори на километър и половина над пустинята.

Специален скафандър ще защитава Баумгартнер от дебнещите го смъртоносни опасности – преохлаждането и промените в налягането. По време на полета си 43-годишният бивш военен парашутист ще бъде опасан с камери, които ще документират подвига му.

Камерите ще дадат възможност събитието да се проследи пряко в интернет, като организаторите са предвидили 20-секундно забавяне на картината в случай на евентуален трагичен изход.

Ако всичко мине успешно, Баумгартнер ще постави едновременно няколко световни рекорда: най-голямата висичина, от която човек е скачал - 120 000 фута, или 36.5 км; първият човек, прекосил без помощни средства бариерата на скоростта на звука;най-продължителното свободно падане от 5 мин и 35 сек.; най-високо издигнал се управляем балон(предишният рекорд е от 1961 г. - 34.442 километра); най-големият в историята управляван балон.

През юли тази година Баумгартнер вече извърши скок от стратосферата, но от по-малка височина и с по-ниска скорост на падане – 20 километра и 862 километра в час – и благополучно се приземи пак край Розуел.

Засега рекордът за най-голяма височина принадлежи на пилота от Военно-въздушните сили на САЩ Джозеф Китинджър. Той е поставен през 1960 година от височина 31 333 метра. Всички досегашни опити да се подобри този рекорд са завършвали гибелно.

Сега 84-годишният Китинджър е част от екипа на Баумгартнер и ще бъде в радиовръзка с него по време на общо 2.5-часовия експеримент.

Първоначално Баумгартнер ще е в капсула с тегло малко над 1 тон, окачена под огромен балон с хелий, който ще се издига със скорост отоколо 300 метрав минута. Първоначално балонът ще има силно издължена форма с височина на 55-етажна сграда, или почти 168 метра. С изкачването хелият ще се разширява и ще го изпълва, докато стане100 метра висок,с диаметър 130 метра и обем от почти 850 000 кубическиметра.

По време на полета австриецът ще е подложен на няколко смъртоносни опасности. Първата е да не се разхерметизира скафандарът му. Втората се състои в това, че през първите 30 секунди от падането си парашутистът практически няма да изпитва съпротивление на въздух, заради което ще му е трудно да фиксира положението на тялото си. Ако при навлизането в плътните слоеве на атмосферата тялото му се върти около оста си, има опасност да загуби съзнание и да не успее да отвори парашута.

Освен всичко това обаче, засега учените не знаят как ще реагира човешкото тяло при преодоляване на звуковата бариера.

Досега Баумгартнер е извършил повече от 2500 полета от самолети и хеликоптери, както и от небостъргачи и паметници, между които и 101-етажния Taipei 101 в Тайван.

Подготовката му за днешния скок продължава 5 години.Проектът Stratos се финансира от компанията Red Bull.

Изпълнението му първоначално бе насрочено за понеделник, но бе отложено за днес заради лошо време. Изискването е на земята скоростта на вятъра да е под 3 километра в час за излитането на балона, носещ капсулата, от която ще скочи Баумгартнер.

Днес първоначално планираният час бе 15 (българско време), и той бе отлаган на няколко пъти заради неподходящи метеорологични условия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    оЧАКВАМ УСПЕХ! НА КОЛКО НЕЩА Е СПОСОБЕН И Е НЕДОВОЛЕН ЧОВЕК. ГОЛЯМА СИЛА ТРЯБВА, НО ЗА КАКВО Е ТОВА ? НИКОЙ НЕ Е ПО СИЛЕН ОТ ПРИРОДАТА! ДА ОСТАВИМ ЗЕМЯТА ДА ПОЧИВА ОТ БЕЗУМИЦИ!

  2. стефчо
    #2

    Луд за връзване!:) дано успее..

  3. Анонимен
    #1

    IKAR

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.