Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без квота за лов на мечки, отстрелът им при нужда с решение на агроминистъра

4 коментара
Без квота за лов на мечки, отстрелът им при нужда с решение на агроминистъра

Парламентът премахна квотата за отстрел на кафява мечка, но остави възможност на земеделския министър да дава разрешителни за лов на “мечки стръвници”, които са заплаха за живота на хората. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча.

Така депутатите решиха половинчато проблема, опитвайки се да удовлетворят претенциите на Брюксел, и на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Промените в закона се правят заради започналата наказателна процедура срещу България заради годишна квота за отстрел на мечки и определянето ѝ от Министерството на земеделието. 

 

Казусът възникна през 2010 г., когато управляващите от ГЕРБ въведоха минимална квота от 3% процента и максимална от 8% за отстрел на кафява мечка и прехвърлиха върху земеделския министър правото да дава разрешителните за отстрел на мечките, което дотогава бе на екоминистъра. Проблемът бе, че в ролята му на принципал на ловните стопанства, земеделското министерство има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма отношение към опазването на ценни животински видове, каквато е кафявата мечка

 

Поправката бе внесена от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който до преди парламентарните избори през 2009 г. притежаваше две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" в Етрополе и "Шерба" в Долни Чифлик, които прехвърли на майка си Елеонора Димитрова.

 

Другият мотив за въвеждането на квотата беше увеличената популация на мечки и зачестилите нападения над хората. Премиерът Бойко Борисов дори тогава възкликна “мечките са ни мили, но хората са ни по-мили”. Сега при одобрението на новите поправки в Закона за лова от правителството премиерът заяви: “мечка подгони ли те, спасение няма и трябва да сме много бдителни с тези проблемни животни”.

 

След влизането в сила на лобитската поправка на ГЕРБ през 2010 г. Министерството на земеделието е издало разрешителни за отстрел на 14 мечки, като реално са убити 8. През 2011 г. са дадени 15 разрешителни, като убитите мечки са 9. За тази година са дадени 12 разрешителни, а са уловени две животни. Данните изнесе Дисеслава Танева, председател на парламентарната комисията по земеделие.

 

"Проблемът е изключително сериозен - това животно се превръща в напаст, но изглежда за ГЕРБ мечките са по-важни от хората", каза Венцислав Лаков от "Атака". По негови данни до август е имало 29 нападения от кафява мечка и по чудо нямало жертви. Промяната в закона ще доведе до увеличаване на популацията, прогнозира Лаков. Той добави, че според Министерството на околната среда и водите кафявите мечки у нас са 550, а според земеделското министерство - над 800. Парламентарната група на ловците да се вземе в ръце и да не приема тези промени, призова Лаков.

 

Независимият депутат Димитър Чукарски обаче се противопостави остро срещу избиването на кафяви мечки. За пример той посочи, че в София през тази година двама души са починали, нахапани от кучета, но въпреки това животните не са избити. "Мечките не са нашата заплаха", категоричен бе той.

 

Димчо Михалевски от БСП посочи, ме проблемът може да се реши с разселването на мечките от хабитата, който обитават, защото в момента той е малък. БСП няма да подкрепи законопроекта и ще внесат промени в Закона за биологичното разнообразие, предвиждащи разселване на мечките, посочи Михалевски.

 

Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция кафявата мечка е защитен вид и той не трябва да се отстрелва.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Комунистите са свикнали да изселват хора. Сега като не могат - ще изселват мечки.

  2. Анонимен
    #3

    Дебелите джуки ако не рекетира, прибира.

  3. Анонимен
    #2

    добре аз отивам в гората с пушката и ако вида мечка ще е гръмна "при нужда"

  4. Анонимен
    #1

    Брех, тоя Миро пак се уреди да дава разрешения. Мечтата на всяко мазно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.