Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Алфа Рисърч": Калфин привлича 36% от вота на етническите турци и скъсява дистанцията с Плевнелиев

Наблюдава се изкуствено надуване на резултати за водещите кандидати

132 коментара
"Алфа Рисърч": Калфин привлича 36% от вота на етническите турци и скъсява дистанцията с Плевнелиев

Кандидат-президентската двойка на БСП Ивайло Калфин - Стефан Данаилов привлича 36% от вота на етническите турци, сочи проучване на "Алфа Рисърч". Според изследването, разпространено в петък, ден преди деня за размисъл, ще има сигурен втори тур на изборите за президент, а позициите на водещите кандидати - Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин са силно сближени. Проучването е проведено в периода 15-19 октомври 2011 г. сред 1021 души.

Избирателна активност в рамките на 58% (или около 3.5 млн. души), сочат данните от проучването. При такова участие позициите между двамата водещи претенденти - кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев и на БСП Ивайло Калфин, силно се сближават. На старта на кампанията дистанцията между тях сред твърдо решилите да гласуват беше 15%, а в нейния край спада до 9% . 

Двойката Калфин - Данаилов приключва кампанията с ръст в подкрепата от 14 на 16.4% от общия брой избиратели, равнозначни на 27% - 29% от бюлетините в избирателните урни. Този ръст се дължи както на силно консолидираната партийна подкрепа, така и на факта, че привличат 36% от вота на етническите турци.

Над една трета от вота на етническите турци се ориентира към кандидатите на БСП. По около 9% от доскорошния електорат на ДПС изразяват обаче подкрепа за Плевнелиев и Кунева, а 8% - за политическия партньор на Касим Дал - Мария Капон. Изборите ще бъдат лакмус за това дали за първи път ще наблюдава по-сериозно разцепление в електората на Доган.

Гражданският кандидат Меглена Кунева загуби темпо в началото на кампанията и въпреки ускорението в нейния край, подкрепата ѝ сред общия брой избиратели остава в рамките на 9.5%, или около 16% от подадените гласове.

Сред останалите кандидати с относително най-висок потенциал е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той има подкрепата на 3.8% от общия брой избиратели, но постига една от най-високите мобилизации на партиен вот (83%), което му дава възможност да спечели 6% - 6.5% от гласовете в изборния ден.

Намерение да гласуват за кандидата на Синята коалиция и ОДС Румен Христов заявяват 2.2% от общия брой избиратели, които заради колебанието на сините привърженици се ограничава до 3.9% от подадените бюлетини.

В ситуацията на съществено сближаване в позициите между водещите кандидати, ключово значение за резултата от първия тур ще има активността. По-висока избирателна активност би донесла по-голяма преднина за кандидата на управляващите. При такъв сценарий потенциалът му може да достигне до 40% от подадените гласове. При по-ниска активност дистанцията между Плевнелиев и Калфин се скъсява силно и би могла да стигне до 6% - 7%.

Два дни преди изборите, Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и Живко Георгиев от "Галъп" коментираха пред БНР, че има завишено деклариране на вот в полза на управляващите. Кандидатите с по-малки шансове обаче има вероятно да получат повече от очакваното на изборите.

Боряна Димитрова каза, че се наблюдава изкуствено надуване на резултатите за водещите кандидати.

"Този конюнктурен вот, който се декларира като реален вот, достигащ 33-34 на сто, което би означавало 2 милиона души да дадат гласа си за водещия кандидат, дава една изкуствена, една пиар обстановка, която трябва да внуши огромна дистанция между отделни претенденти", коментира Боряна Димитрова. Според нея "това огромно свръхпредставяне на числата за първите - 33-34 процента, срещу двойно по-ниски за следващите", в много случаи е имало по-скоро "пропаганден ефект".

Живко Георгиев от "Галъп" прогнозира, че общо 15 от по-малките кандидати могат да получат повече проценти. Той добави, че само в 4-5 областни града се очертава сигурна победа при местния вот на първи тур. Във всички останали ще се проведе балотаж.

Тенденцията потвърждава и Боряна Димитрова. Тя прогнозира, че е възможно да има изненади.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

132 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #132

    "Алфа Рисърч" са в доста голяма грешка и заблуда... Победителят ще бъде от ГЕРБ! Росен Плевнелиев се казва за тези, които не знаят!!!

  2. Анонимен
    #131

    Това са само тъпи прогнози, накрая ще стане ясно на всички кой ще бъде победителят - Плевнелиев!!!

  3. Анонимен
    #130

    БСП винаги са изграли с Доган в един отбор. Гласувайте за ГЕРБ, за промяната, която чакаме от 1989 г.

  4. Анонимен
    #129

    НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ, КУНЕВА И КАЛФИН!

  5. Анонимен
    #128

    Успех на Калфин и Данаилов. Трябва някой да покаже, че в България не живеят само мутри и опростачени хора.

  6. Анонимен
    #127

    Няма как Калфин да има 36 % ,никой няма да гласува з аюзнего ...

  7. Хем
    #126

    123, След такова заливане на всяко пространство с твоята Кунева и тези които се колебаеха и те я намразиха.Пресищането води до обратен резултат-не знаеш ли?Не ставаш за ПР,не знам какво са те излъгали!

  8. Анонимен
    #125

    В нашия блок няма да гласуваме за комунистите Калфин, Плевнелиев и Кунева.

  9. Анонимен
    #124

    Едно е да се скъсява дистанцията, а съвсем друго е да си първи! Успех на Плевнелиев!

  10. Анонимен
    #123

    ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА КУНЕВА

        Ето ви няколко аргумента да гласувате за Кунева и на пьрвия, и (евентуално) на втория тур:

        1. Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев, който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене. Дядо й - юрист, завършил Сорбоната - е бил сьден от народния сьд.

        2. Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962 — 1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.