Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банките се товарят с финансово разузнаване, а ДАНС ще рови безконтролно в сметките

29 коментара
Банките се товарят с финансово разузнаване, а ДАНС ще рови безконтролно в сметките

Промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които до дни могат да минат в парламента на второ четене, вменяват на банките несвойствените функции на финансово разузнаване, а на самото разузнаване пък дават неограничен достъп до всички банкови тайни без съдебна санкция.

За това предупредиха във вторник пред БНР Красен Станчев от Института за пазарна икономика и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сериозни резерви към законопроекта изразиха пред дни и от Асоциацията на банките в България, откъдето напомниха, че при изготвянето на поправките не е било търсено мнението на членовете на асоциацията, нито на БНБ.

Според внесените промени органите за сигурност (в случая – финансовото разузнаване към ДАНС, но не само то) ще имат свободен достъп до банковите сметки и операции безусловно и неограничено, тоест без съдебна санкция и предварително оповестяване.

Промените предвиждат и банките да проследяват и сигнализират за операции, "които са странни, тоест нямат явна икономическа цел".

Красен Станчев смята, че тези промени може бързо да минат на второ четене след приемането на бюджета при занижено обществено внимание, както през лятото те са били приети от Министерския съвет без дискусия. Той каза още, че формулировката за "странните" сделки няма определение, още по-малко законово.

Що се отнася до новите задължения на банките Тихомир Безлов каза, че "органите, които се занимават с прането на пари, най-общо казано, се опитват да прехвърлят върху банките една тяхна дейност". Той определи като "странни" тези текстове.

От банковата асоциация бяха по-подробни в критиката си към готвените промени. Те са притеснени от вменяването на задължението за "особено наблюдение на всички сложни и необичайно големи сделки и операции" и за събирането на "информация относно съществените елементи и размери на операции или сделки".

Така мъгляво формулирани, текстовете будят най-малкото безпокойство, отбелязаха тогава банкерите.

Никъде не се дава определение на това кои сделки са със "съществени елементи” и какви са размерите на сделките, които подлежат на наблюдение. На банките се вменява също да следят за операции, които "нямат явна икономическа и законна цел".

Банковите транзакции сами по себе си не могат да се класифицират със или без икономическа цел. Те отговарят на критерии, които са разписани отдавна в закона, и практиката е установена - доказва се произходът на парите, идентифицира се клиентът, проверява се неговата идентификация и т. н. Банките обаче нямат право да искат документи от клиентите си за основанията за превод на пари на територията на страната, например. Следователно те няма как да знаят каква е целта - икономическа или не - на транзакцията или сделката, която тя обслужва, казват от асоциацията.

От друга страна служителите на ДАНС ще имат неограничена информация при всяка рутинна проверка, без да представят сериозни основания. Всички банкови клиенти ще бъдат потенциално подложени на пълно разкриване на техните сметки, количество на парите в тях, както и преводите, които правят, и депозитите, които имат, изразяват загриженост банкерите.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Поръчковото момченце от финансираният зад граница Център за изследване на демокрацията - Т.Феслов, щом се появи в медиите - значи пак се готви секира за бизнеса или хората.

  2. Анонимен
    #28

    Bravo, Samo toka ... Machkane na Bogatite Komunisti.. Nacionalizacia na 50miliarda leva depoziti... :)

  3. В и К
    #27

    Предлагам направо, всички пълнолетни български граждани да се отчитат ежедневно в ДАНС, а непълнолетните веднъж седмично.

  4. Анонимен
    #26

    Ako se prieme tozi zakon, oznachava, che vseki, koito ima smetka v banka e potencialno zapodozrian v prane na pari! Tova e protivokonstitutionna i antidemokratichna stupka! Hora, davaite da minavame na bezbankova sistema, kato edno vreme, parite v burkani po mazeta i tavani. Ha da vidim togava dali shte ima finansova kriza!

  5. Анонимен
    #25

    Щом Пъзльов от Центъра и Красен Станчев по места за против, значи работата е много яко и на всека цена требе да стане! Твърдо ЗА!

  6. Анонимен
    #24

    Не прочетох цялата дописка.Стигнах само до Красен Станчев.По нататък няма смисъл да чета, нещата са ясни.Когато този влезе в затвора, тогава ще повярвам, че народа в тази държава може би някога ще заживее по-добре.

  7. И.Иванов, Швеция
    #23


    ДОБРЕ ДОШЛИ ОБРАТНО В ЖИВКОВА БЪЛГАРИЯ !




    """ Промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които до дни могат да минат в парламента на второ четене, вменяват на банките несвойствените функции на финансово разузнаване, а на самото разузнаване пък дават неограничен достъп до всички банкови тайни без съдебна санкция. """

    ЗА ДОЛНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ НА ГЕРБ КОНСТИТУЦИЯ НЯМА:

    Чл. 32.
    (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен.

    !

    ЗАТОВА ПЪЛНЯТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СВОИ СЛУГИ -

  8. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #22
  9. rotos
    #21

    ДАНС щели да ровят безпрепятствено в сметките... Ами нека ровят. И не само да ровят, ами и да направят нещо "на ползу роду" т.е. да върнат откраднатото, а крадците да придвижат към панделата. Фашизъм било. Ами то при фашизма в Германия е имало и добри неща...

  10. Анонимен
    #20

    това вече не е бойковизъм, а чист фашизъм!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам