Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бивши министри, депутати плюс полицейския шеф в Шумен повеждат листите на ГЕРБ

95 коментара
Шефът на НАП Красимир Стефанов (в ляво на Цветан Цветанов) ще е водач на листа на ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Председателят на предизобрния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов представи във вторник водачите на изборните листи, в които, както се очакваше, попадат половината от министрите и досегашните депутати на партията. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който ще води листи в София и Пловдив, не присъства на събитието и забележимо продължава да избягва публични изяви.

Доверие да водят партията на изборите е възложено на бившите министри Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Делян Добрев, Тотю Младенов, Ивайло Московски, както и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. Повечето от тях ще оглавят две листи. Министърът на културата Вежди Рашидов, който на предишните избори направи пробив в Кърджали като водач на листата, сега отсъства сред водачите, както и колегите му Десислава Атанасова, Николай Младенов, Диана Ковачева, Нона Караджова, Свилен Нейков, уволненият Симеон Дянков и Мирослав Найденов, който след края на мандата се оказа с повдигнати обвинения за корупция.

Втори фаворит на ексвътрешния министър, работил по посоченото от него "знаково" дело "Килърите", бе възнаграден за усилията, този път с избираемо място в листите на ГЕРБ. Директорът на полицията в Шумен Любомир Христов ще води листата на ГЕРБ в района, тъй като бил "доказан човек в областта на вътрешните работи".

Друг виден представител на разследващия екип, довел до успешен завършек на първа инстанция знаковото дело "Килърите", бившият окръжен прокурор на Шумен Ася Петрова, наскоро стана заместник-главен прокурор на новия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров. Именно на Ася Петрова бе наскоро бе възложено да отговаря за прекия надзор над работата на прокуратурата и службите по време на извънредните парламентарни избори на 12 май. Това на практика означава, че тя ще координира и исканията за подслушване, с които за пръв път ще се разследва и купуването на гласове.

За "топлата" връзка между Петрова и водача на листата на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов недвусмислено говорят и думите на самия Цветанов, който при назначаването на последния за полицейски началник през май 2010 г. с задоволство заяви, че тамошните съдии, прокурори и полицаи работят много добре заедно: "Има изключително конструктивен диалог помежду им и добре свършена работа, по-добре следствените арести да са пълни, а гражданите по-спокойни..."

Преди да оглави шуменската полиция Христов е работил последователно към местната група за подслушване и следене от 1990 до 1992 г., след това в структурите на тогавашната Национална служба "Сигурност", а от 1998 до 2004 г. оглавява регионалното звено на БОП в Шумен.

На въпрос дали няма опасност Христов да манипулира изборите, Цветанов обясни, че "този човек е работил в интерес на държавата, работил е за разследване на престъпления".

"Ще има наблюдатели, които ще следят за нормалното провеждане на изборния процес”, допълни той.

Не стана ясно кога е решено Христов да бъде водач на шуменската листа на ГЕРБ, тъй като според закона за МВР служителите на министерството са деполитизирани.

 

От МВР съобщиха пред Mediapool, че на 1 април Христов е подал заявление за напускане и незабавно е бил освободен.


След като уточни, че "всички водачи са избрани по процедура, която има етапи на процедури, които са спазени", Цветанов заяви, че нито един областен или друг ръководител, включително или лидера на партията нямат право да налагат кандидатури на свои хора. Това му изказване се разминава с друго негово изявление от миналата седмица - че листите на ГЕРБ ще бъдат обявени след като "Изпълнителната комисия в лицето на Бойко Борисов" ги одобри.

Бойко Борисов ще води листата на 25 МИР София, "откъдето започнахме като кметски избори в София през 2007 година", заяви Цветанов. Освен това ще е първи в Пловдив. Втора е Менда Стоянова, досега зам.-председател на парламента.

Цветанов също ще води две листи – Велико Търново и Благоевград, където спешно замени разследвания Мирослав Найденов. Той се подготвяше да поведе листата в Стара Загора, но сега каза, че законът не му позволява да е начело на три листи и "затова там ще бъде Лили Павлова", досега строителен министър. "Тя ще води и във Варна, защото там са нейните родители, а това се приема добре от структурите ни там", каза още бившият вицепремиер.

Бившият социален министър Тотю Младенов ще води листата на ГЕРБ във Враца; бившият министър по еврофондовете и координатор на предизборната програма Томислав Дончев - в Габрово; бившият министър на икономиката Делян Добрев - в Перник и Хасково, а транспортният министър Ивайло Московски - в 23 МИР в София.

Шефът на данъчните Красимир Стефанов също навлиза в политиката като кандидат за депутат на ГЕРБ в Хасково, втори след Добрев. Финансовият министър Калин Христов е разрешил на Стефанов да ползва неплатен отпуск за изборите.

Владислав Горанов също ще води две листи – в 24 МИР в София и тази в София област. Зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева ще бъде водач на ГЕРБ в Бургас.

На челни позиции ще са бившите депутати Владимир Тошев (Видин), Румен Иванов (Добрич), Цвета Караянчева (Кърджали), Кирил Калфин (Кюстендил), Стефан Господинов (Силистра), Десислава Танева (Сливен) ,Даниела Дариткова (Смолян) и Пламен Нунев (Русе).

Обявената за "тежка артилерия" на ГЕРБ досегашна здравна министърка Десислава Атанасова се оказа, че няма да бъде на първо място в нито един от 31-те избирателни райони. По думите на Цветанов за нея е отредено третото място в Русе. Колегата ѝ Вежди Рашидов също ще поеме третото място, но в Пловдив.

Според Цветанов "безапелационно" са били номинирани и бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова в Монтана и председателката на 41-то Народно събрание Цецка Цачева в Плевен.

Водач на листата на ГЕРБ в Ямбол ще бъде баскетболният треньор Иван Чолаков, в Търговище - д-р Дарин Димитров, а в Ловеч – учителката Корнелия Маринова. В Разград бившите управляващи ще разчитат на местния авторитет на областния управител Валентин Василев. Другите двама областни управители, които ще поведат листите на партията, са Здравко Димитров (Пловдив -област) и Дончо Баксанов в Пазарджик.

След като обяви всички водачи на ГЕРБ, Цветанов отказа да каже дали партията му ще направи коалиция с националистическата партия "Атака", на чиято подкрепа разчиташе в първите две години и половина от мандата, а после я замени с тази на Яне Янев.

На въпрос дали ще се коалиция с Волен Сидеров, бившият вътрешен министър заяви, че ще изчака да мине 12 май. Въпреки твърдата си позиция, която ГЕРБ демонстрира срещу БСП, обявявайки предварително, че коалиция с тях е невъзможна, бившият вицепремиер нито потвърди, нито отрече подобна опция за "Атака".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

95 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #95
  2. Анонимен
    #94

    Още милиционери! Ужас?

  3. Анонимен
    #93

    Защо през цялото време говорите ГЕРБ, ГЕРБ.Това е измислена структура без идеология, без демократично изградена структура и органи и управлявана от двама-Борисов и Цветанов.Активистите се купуват с обещания за власт и материален просперитет срещу безусловна лоялност към Борисов, а не към народа.И трябва да си много тъп, ако не си лицемерен, безскрупулен, материално ориентиран кариерист, за да поддържаш подобни хора.

  4. Анонимен
    #92

    Къде са тези проценти на Герб, че не ги виждам. Две масовки решиха да направят и не им се получи.Първата когато Бойко Борисов подаде оставка и пред парламента се събраха около 2000 души и то главно докарани от провинцията.Целта беше да се отегли пред хилядно множество, но не се получи. Втората масовка беше когато чрез студенти и Стоичков трябваше да се напълни зала " Армеец" и пак провал. Е питам къде са тези 1 600 000 гласа както каза продажната М.Р. На нея и е платено да манипулира и заблуждава но няма да се получи.Помнете ми думата това ще амбицира хората да гласуват против Герб, така както през 2009 г. порциите на Доган активираха хората да гласуват за Б.Б.

  5. Анонимен
    #91

    Хе хе хе..." Преди да оглави шуменската полиция Христов е работил последователно към местната група за подслушване и следене от 1990 до 1992 г., след това в структурите на тогавашната Национална служба "Сигурност", а от 1998 до 2004 г. оглавява регионалното звено на БОП в Шумен." Млад човек бе ! Щом като е започнал да служи през 1990 г.?! Да ,ама не.Завършил е курс за сержанти в Шумен през 1973 или 1974 г. и след служба като сержант в с.Дебелт към 1980 г.се върна в Шумен при тъста си-шеф на ОУ-Шумен. Къде работил между 1980-1990 не зная-в ВВНАУ или младок в ОУ-то,но съм сигурен,че има кадрово досие в ДС. Както се вика-"черешката на тортата"

  6. Анонимен
    #90

    ха-ха шефа на НАП? Е сега разбрахте ли защо са законни апартаментите на Цвъ Цвъ...ейййй наглеци, лъснаха им задниците...чакаме Цацаров... и на него да се отблагодарят-подобаващо>.....

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #89
  8. Анонимен
    #88

    Оня охлюв Стефанов от НАП, който изчисти апартаментите на Цветанов и той е в листите? И това ако не е търговия с влияние не знам какво е...

  9. Анонимен
    #87

    Трябвало някакъв професор да е начело в Шумен, обаче на Цецо полицията му е на сърце, а учени хора мрази и го е страх от тях...

  10. Анонимен
    #86

    Бойко Борисов води листите на ГЕРБ в София и Пловдив:) ......................... В София мутрата може да води листите - САМО на други мутри , като него , милиционерите - в пенсия или не , на вифаджийте и симеоновците , на нефелни отрепки и неадекватни селяни , на спортни "величия" и банкянски селяни , на роднините на фандъкова и цецо , на ивановци с по 60-те имота , на портиерите , фризьорките , чистачките и сие в УБО , БКП , на остриганите бизнесмени и други подобни .. Но в София ,все пак има и ДРУГИ , различни ГРАЖДАНИ..) Така мисля :)) ТЯХ , този неандерталец , НИКОГА няма и не може да 'води "', където и да било ...:) Айде бе , не сме чак толкова изпаднали :) BIG AL

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.