Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банките може да бъдат задължени да поделят таксите с клиентите или да ги поемат изцяло

35 коментара
Банките може да бъдат задължени да поделят таксите с клиентите или да ги поемат изцяло

Финансовият министър Симеон Дянков напомни, че не се е отказал от идеята си чрез регулаторни мерки държавата да се намеси в лихвената политика на банките. Преди месец министърът обяви, че държавата има лостове да въздейства върху банковите лихви, като уточни, че това ще е тема на разговори с Асоциацията на банките в България на едно от първите заседания на тристранния съвет за тази година.

Пред БНТ в четвъртък Дянков каза, че Министерството на финансите готви законодателни промени за лихвите по банковите кредити в няколко насоки.

На първо място се предвижда въвеждане на основния лихвен процент EURIBOR, върху който всяка банка да слага надбавката си. Така ще има по-голяма сравнимост на лихвената политика на банките.

Следващата промяна предполага таксите, които банката взима от клиента си, да се поделят между двете страни, например в отношение едно към едно. Друга част от таксите могат законово да бъдат премахнати.

Министърът даде пример, че кандидатът за ипотечен кредит плаща такса за изготвяне на оценката на имота му, който ще служи за залог. В повечето страни тази такса се поделя по равно между банката и клиента, защото след това банката ще получава лихви от отпуснатия кредит, обясни той.

Отделно в регулацията може да влязат малките потребителски кредити до 400 лв., които са едни от най-многобройните и само за миналата година са раздадени половин милион броя.

Дянков обяви, че законовите промени ще бъдат предложени за разглеждане в Асоциацията на търговските банки.

Идеята за намеса на държавата в банковата политика среща особено силна съпротива сред банкерите у нас, а коментарите по темата от страна на банковия регулатор – Българската народна банка – са сведени почти до нула. Според публични изявления на банкерите лихвите у нас се определят изцяло на търговски принцип и какъв ще е размерът им, зависи както от конкуренцията на пазара, така и от цената на паричния ресурс, като се калкулира и пазарният риск.

В неофициалeн коментар високопоставен представител на банковия сектор сподели пред Mediapool, че няма да е толкова "еретична" засилената регулаторна роля на държавата в банковия сектор. "Няма да сме единствените, които ще засилят тази регулация", каза той.

"В Испания, например, когато лихвите по депозитите започнаха да растат, бяха вдигнати минималните задължителни резерви", продължи банкерът. "Презумпцията е, че се увеличава рискът пред банките дали ще могат да осигурят плащанията по по-високата лихва. У нас би могло да се увеличи вноската във Фонда за гарантиране на влоговете, което ще ограничи депозитните лихви". Той напомни, че последното е трябвало да бъде направено, когато със закон бе повишен прагът на гарантиране на влоговете до 100 хил. евро. "Това разтовари от известен риск банките", допълни той.

"Иначе какво е положението в момента у нас" продължи банкерът. "При лихви по депозитите от 6-8.5% никой няма интерес да инвестира в някаква стопанска дейност, защото трудно ще достигне такава норма на печалба. А така с депозит в банката си осигурява прилична рента. Съответно с лихва от 10-12-16% по кредитите никой няма интерес да тегли заеми, за да развива бизнес".

Според него минималните резерви могат да се вържат с риска на банките, а ръстът на лихвите – с отчисленията във Фонда за гарантиране на влоговете.

Във всички случаи преди дя се обявяват каквито и да било мерки или законови промени, е необходимо воденето на дискретен диалог със заинтересованите страни. Най-добре е предложението на Дянков да влезе в банковата асоциация и тогава да бъде дискутирано публично, каза банкерът.

А по отношение на оплакванията на клиенти от лихвите по кредитите и как били едностранно променяни от бманките, източникът препоръча на клиентите на банките да си вземат консултанти, когато сключват договори за кредит. "Изглежда ми лекомислено да теглиш банков кредит за 200 хил. евро и да ти се досвиди да платиш на консултант или юрист при сключването на договора с банката", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Дянков, таксите по кредите са малката беда. Защо не помислиш за таксите при плащане с кредитни/дебитни карти. За всяка транзакция - стотинки, а имаме милиони карти и транзакции дневно. Ако искаш да изкараш нещата на светло всичко трябва да минава по банков път, но не само да не се таксува ами и да се поощрява. Не помниш ли в САЩ как е? Електронни карти значи намалени разходи за банки и фирми а не наказание за ползвателите!

  2. ЛАМБО
    #34

    9 Февруари 2009 Иван Бакалов Банките в България приключиха 2008 г. с най-високата печалба за последните 10 години – гордо отчете БНБ. В цифри печалбата им е 1 387 000 000 лв. (словом – един милиард и триста осемдесет и седем милиона лева). По това време в САЩ фалират банки, в Европа правителствата наливат пари, за да ги закрепят. Това българските банки дали са по-умни нещо, че печелят, когато по света другите го закъсват? Има едно просто обяснение – българските банки са най-големите кожодери в еврозоната. С помощта на централната банка – БНБ. Основната лихва на Европейската централна банка още миналата година беше свалена на 2%. На централната банка в САЩ е 0,25% от есента,

  3. Анонимен
    #33

    Кокошков При социализма социалистическите банки не вземаха такси от трудящите се. При необходимост трудящите се вземаха заеми от взаимно-спомагателните каси /велико достояние на социализма благодарение на Партията/, а когато се обръщаха към банките за по-големи суми, то лихвите по кредите бяха малки, а лихвите по спестяванията високи. Социализма няма алтернатива !

  4. Анонимен
    #32

    Тегленето на заем от банка не е нито право на човека, нито негово задължение за да се регулира от държавата. Това е само една възможност в условията на един свободен пазар прие избор на кредитор и на условия за реализиране на тази възможност. Затова всички те се договарят с ясното съзнание, че и двете страни по договора за заем поемат съвсем доброволно своите задължения в една настина конкурентна среда като банковия пазар на заеми. Останалото е демагогия, популизъм и връщане към времената на държавната ДСК, когато Политбюро определяше лихвата по заемите на гражданите.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #31
  6. Анонимен
    #30

    Тоя се е побъркал.Само плещи врели не кипели и нищо на лице в крайна сметка.

  7. Анонимен
    #29

    ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД СЪД!

  8. Анонимен
    #28

    Самата лихва е цената на кредита и там трябва да влизат всички разходи и печалбата на банката.Кви са тия допълнителни такси за усвояване,за управление на кредита ГПР и прочие.Все едно в магазина като си купя салам,освен цената му трябва да платя и такса,че влизам в магазина и да плащам за това,че собственика на магазина ме е ощастливил като е отворил магазин в квартала.

  9. Анонимен
    #27

    То е много просто,но не е за алчни и посредствени хора. Правилото е : 3 6 3 3% Депозити 6% Кредити 3 часа игра на голф или флирт /яко чукане/ с колежката! Ама, къде толкова акъл при т.н. пишман банкери. То, сега в който и да е град на таз срана, БГ само Банки, и познай защо : Вътре само наши хора. Това е дереджето ни, тук и сега, и во веки веков. НАРОДЕ ????

  10. Анонимен
    #26

    България в тежка бедност Всеки втори е заплашен да изпадне под абсолютния минимум на бедността В крайна мизерия живеят 35 процента от българите, всеки втори е заплашен да изпадне под абсолютния минимум на бедността. В същото време през кризисната 2011 година у нас са се появили нови 99 милионери в България. Данните за бедността са от Евростат, а за милионерите са от информацията на БНБ за депозитите на гражданите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.