Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ако Путин не дойде, Плевнелиев отива в Москва, твърди руски вестник

45 коментара

Официално потвърждение на визитата на руския президент Владимир Путин в София все още няма. Ако руският държавен глава не дойде, българският президент Росен Плевнелиев може да отиде в Москва.

Това твърдение прави руското делово издание "Комерсант" в кореспонденция от София.

Българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София, припомня изданието.

След като "Росатом" преди месец предяви иск за неустойки на сума 1 милиард евро за провалилия се договор за АЕЦ "Белене", премиерът заяви, че ще обсъжда само с Путин и с никого другиго въпросите на руско-българското сътрудничество.

Министерството на външните работи на България официално е признало, че за момента не са получили потвърждение за визитата на Владимир Путин. "Графикът на руския президент може да бъде променен и той може и да не кацне в София", съобщиха от ведомството. От пресцентъра на българското правителство потвърдиха, че "няма утвърдена дата за визитата на Путин в София".

Според дипломатически източници, е имало устна уговорка за среща между Путин и Борисов в София, но датата на визитата все още не е утвърдена. Самото посещение не може да бъде отложено за по-късна дата от 15 ноември, крайният срок за подписването на инвестиционното решение по проекта за съвместна компания "Южен поток България". Ако руският държавен глава все пак не дойде в София и не изпрати свой представител, тогава президентът Росен Плевнелиев може да отлети за преговори в Москва, твърди "Комерсант".

Бойко Борисов заговори за предстоящата официална визита на Владимир Путин още през септември, тогава българският премиер съобщи, че има намерение да си поговори на "четири очи" с руския президент за неустойките по замразения проект АЕЦ "Белене". На следващия ден Кремъл опроверга информацията за подготвяна визита.

Бойко Борисов е обиден от "вероломния", според него, иск на "Росатом" за 1 милиард евро неустойки към българската НЕК. По-късно подчинените на Сергей Кириенко добавиха, че тъй като финансовото положение на НЕК не му позволява да се разплати с "Росатом", а дълговете ѝ са големи, вместо с пари може да се плати с активи, които са собственост на НЕК. Всичките активи на българския енергиен холдинг се оценяват на едва 6 милиарда евро.

Напрежение зад кулисите на двустранната дипломация добави и българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, заявявайки, че София ще се срещне с "Росатом" в съда. Той обеща, "ако трябва, отново ще напляскаме руснаците". Българският министър на енергетиката потвърди, че София вече е готова за съдебния процес, включително и със "световно известна адвокатска кантора". "Комерсант" напомня, че България по идея на Дянков по-рано се е отказала от строителството на петролопровода Бургас - Александруполис.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #45

    Далеч от Империята на злото! Беше и си остана такава. И преродилият се Йосиф Сталин в лицето на Владимир Путин я реставрира. Самият факт, че изрови от боклука и пак постави в центъра на Москва зловещата статуя на масовия убиец Дзержински стига.

  2. Анонимен
    #44

    Ако Путин не дойде, Плевнелиев отива в Москва.. ми те ще го отровят. Ще му сипят радиоактивно вещество в кафето.

  3. Анонимен
    #43

    Гицке, каратистът Бойко не е участвал в нито едно състезание. При рандори винаги се тръшкал, че противникът му играе нечестно, за което треньорът го прякоросал Пунта Мара.

  4. Анонимен
    #42

    Скоро ще стане ясно кой кого е "напляскал" и като почнат да тракат зъбките и на ГЕРБ и лично на т.нар. премиер инак мутра ще му падне рейтинга до около изборната бариера за влизане, белким спаси имунитета!

  5. Анонимен
    #41

    бабо Гицке,кой ти пише по кумпинтъро мъдростите ти,защото ти едвали го можеш!Но по страшното е,че сигурно си част от преобладаващата част от природонаселението на задунайската губерния и мислещо по същия плосък начин.

  6. Анонимен
    #40

    29 - прав сте! Петиция за лустрация на всички ДС агенти /румънците вече го направиха!/ можете да подпишете тук: http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #39
  8. Анонимен
    #38

    Ми той се страхува, бе Борисов. Нали Дянков обеща да го напляска пак, как да дойде човекът?!

  9. Анонимен
    #37

    Гицка Иска им се. Защото Бойко е каратист, а не Росен. "Ако Путин не дойде, Плевнелиев отива в Москва, твърди руски вестник"

  10. Анонимен
    #36

    http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=27216601

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.