Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Акцията с изловените ракети започна да издиша, но Борисов иска тежки присъди

Шефът на ВМЗ - Сопот: Ракетите са наши, имаме документи

152 коментара
Пресцентърът на МВР разпространи снимки на заловените ракети, в пресцентъра на МО все още не знаят нищо

Най-новият удар на полицията – със задържани 103 ракети "Въздух-Земя", пренасяни от бус и обявени като "криминална сделка под формата на законно транспортиране", може да се окаже гаф, поне според информацията към момента. Нагласен или обикновен гаф, тепърва предстои да се разбере, но премиерът Бойко Борисов се възпламени от случая и поиска наказания от "много години затвор".

Докато все повече се засилват съмненията, че МВР е допуснало пропуски в контрола на гръмналите складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души, главният секретар Калин Георгиев обяви задържането на ракетите като крупен успех срещу злоупотребите с боеприпаси.

Най-висшият професионален полицай свика в петък специална пресконференция в Сливен, на която обяви, че за 72 часа са задържани двама военнослужещи от авиобаза "Безмер" - сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030. В четвъртък те са превозвали 103 авиационни ракети в микробус, собственост на ВМЗ-Сопот и са били хванати при рутинна проверка на КАТ по пътя Сливен – Ямбол. Катаджиите се усъмнили в редовността на документите за превозване на опасния товар, тъй като липсвал печат на един от тях.

Премиерът Бойко Борисов, който вече четвърти ден мълчи за взривовете в контролирания от МВР склад за боеприпаси, определи случая с ракетите като "безразсъдно престъпление" и поиска "много години затвор" за задържаните.

Заловените от полицията ракети обаче може да се окажат рутинна доставка.

Шефът на ВМЗ – Сопот: Ракетите са наши, имаме документи

Изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев съобщи в петък пред Mediapool, че в началото на седмицата е имало разговор между завода и служител от поделението в Безмер, който е казал, че в базата има продукция сопотския завод, която в миналото е била откарана там за изпитания и е останала при тях, но трябва да се прибере обратно в Сопот.

"Имаме си документи за превоза на тези изделия, направихме заявка за разрешение за превоз на тези изделия, отиваме в Безмер, там ги качват, пломбират всичко, тръгва бусът и оттам нататък вече не мога да ви кажа, защото не знам. Аз не съм органът, който разследва случая. Изделията трябва да са наши. Колко са, какво е, не мога да кажа в момента", заяви Иван Стоенчев.

"Ракетите са наши, може би е станало някакво разминаване в документацията. Но бусът, който е отишъл да вземе изделията, е наш, шофьорът е наш, охраната е наета от нас. Когато се превозват взривни материали, винаги трябва да има охрана. Много се преекспонират нещата. Чувам, че ракетите струват по 20 000 едната, че се продават за Сирия. По-хубаво да говорим колко хора са наети на работа в България, да говорим каква икономика се развива, отколкото...", посочи още Стоенчев.

Остава все пак възможността в микробуса да са били пренасяни и други боеприпаси, освен пломбираните.

Бойко Борисов: Да се накажат с много години затвор

По-късно в петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябват тежки наказания за заловените.

"Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, Военна прокуратура, да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Сто и няколко ракети - това са близо тон тротилов еквивалент и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус камион, ТИР или еди какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят", каза Бойко Борисов.

За предложенията за законодателни промени по повод боеприпасите премиерът посочи: "Имаме парламентарно мнозинство; какво да ме питат мен - да са го променили вече”.

ГЕРБ вече прие Закон за боеприпасите и взривните вещества през 2010 г.

Затвор от 3 до 15 г., ако заподозрените бъдат признати за виновни

Двамата военнослужещи са обвинени в длъжностно присвояване, за което се предвиждат от 3 до 15 години лишаване от свобода, както и за държане и съхранение на неуправляеми ракети, за което се дават от 3 до 10 години. Делото е образувано в Сливенската военна прокуратура.

Калин Георгиев успокои, че случаят няма връзка с взривените складове край пътен възел Петолъчката и не ставало дума и за международен тероризъм.

Според него събраната информация навежда на версията, че става дума за "криминална сделка - под формата на законно транспортиране на специална продукция, защото микробусът е бил обозначен със специална табела за това, се прикрива криминална дейност".

От обясненията на Георгиев обаче не стана ясно как двамата военни са изнесли ракетите от базата. Защо са използвали кола на държавния завод ВМЗ-Сопот и защо са избрали да минат по маршрут в близост до гръмналите складове, където е засилено полицейското присъствие.

Задържаните ракети, които са изключително опасни военни изделия, произвеждани и в България, са върнати в Безмер. По случая вече са разпитани 10 свидетели. Според военната прокуратура още не е ясно дали става въпрос за канал за незаконна търговия с боеприпаси. Ще се направи цялостен одит на поделението в Безмер.

МО мълчи, няма информация, тече разследване

Към момента единственият отговор от Министерството на отбраната (МО) е, че нямат никаква информация. МО отказва да коментира как заловените им служители са изнесли ракетите от авиобаза "Безмер" при положение, че в нея би трябвало да има изключително строг контрол и пропускателен режим.

Не е ясно как досега МО няма никаква информация, при положение, че двамата военни с ракетите са били хванати към 12.00 часа в четвъртък. Ако се докаже, че ракетите са били изнесени незаконно от базата, това ще отвори много въпроси за сигурността на военните обекти и работата със специална техника в тях.

В късния следобед от МО съобщиха, че тече разследване и няма да коментират. Не стана ясно обаче дали вече са успели да си намерят информация.

В същото време висшето професионално и политическо ръководство на МВР не е допуснало възможни пропуски в контрола на взривените частни складове край Сливен, макар че по закон именно сектор КОС към МВР контролира тази дейност.

Взривовете отнеха живота на трима работници, които от вторник насам, когато гръмнаха складовете, се водят в неизвестност. Районът все още се обезврежда, а разследването на причините за трагедията все още е в началото си. Премиерът Бойко Борисов, който обикновено се ангажира лично с управлението на всякакъв вид кризи, този път изпрати на място министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който отговаря и за КОС, и за извънредните ситуации, и министъра на отбраната Аню Ангелов.

Цветанов обаче предпочете да остане в сянка и Ангелов е този, на който бе прехвърлена отговорността за цялата публична информация по случая, включително обяснения пред парламента.

Вече стана ясно, че службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) е извършила серия от проверки в складовете и не е засекла нарушения. От военното министерство и прокуратурата обаче допуснаха, че в складовете са се съхранявали по-голямо количество боеприпаси от разрешеното. За това говори и фактът, че взривовете са обхванали всички складове, въпреки че те са били проектирани по-начин, който да не позволява разпространяването на бедствията.

Освен това все още няма публична информация точно какви и колко боеприпаси са били съхранявани в складовете, въпреки строгия контрол при работата с опасни материали.

Калин Георгиев съобщи още, че служба КОС ще извърши цялостна проверка на дейността на фирмата "Берета Трейдинг" ООД. Не е ясно обаче дали тя се налага заради съмнения в работата на службата до този момент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

152 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #152
  2. Анонимен
    #151

    Ще заведеш, ако ти нареди началството, иначе ще си ядеш партенките до Страсбург!:) Те ако редовите военни имаха право на избор и бяха малко по-умни досега да са избягали от армията в БГ, ама с техните зависимости си е героично, ако останат с шапки и не ги разжалват за това, че са запалили цигари, например...:) Гонят те до дупка и те заплашват в прав текст, защото всичко е военна тайна и устав, а зад устава идват другарските юнаци(съдници), които са просто брутални за зайци(несретници без покоровител) или за незачитащите интересите на Зелената жартиера(Генералшите)!!!:)

  3. Анонимен
    #150

    Ако бях на мястото на арестуваните щях да заведа дело срещу МВР даже и в Страсбург.

  4. Анонимен
    #149

    Всичко е разработка на ВОЕННИТЕ !!! В Русия съм, в Русия съм ....

  5. Анонимен
    #148

    Законни са ракетите толкова, колкото беше законна Приватизацията в БГ, даже по-лошо, колкото беше истинска Реституцията в БГ и да не каже някой, че ДС и ЦК на БКП имаха пръст в тая работа!:)

  6. Анонимен
    #147

    Полицията е задържала нещо, което ако Бойко и Цецо бяха на линия, никога нямаше да оповести публично, защото щеше да бъде посъветвана за доброто на всички играчи под пагони и девоенизираните полицаи да не чупи каналите на контрабандата, защото документи има, застъпващи се началници има, т.е. няма нужда от нациоанален скандал, за който от ЦРУ само подозират - интересно какво мисли МИ5 по въпроса?!:)

  7. Анонимен
    #146

    Бойко го хванаха неподготвен и имаше самочувствието да каже, че царят е гол, обаче дружинката от МО се стресна и взе да се изрежда във форума за честта на чебурашките си и тази на армията си!:) Каква пародия, сега разбирам защо вирееха в този форум толкова добре!!!:) Царят е гол, армията е разграбена, контрабандата тръгва от МО, ДС и минава през МВР!!!:) И не знам защо БГ народа вярва толкова в армията си при положение, че там почти читаво не остана?!

  8. Анонимен
    #145

    Полицията е задържала законно пренасяни ракети от държавната авиобаза в Безмер до държавното предприятие ВМЗ Сопот. Бойко иска дълги години затвор за извършителите. Главният секретар поздравява полицаите за успешната акция. И няма един журналист да попита: Може ли да сте такива идиоти?

  9. Анонимен
    #144

    Този шеф Иван Стоенчев сигурно е приятелче на Mediapool щом само с тях си споделя!И виж само каква голяма и хубава статиика са му спретнали!Пак с дежурните виновни -Боко Тиквата и Цецо физкултурника!Пак са объркали нечия далавера тия шашкъни ,че и собственика но форумчето нещо са го прищипали та да пищи толкова!!

  10. Анонимен
    #143

    140, от къде Го знаеш този ФАКТ, да не от НЕГО?!. Или ти един от неграмотниците, които са завършили военно училище, защото не са се класирали никъде другаде. В случая, най-малко са намесени тези заклеймени от НЕГО офицер и сержант от поделението. Продукция на завода, с транспорт и охрана от завода се пренася от точка А до точка Б. Имат си надлежна сигнализация за опасния товар, най-вероятно и полицията е уведомена за часа на тръгване и маршрута за движение. Оня пуяк, руския филолог, 4-ри звездния манекен да си ходи, заедно с началника му. Не съм си и помислял, че ще започна да симпатизирам на БСП, ама и дотам ме докараха, нези неграмотници и лумпени.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.