Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бедствията мобилизираха силна дарителска подкрепа през 2012 година

4 коментара
Снимка: БГНЕС

Отминаващата 2012 година се очертава като силна за дарителството у нас, въпреки че за поредна година се озовахме на дъното на Световния КАФ Дарителски Индекс. Причината е основно в двете разрушителни бедствия – наводненията в Хасковска област и земетресението в Перник.

Освен че бе мобилизирана силна дарителска подкрепа за тези и други каузи, през годината бяха извоювани и важни промени в подкрепа на благотворителността като отпадането на лимита за лечение на деца и премахването на ДДС върху дарителските съобщения.

През годината набраха скорост различни прояви на дарителство извън традиционното даряване на пари под една или друга форма като доброволния безвъзмезден труд за дадена кауза.

Двойно повече дарителски есемеси спрямо миналата година

Постъпилите на единния дарителски номер 17 777 есемеси през тази година са двойно повече спрямо миналата. “Когато има бедствия, спешни хуманитарни кризи, хората реагират безотказно и есемесите се оказват предпочитан начин да дарят, защото е лесен и достъпен“, коментира пред Mediapool Боряна Кирилова от “Българския дарителски форум“.

До 7 декември изпратените есемеси за благотворителни каузи на единния дарителски номер са 861 313 . За сравнение през цялата 2011 година изпратените съобщения са били 392 620. Кирилова коментира, че броят на есемесите пряко зависи от това колко силни кампании е имало през годината. През 2010 година също е имало силни дарителски кампании и тогава общият брой на изпратените съобщения също е бил висок - 738 485. Тогава най-силните кампании са били за лечение на популярни личности - Гого от “Тоника“, Миро от “Мери Бойс Бенд“ и за актьора Андрей Баташов.

През 2012 година кампанията с най-много набрани съобщения е за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област, при която за пет месеца са събрани 127 140 съобщения.

Изключително силна е и кампанията за лечението на 19-годишната Аделина Коджабашева, страдаща от рядко срещано заболяване на костта. За два месеца в нейна подкрепа бяха изпратени 193 393 съобщения.

В момента на единния дарителски номер са активни 77 кампании, 44 на хора и 20 на НПО и 13 за други кампании.

Бедствията сплотиха хората, но и бяха употребени за политически PR

Двете бедствия в Перник и Харманли активизираха като цяло силна дарителска подкрепа.

Равносметката е, че в края на благотворителната кампания за пострадалите от земетресението в Перник към 25 октомври в банковата сметка на БЧК са постъпили 726 534 лева и са изпратени 36 193 дарителски есемеси. Освен това доброволци помагаха на пострадалите от земетресението при възстановяването на къщите им. Благотворителната кампания за подпомагане на пострадалите от наводненията в Бисер събра повече средства, което според анализатори се дължи на политическите скандали около възстановяването на щетите от земетресението в Перник.

Правителството на ГЕРБ обвини ръководената от Росица Янакиева (БСП) община в злоупотреби при разпределянето на помощите, а тя от своя страна се защити, че е обект на политически нападки. По правило хвърлянето на подобни съмнения силно разколебава дарителите. Съмнения имаше и за сумите, които се отделят за строителството на нови къщи в село Бисер, но самата кампания по набиране на средства сплоти граждани, институции и медии.

За сравнение кампанията за пострадалите от наводненията в община Харманли събра доста повече средства – до 17 септември в банковата сметка на БЧК са постъпили 2 320 455 лева. Постъпилите за пет месеца есемеси и на единния дарителски номер за същата кампания пък са 127 140.

Покрай двете бедствия се затвърди и една екзотична практика в дарителството – отчисляване на дарения от партийната субсидия. ГЕРБ започна да налага тази практика още през миналата година с даряване на суми за лечение на деца, за които държавната здравна система не е осигурила средства.

През тази година ГЕРБ дари по 1 млн. за пострадалите в село Бисер и Перник. Това бе използвано като политически PR и премиерът Бойко Борисов се разпореди на заседание на Министерския съвет “В Перник да се чуе, че ГЕРБ дава 1 млн. лева срещу 15 000 лева на БСП“. За тези прояви на щедрост ГЕРБ бяха критикувани, че “правят помен с чужда пита“, тъй като част от даренията са със субсидиите на отцепилите се от други парламентарни групи депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ.

Според Боряна Кирилова от Българския дарителски форум подобни дарения са “подмяна на истинския смисъл на дарителството“.

Ние сме категорични, че това не е дарение, защото това реално са пари на данъкоплатеца. Дарение е, ако си дал свои собствени пари, време и усилия безвъзмездно за някаква кауза. Ако просто си отчислил пари от държавна субсидия, по-скоро се страхувам, че има негативна конотация и измерения на политически PR, при това не съвсем успешен, отколкото на истинска дарителска воля и жест. Най-малкото това са пари, с които ти разполагаш, но те не са твои и е подмяна на истинския смисъл на дарителството“, посочи тя.

Извоювани успехи за дарителството

От Българския дарителски форум (БДФ) определят 2012 като успешна, тъй като са се случили законодателни промени и промени в средата, за които отдавна се борят.

“От една страна отпадна лимита за лечение на деца. Знаем колко необосновано правно, морално и медицински бе това ограничение от 180 000 лева за лечение на дете“, припомни Кирилова.

Лимитът беше въведен с цел икономии на средства във фонда, което принуди родители на болни деца да събират дарения , за да дофинансират терапиите на децата си. Това бе свързано и със забавяне на лечението, заради времето, което нужно за събиране на големи суми пари.

Кирилова коментира, че когато един механизъм като фонда за лечение на деца проработи добре, се освобождава дарителски ресурс за други каузи и затова въвеждането на лимите е било погрешно.

“Другата добра новина е отпадането на ДДС върху дарителските есемеси. Това беше една петгодишна битка, която БДФ и наши партньорски организации като “Спаси дари на“, Центъра за нестопанско право, водим. Идеята е всички кампании и дарители да бъдат равно третирани. Вече и трите мобилни оператора приведоха в изпълнение указанието и ДДС върху благотворителните съобщения не са начислява“, коментира тя.

“Приета беше първата стратегия за развитие на гражданското общество, която е първият цялостен визионерски документ, който въвежда ясни правила за финансиране, връща конкурсния принцип при разпределяне на средства за неправителствени организации. Това е първата ясна визия как правителството общува с неправителствения сектор“, допълни още Кирилова.

Другото, което е важно по отношение на законодателството е, че СЕМ излезе с тълкуване на указанията във връзка със Закона за радиото и телевизията и за първи път се казва, че имената на организации и компании могат да бъдат цитирани, когато са част от информационния поток и това да не се тълкува като скрито търговско съобщение. Ние смятаме, че това е либерализиране дотолкова доколкото би могло да повдигне един дебат защо електронните медии толкова трудно отразяват инициативите на компании. За бизнеса това е голям проблем, а всеки би искал усилията му да бъдат зачетени и легитимни. Колкото повече компаниите са поощрявани и нещата, които правят, са публично признати, толкова повече се вдъхновяват и мотивират“, посочи още тя.

Кирилова съобщи, че анализите, които БДФ прави от шест години насам, показват, че компаниите са най-големите дарители. “За 2011 година 104 млн. лева са дарени и от тях 59 млн. лева са дарени от компании. Анализът за 2012 година ще излезе през март догодина, но бихме заложили на това, че тази тенденция ще се запази, посочи тя.

От дарителския форум отчитат като успех и това, че тази година администрацията на президента заедно с неправителствени организации е изработила по-ясни стандарти за подкрепа на каузи в рамките на инициативата “Българската Коледа“. “Беше договорено всяка година “Българската Коледа“ да е с фокус върху конкретен проблем.“, посочи Кирилова. По думите ѝ това е важно, за да не се работи просто за набиране на средства и след десет години да продължават да се събират пари за едно и също и проблемите да остават нерешени.

“Тази година фокусът е върху рехабилитация на деца с детска церебрална парализа като идеята е да се изследва проблемът, да се търсят най-ефективни решения, така че следващата година да не се налага да се събират пак за тях пари. Ние продължаваме да смятаме обаче, че “Българската Коледа“ не трябва да съществува като дарителска инициатива на президентска институция“, посочи още Кирилова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Какъв успех, а да Ви припомня ли колко събираше президента Първанов - три пъти повече ?

  2. Анонимен
    #3

    "Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"Водещ мотив и библия на поведение у нас от дълги години.

  3. Анонимен
    #2

    Тежко и горко на една държава, в която бедстващите разчитат на дарения. Къде е правителството. Къде сте ББ и Дянков.

  4. Анонимен
    #1

    Така е,когато няма дъжава.В България държавата е имагинерна величина.Нещо,като обещанията на Борисов.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.