Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Автобусни превозвачи вдигат цените на билетите с лев-два

Превозът на товари ще поскъпне с 15-20% в края на годината

0 коментара
Автобусни превозвачи вдигат цените на билетите с лев-два

Поскъпването на горивата от началото на месеца в крайна сметка ще се отрази на цените на билетите на някои от най-големите автобусни превозвачи и то в разгара на активния летен сезон. С един – два лева ще поскъпнат цените на “Биомет” и “Юнион Ивкони”, стана ясно от думите на техните управители пред БНР.

 

“Причината за това увеличение е промяната на цената на дизела, тъй като дизелът съставлява около 45% от себестойността на един курс. Промяната в цената на дизела беше около 10%. Не можем да си позволим един рязък скок и засега това е решението за минимално увеличение от 1 лев. Винаги едно увеличение е рисково и води до негативни последствия”, каза Ваньо Алексиев от “Биомет”.

 

“Юнион Ивкони” ще увеличи цените повече – в зависимост от разстоянието. “Около лев на дългите дестинации до два, в зависимост от самата дестинация. Предполагам, че ще има лек спад в пътникопотока, но просто нямаме друг изход от ситуацията, това е единственият вариант, който можем да направим”, коментира Георги Алексиев, управител на компанията.

 

След шоковото поскъпване на горивата с около 10 ст. в началото на месеца Миролюб Столарски, председател на Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, увери, че поскъпването на автобусните билети ще се отложи за есента и ще е от порядъка на 10%. Част от превозвачите обаче явно не могат да чакат до есента.

 

Не е изключено поскъпването на автобусните билети да пренасочи част от пътниците към влаковете, казаха шефовете на транспортните фирми.

 

В края на годината пък поскъпване с 15 до 20% планират от сектора на превоза на товари. Това каза пред Mediapool Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите. Причината е, че фирмите от бранша работят с годишни договори и корекция в цените ще се направи при изтичането им. Поскъпването е неизбежно – увеличиха се цените на горивата, електричеството, резервните части, коментира Лалов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.