Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

АП продаде ДЗИ на Емил Кюлев

0 коментара

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов подписа сделката за ДЗИ с банкера Емил Кюлев, собственик на дружеството купувач - "Контракт София". Преди седмица, на 20 август, сделката бе одобрена от Надзорния съвет на АП.

"Контракт София" придобива 80% от капитала на Държавния застрахователен институт срещу 21 522 583 евро. Останалите 20 на сто от капитала на ДЗИ ще се продадат чрез компенсаторни инструменти на фондовата борса. 20% от цената, която купувачът плаща, ще бъдат заделени в ескроу сметка за срок от една година. От тази сума ще се покриват евентуални скрити задължения на дружеството, които не са били известни преди сделката.

В приватизационния договор купувачът поема ангажимент да инвестира 13,382 милиона лева за пет години. След подписването Кюлев обяви, че още в първите 30 дни ще бъдат инвестирани 2,5 млн.лв. По думите му, притежаваната от него Росексимбанк ще предлага съвместно услуги с ДЗИ.

Сред застрахователните среди вървят два слуха за новия собственик на ДЗИ. От повече от месец се говори, че зад кипърската офшорка „Денис овърсийз лимитед“ - притежател на 90% от акциите в "Контракт София", стои Майкъл Чорни. Останалите дялове в “Контракт” се поделят между Росексимбанк - 9,98% и Емил Кюлев - 0,02%.

Според друга версия скандалният руски бизнесмен се бил отказал от сделката и кипърската офшорка, държаща 90-те процента от акциите в "Контракт София", е собственост на Кюлев. Самият банкер твърди, че „Денис овърсийз лимитед“ е контролирана от него.

На подписването на сделката днес присъства и министърът на финансите Милен Велчев, който похвали АП за начина на провеждане на процедурата. Според него обществеността е била редовно информирана, което е съдействало за това сделката да не бъде компрометирана. Велчев смята, че е постигната по-добра цена от тази в предишната процедура. Преди малко повече от година АП прекрати преговорите за ДЗИ с консорциума между израелската Ти Би Ай и РМД “ДЗИ-2000”. Те предлагаха цена от 20,5 млн.евро за 67% от акциите на дружеството. Велчев вероятно има предвид, че предишният купувач искаше част от цената да се изплати чрез покриване на част от българския дълг към Испания, а не кеш.

Министърът каза, че след сделката застрахователният пазар е изцяло в частни ръце, а ролята на държавата остава в усъвършенстването на надзора и приемането на необходимите законодателни промени.

© Copyright Mediapool

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.