Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ахмед Доган: Балканската война е и война за етническо прочистване

Референдумът за "Белене” е политическа манипулация за надмощие

144 коментара
Ахмед Доган (вляво), сн. БГНЕС

Необходим е нов общ прочит на историята по отношения на Балканската война, с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея, това е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителен процес. Това заяви в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган по повод казуса с неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали, който според него е не само държавнически, но и нравствено-психологически.

В Кърджали Доган участва в областната отчетно-изборна конференция на ДПС, по време на която след поредното си дълго мълчание се изказа пред журналисти по широк кръг политически теми.

Казусът "Делов" ерозира държавата

"Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос". Така лидерът на ДПС, цитиран от БГНЕС, отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов.

Той определи поведението на 22-та съветници от ДПС, гласували "въздържал се", като правилно и апелира за общ прочит на историята на Балканите, особено в частта ѝ за Балканската война.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", каза Доган.  Според него самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война.

Съветниците от ДПС в Кърджали били постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея".

Според Доган този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. "Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", заяви Доган.

Той призова журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".

По думите на лидера на ДПС общият прочит на историята на Балканите " означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит".

Нова анти-ДПС кампания

Според  Доган напоследък се разгръща нова анти-ДПС кампания срещу движението с две измерения. "Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения. Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", смята Доган.

Референдумът за „Белене” е политическа манипулация за надмощия

Той определи предстоящия референдум за "Белене" по-скоро като политическа манипулация за надмощие, отколкото като референдум за решаване на въпроса дали да има ядрена енергетика или не.

Според него ядрената енергетика има други алтернативи. Той обаче се предпазвал от налагането на лично мнение, за да не се отрази "фундаментално на позицията на ДПС по отношение на необходимостта от развитието на ядрената енергетика".

"Така, както е поставен въпросът, аз се съмнявам, че въобще ще има референдум. Това ще бъде във всички случаи един политически трик, който да покаже кой доминира в нашето политическо пространство", посочи Ахмед Доган и добави, че експертната оценка за необходимостта от ядрената енергетика "все още е много съмнителна" и че е необходимо да започне един обществен дебат дали страната ни има или не нужда от ядрена енергетика.

"Тук не говоря само за огромния ресурс, който е необходим на страната за изграждането на АЕЦ "Белене" или за довършването с един или два модула на АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е по-скоро на политическо равнище, но малка част от политиците са наясно за какво става дума, да не говорим за публиката. Обикновено необходимостта от ядрена енергетика се свързва с убеждението, че ако имаме още една АЕЦ, цената на тока ще бъде на тези равнища. Това просто не е възможно. Референдумът е по-скоро политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса", отсече Доган.

Страната има нужда от нов управляващ субект

Доган посочи, че липсва ясна визия за развитие на България в европейски условия, както и ясно дефинирани приоритети.

"Убеден съм, че страната има нужда от нов управляващ субект, който да изведе България от кризата, в която се намираме. При всички случаи новото управление ще бъде коалиционно, точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция трудно може да се предвиди на този етап", посочи лидерът на ДПС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

144 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #144

    За първа път Доган прави нещо правилно в името на справедливостта. Съжалявам, ако това не се харесва.

  2. Анонимен
    #143

    прочетете Сага за Балканската воина от Иван Дочев издателство забравените балгари

  3. Анонимен
    #142

    Това е все едно общ прочит на историята между евреи и нацисти. Срам за човек с български паспорт, пък и агент на ДС. Като щуротията с турското присъствие в България. Клали ни , е...ли ни - присъствие!

  4. Анонимен
    #141

    Това е все едно общ прочит на историята между евреи и нацисти. Срам за човек с български паспорт, пък и агент на ДС. Като щуротията с турското присъствие в България. Клали ни , е...ли ни - присъствие!

  5. Анонимен
    #140

    Ахмед ефенди, пак финтове за чок бабаит :) След като си толкова ощетен тичай да живееш в съседна Турция и удряй табаните всеки ден в прослава на Аллах. Историята не е за лаици със селски манталитет и политическо тесногръдие!

  6. Анонимен
    #139

    И това доживяхме! Български политик да провежда политика против собствената си държава! Такова безочие не съм очаквал! Преди да пледира за нов прочит на българската история, Ахмет Доган, който е турчин роден в България, да признае Арменския геноцит с избити около 1 милион арменци и българския геноцид с над 300 000 българи избити и прогоненеи от родните си места! Все пак в България има градове с преобладаващо турско население, а в Турция няма!

  7. Анонимен
    #138

    Доган на въжето! Обявяване на ДПС за антибългарска и противоконституционна партия. Масови арести и побои над активисти, изземване на имуществото на партията и цялото имущество придобито по престъпен начин - сараите на главореза Доган.

  8. Анонимен
    #137

    доган вън от българия

  9. Анонимен
    #136

    Нещо червените "стратези" пак са се снишили в партерна поза по този казус. Явно не им е удобно да вдигат врява срещу коалиционния си партньор от Ду Пи Се.

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #135

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.