Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ангел Илиев е новият шеф на Софийската апелативна прокуратура

ВСС направи поредните роднински назначения

16 коментара
Сн. БГНЕС

На третия опит Висшият съдебен съвет (ВСС) повиши в четвъртък заместник-градския прокурор на София Ангел Илиев на поста председател на Софийската апелативна прокуратура. Той надделя след балотаж срещу досегашния ръководител на институцията Вичо Вичев с 15 срещу 5 гласа.

Фаворитът на главния прокурор Борис Велчев Божидар Джамбазов не стигна до балотажа, след като събра едва 5 гласа на първия тур.

След избора Ангел Илиев обяви, че ще обърне особено внимание на работата на прокуратурата по делата, следени от Европейската комисия, и ще се опита да подобри срочността на тяхното разследване, както и да намали оправдателните присъди.

В отговор на въпроса кои дела смята за връх в кариерата си досега, Ангел Илиев посочи делото "Банка Славяни" и началото на делото "Октопод".

Преди избора членовете на ВСС проведоха вял дебат. Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ще гласува за Божидар Джамбазов. Цони Цонев подкрепи Ангел Илиев, а в подкрепа на спечелилия кандидат се обяви и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Радка Петрова обяви, че ще гласува за Вичо Вичев, защото го познава отдавна и той е добър професионалист.

С избора си ВСС за пореден път бойкотира предложението на главния прокурор Борис Велчев. При първия избор той застана зад Вичо Вичев, но прокурорът реши да се оттегли от вота заради подаден сигнал срещу него за изваждане на фалшив документ по граданско дело, което води. След като бе оправдан Вичев успя да се включи в третото издание на избора за постта. По време на втория вот Велчев подкрепи Джамбазов, но той не бе избран, защото не успя да събере необходимите 13 гласа. В четвъртък главният прокурор отново се застъпи за Джамбазов, но решението на ВСС беше в полза на Ангел Илиев.

Поредните роднински назначения

След това ВСС гласува поредните роднински назначения на важни постове в съдебната система. По предложение на председателя на Административният съд в София Радостин Радков бяха сменени сегашните му заместници. Славейкова да бъде сменена с Румяна Лилова-Икономова, а Десислава Корнезова - с Любка Стоянова.

Румяна Лилова – Икономова е съпруга на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов. Той нашумя като един от високопоставените магистрати, чиито майки и дъщери се сдобиха с терени на безценица в Приморско като крайно нуждаещи се. Впоследствие колегите на Икономов и на останалите магистрати от ВАС отмениха дисциплинарните им наказания и ги оправдаха окончателно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #16

    Пълна свинщина! Грух, грух, грух ... Помийка ми дай да ям мамо, помийка ...

  2. Анонимен
    #15

    Поредното н.асиране на ВСС!То не бяха протежета,не бе чудо!А Вичев,който не легна на никого - аут!Те това е днес Бг!

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  4. Анонимен
    #13

    абе някой пише че досега избирали червени боклуци в съдебната система е на ви сега гербаджийско - милиционерски боклук да не забравяме и интересите на един "виден" вносител на автомобили Напред братя новобогаташи, че като падне Бойчето, и ви налазиме ние червените боклуци малее какъв вой ще се чуе ...................пай се .......

  5. Анонимен
    #12

    тия от ВСС направо се ........ днес това е нов вид безгръбначни

  6. Анонимен
    #11

    колеги, след днешния ден няма съмнение, че достойните са отхвърлени, а "сметта" заема властта Колега Вичев винаги си бил принципен и това е твоята грешка. Защо не им полегна ? Затова те уважаваме ! Никога не си бил помияр и вярвяме няма да бъдеш . Победителят си ти ! Еднодневките никой не ги помни . А твоят професионален път този измислен герой и да си съдере ......... няма да го има . Зя това трябва професионализъм и собствена позиция . Къде у тоя .... такива неща . Те вчера го измислиха.

  7. Анонимен
    #10

    Сега рабрахте ли, този титан на мисълта ..."ще се опита да подобри срочността на тяхното разследване, както и да намали оправдателните присъди" !!! Не знах, че САП изобщо нещо разследва, а как ще намали оправдателните присъди, като тези под него /разбирай СГП/ продуцират единствено негодни обвинителни актове !!! Но нейсе, щом го е казал човека така да е? Честито!

  8. Анонимен
    #9

    колеги, тоя илиев знае ли къде се провежда разследването как точно ще подобри срочността на разследването а , да ще се обади на Цв. Цв. и ще разцъкат Браво, напред !!!!!!

  9. Анонимен
    #8

    ти пък кой си, дето ни казваш как да приемаме този фарс? да не РИВЕМ !!!! първо се научи по сериозни теми да не пишеш като профан и се замисли дали и ти няма да РИВЕШ от правосъдието на новоизбраните защото като не платиш каквото ти поискат ........

  10. Анонимен
    #7

    Най-сетне истината за нашата Бойковина !Прав си анонимен 4 ! Добре, че децата ни няма да останат тук! Дали да не изнесем и ние? То вече голяма излагация !!! Да вземат да закрият правния факултет на СУ ! Жалко, че го завършихме. Шапкарите и плащачите са по-добри магистрати от нас !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.