Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Аню Ангелов: Само в България пенсиите на военните не влизат в бюджета за отбрана

"Армията не трябва да е голяма, нито малка"

29 коментара
Аню Ангелов: Само в България пенсиите на военните не влизат в бюджета за отбрана

За разлика от всички останали страни членки на НАТО у нас в бюджета за отбрана не са включени пенсиите на военните, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Според него в номинална стойност необходимите средства са около 200 млн. лева годишно.

"Ако искаме да говорим с едни и същи термини с НАТО, ще трябва да ги прибавим тези средства към разходите за отбрана", обясни Ангелов.

Тезата, че за разходите за отбрана всъщност са много по-високи заради вноските на военните, които са изцяло за сметка на държавата, отдавна се споделя от финансовия министър Симеон Дянков. В момента финансовото министерство обмисля държавните служители, военните и полицаите сами да си поемат личните осигурителни вноски, за да има по-голяма прозрачност. Бизнесът обаче настоява наред с това вноските в силовите ведомства да бъдат увеличени, тъй като в момента те не покриват плащаните след това пенсии на военни и полицаи.

Ангелов обаче за пореден път отбеляза, че бюджетът за ведомството е по-малък от планирания, което е наложило промени в изпълнението на плана за развитие на въоръжените случаи.

"Мислихме че 1.5% може да бъде осигурен в условията на държава, която вече излиза от кризата. В същото време се оказа, че сме далече от излизане от кризата, че има нови реалности в Европа и всъщност имаме нова рецесия", обясни Ангелов в понеделник.

Заложеният средногодишен бюджет за отбрана във всички програмни документи, които МО изготви, е 1.5% от БВП. Така военният министър обвърза реализирането на визията си за въоръжените сили с отпускането на тези средства. Тази година обаче бюджетът е около 1.2% или 980.63 млн. лева и дори с 10 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година и той напълно отговаря на тенденцията в почти целия свят - в условията на криза да се намаляват парите за отбрана. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков също на няколко пъти съобщи, че тази тенденция ще бъде следвана и в България. Аню Ангелов обаче игнорира всички сигнали в тази посока.

На този фон Ангелов коментира в понеделник, че реализмът в политиката продължава да бъде основното качество, което трябва да притежават държавниците, взимащи решенията каква отбрана и каква армия ни е необходима.

Той коментира още, че има две възможни заблуди по отношение на отбраната. Първата е да се придържаме към старите виждания и да смятаме, че "многохилядна армия може в съвременния свят без съвременна техника и въоръжение да е в състояние сама да реагира на предизвикателствата и на съвременната среда".

Като друга възможна заблуда, "не по-малко опасна" от първата, Ангелов посочи тезата, че отбранителните способности могат да бъдат и абсолютно символични.

"Необходим ни е по-малък, но по-модерен и гъвкав потенциал, който да може да се справи със съвременните рискове и заплахи, не сам, а в системата на колективната отбрана на НАТО и в системата на колективната сигурност, която осигурява ЕС", посочи министърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Някакъв си дришльо бил учил толкова много и толкова кадърен бил,че накрая се наврял в МО и МВР!Алоооу,посерко!Както е по цял свят,така и в България умните,способните и иноватинвите не са в МВР и МО,а и не е необходимо,даже е вредно точно там да се хаби най-добрия ресурс на която и да е държава.Все пак един средно статистически военен докато се пенсионира учи доста много: 4 или 5 г. военно училище,2г. военна академия,а за генералите и поне 1г. генерал-щабна академия.Освен това за минималните 25 години

  2. Анонимен
    #28

    Тези пенсии си ги плаща НОИ от собствения бюджет, за какво да ги включват още веднъж в бюджета за отбрана - за петнайста заплата на чиновиниците от МНО ?

  3. Анонимен
    #27

    За каква армия и каква отбрана въобще говори тоя?Платената армия ходи по мисии да си заработва евро и долари.От кого се пазим сега, като сме в НАТО?Да ама да гепиш 20 000 само на 45 години не е лошо нали!Тоя министър още пари ли иска от нас за раздутото си до краен предел административно министерство??

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #26
  5. Анонимен
    #25

    Именно Ангелов беше в основата за намаляване на бюджета за министерство на отбраната. Сега да не се оправдава с решенията на народното събрание и със своите неадекватни решения в края на годината. Експерт - хамелеон. Той и само той премахна социалната политика в неговото министерството в законовият и вид. Бойко трябва спешно да проведе разговори с нови лица за поста, ако иска да запази спокойствието в армията.

  6. Анонимен
    #24

    До 22! Като имаш на предвид, че точно тези права на свободните граждани, да протестират, да участват в митинги и събрания и да участват в партии и сдружения с политическа цел са им забранени със закон, каво искаш??? Армия от подсъдими :)

  7. Анонимен
    #23

    Всички цивилни да си траят и да завиждат!!! Ние военните ще си лежим и ще си вземаме паричките, а вие бомбета ще ни плащате, хахаха!!!!!!!

  8. Анонимен
    #22

    Един военен не съм видял да протестира, като има толкова недъзи системата ви защо не излезете и ги кажете в прав текст. Хората вече не могат да ви гледат точно заради подобни комемнтари колко са учили полицаите и военните. Е колко да са учили колкото лекарите ли. Иначе министрите и на МО и на МВР са пълни карикатури, но вие и това не смеете да кажете

  9. Анонимен
    #21

    До 19. Абе тъпанар , аз съм учил много повече от тебе и сега работя във вашата система и виждам какви малоумници сте и какво пари бъдева вземате и срама нямате . Но дано народа прогледне и ви проклине , това заслужавате.

  10. Анонимен
    #20

    200 000 000 лв. само за песии! Ашк улсун бе, шапкари. И от кого ще ни защитавате? От Турция ли, с едномилионната й армия, от Гърция ли, или от талибаните?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.