Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Адвокатите се оказаха задължени да "топят" клиентите си на службите

ДАНС разписа правила и критерии, по които юристите да разпознават съмнителни лица и сделки

63 коментара
Висшият адвокатски съвет (ВАС). Снимка: ВАС

Адвокатите вече са длъжни да пренебрегват изрично гарантираната от българското законодателство и международното право неприкосновеност на отношенията с клиентите си и да ги "топят" на службите, ако узнаят или се усъмнят, че те притежават незаконно придобити средства или са извършили незаконни сделки.

 

Това на практика регламентират последните промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), приети през юли на второ четене от парламента. По време на гласуването им обаче депутатите не коментираха новите "революционни" задължения на адвокатите, разписани в законопроекта, а обсъждаха предимно ангажиментите на счетоводителите и нотариусите, които също бяха принудени да поддържат "топла" връзка със службите.

 

Няколко месеца по-късно обаче стана ясно, че от ДАНС са публикували на сайта си "Вътрешни правила по ЗМИП" и "Критерии за разкриване на съмнителни сделки, операции и клиенти от лица, които по занятие извършват правни консултации", които поставят в тотално противоречие адвокатите. От една страна те биха се озовали без права, ако издадат уличаваща информация за техен клиент, а от друга - могат да бъдат разработвани от службите, ако не го направят.

Въпросните критерии на практика вменяват буквално доноснически функции на юристите, като авторите на документа се осланят на чисто субективните възприятия на всеки защитник и го задължават да сезира ДАНС и МВР дори и при елементарни съмнения за незаконна дейност на някого. Без да имат конкретни данни.

Пример за това е четвъртият критерий, според който "съмнителен клиент" е всеки човек с "очебийна демонстрация на свръхлукс - луксозни марки коли, дрехи, аксесоари, когато това е несъвместимо с декларираното финансово състояние и приходи". Очевидно службите очакват, че адвокатурата ще се заема с пространно и незабавно проучване на данъчната история на всеки свой нов клиент, каквото задължение досега не е имало.

Донос трябва да бъде пуснат и за всеки, който предлага да плати "изключително много за услуги, чиято нормална стойност е по-ниска". Все пак е направено уточнението, че този текст не визира случаите, в които е получен сериозен хонорар за успешно упражнена защита в съда, например.

Критериите включват и далеч по-общи казуси, които зависят единствено и само от субективната преценка на всеки човек, като: "Клиенти, осъществяващи делови отношения или търсещи услуги при необичайни или нетрадиционни обстоятелства (преценено въз основа на всички обстоятелства, свързани с упълномощаването и представляването)."

За съмнителна сделка пък се приемат примерно "случаите, когато клиент е поискал услуги, за извършването на които адвокатът няма нужните експертни знания". Тук единственото дадено изключение е, "когато клиентът е пренасочен към лице, притежаващо необходимите знания, които му позволяват да дава консултации". Трябва да се докладва и за случаи, в които има бърза покупко-продажба на едни и същи недвижими имоти от клиент, особено ако са придобити на ниска цена и продадени с голяма печалба.

Същото е положението и ако има необяснимо делегиране на правомощия от клиента чрез използването на пълномощно, смесени бордове и представителни офиси. Съмнителна е и операция, в която се "предвиждат неоснователно високи разходи за изследвания, разработки, маркетинг или реклама".

"Това въобще нарушава цялата идея за справедливо правосъдие и демокрация", коментира Николай Хаджигенов от Софийската адвокатска колегия, като по думите му въпросните критерии засягат буквално цялата му дейност като юрист. Хаджигенов добави, че в понеделник е изпратил писмо до Висшия адвокатски съвет (ВАС), в което моли съвета да вземе отношение по идеите на ДАНС.

Потърсени за коментар от Mediapool, от ВАС коментираха, че все още не са се запознали с конкретните текстове на двата документа, но до дни ще изразят официално своето становище.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #63

    Кои болен мозак измисли тожа Какжа демократи4на страна .

  2. Анонимен
    #62

    Тази тъпа идея за адвокати и консултанти, не е на ДАНС! И не би могло, тя е приета набързо от тъпите депутати, защото някой тъпанар от Властта(ПОЗНАЙ КОЙ ОТ ПЪРВИ ПЪТ) име казал, че от това активно мероприятие ще влезат пари в бюджета, а и просто този някой(КОЙТО МРАЗИ НЕИСТОВО АДВОКАТИТЕ) ще им гледа сеира после. Но има и още нещо. Несъмнено(ДАЛИ ХАРЕСВА НА НЯКОГО ИЛИ НЕ) ДАНС е едно полезна и нужна институция и онзи същия иска тя да бъде мразена в елитните съсловия! И още нещо, самата ДАНС няма

  3. Анонимен
    #61

    Хаджигенов добави: Че то как тъй - 1000% от клиентите си ли да докладвам, а? Аз що ще плюскам тогава...

  4. Анонимен
    #60

    До ДАНС Донос от бедния Оня ден видях футболист № 1 Боко т...... да играе с много луксозни китайски полукецове вижте от къде му са доходите,че да си ги позволи?

  5. Анонимен
    #59

    Българските законодатели традиционно прекаляват в мерките за защита на обществото, освен когато не уреждат собствените си далавери. Същото стана и с правилата за обезщетяване на отчуждени имоти, особено земеделски. Оставят полицаите да им пишат законите, а полицаите винаги имат естественото желание да сложат контрол. Когато няма кой да го балансира всичкото това нещо, стават такива дивотии. Ниска правна култура в БГ парламентите от края на 90-тте години насам...

  6. Анонимен
    #58

    Bravo, samo taka shte se izchistim ot Boklucite,....

  7. Анонимен
    #57

    Доносникът - най-уважавано лице в милицонерската държава. Всеки българин доносник на службите. Всяко дете от детската градина - до пенсионера с две патерици ще носи на службите Доносът - основа за успех в живота

  8. Анонимен
    #56

    Може би през следващата учебна година децата отново ще изучават подвига на малкия Павлик Морозов? Който през големия глад в Украйна съобщил в НКВД, че баща му е скрил малко жито за зимата. И баща му е разстрелян, а малкият Павлик става пример за подражание на всички съветски деца.

  9. Анонимен
    #55

    Доносничеството - висша гражданска добродетел. Комунизмът се върна официално.

  10. Анонимен
    #54

    И какво стана сега? Държавна сигурност не можела да се върне...? Или Тоталеризма не може да се върне?....Може май... Как може адвокати, счетоводители и т.н да ги правиш по принуда информатори и доносници....това какво е....демокрация...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.