Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът смята, че икономическата среда в България се е влошила през 2012 година

30 коментара
Бизнесът смята, че икономическата среда в България се е влошила през 2012 година

Според 75% от представителите на бизнеса икономическата среда в България се е влошила през 2012 г. спрямо предходната година, за 21% е останала без промяна, а едва 2% са на мнение, че има подобрение.

Това показват резултатите от годишната анкета на БСК сред членовете на камарата. Проучването е проведено сред над 500 мениджъри и собственици на компании в периода 1-10 декември 2012 г.

46% от анкетираните са  на мнение, че икономическото състояние на фирмата им се е влошило през изтичащата година, 33% са успели да запазят показателите от предходната година, а 16% отчитат подобрение на показателите.

Най-негативно икономическата криза се е отразила върху продажбите -  оборотите (61% от фирмите, участвали в анкетата, отчитат спад), следвани от инвестициите (51%), обемите на производство (49%) и работните места (47%).

79% от участниците в анкетата определят действията на правителството през 2012 г. за преодоляване на негативните ефекти от икономическата криза като "по-скоро неуспешни", 12% се затрудняват да преценят, а едва 9% дават положителна оценка за антикризисната политика.

Почти половината анкетирани остават крайни песимисти за развитието на икономическите процеси през следващата 2013 г. и предвиждат допълнително задълбочаване на кризата, 30% не очакват промяна, а 16% се надяват на успокояване на тенденциите.

През 2012 година с 16 на сто нараства делът на фирмите, ползвали банкови кредити. През 2011 г. 63% са декларирали, че имат кредити, а през 2012 г. – 79%. В същото време, все повече са фирмите, които успяват навреме да изплащат задълженията си към банките (49%). Със 7 на сто намаляват и преструктурираните кредити – от 25% през 2011 г. на 18% през 2012 г. През последните три години фирмите, които не успяват да изплащат навреме кредитите си, са 11-12%.

65% от анкетираните не планират да кандидатстват с европроекти през 2013 г., 26% имат такова намерение, а 9% още не са решили.

 Най-честата причина за отказ от кандидатстване с проекти е липсата на ресурс за авансово финансиране - 39% от респондените. Сред водещите причини за отказ от евросредства са и тежките процедури по кандидатстване, управление и отчитане на проектите (15%), както и съмненията в обективността на оценяването на проектните предложения (14%).

53% от анкетираните са посочили, че през следващата година ще задържат заплатите на сегашното им  ниво, 23% - ще ги увеличат, 12% смятат да намалят работните заплати, а 9% още не са решили.

Повече от половината анкетирани отчитат ръст на престъпността, корупцията, сивата икономика и административния натиск. Спрямо предходните години най-благоприятни оценки получава нивото на престъпност - 6 пункта по-малко са анкетираните, които смятат, че тя е нараснала (50% - 2011 г., 44%- 2012 г.).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    НЕ СЕ ЖАЛВАЙТЕ ЗА 2012 ! АКО ЗНАЕТЕ ПРЕЗ НОВА 2013 ГОДИНА КАКЪВ КВАРДАТЕН ЩЕ ВИ ГО НАХЛУЗЯТ МОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ЩЕ ПОЖЕЛАЕТЕ ВРЕМЕТО ДА СПРЕ.... ПРЕЗ СРЕДАТА НА 2013 ГОДИНА ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ ФИНАНСОВИ КАТАКЛИЗМИ....ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ОБЕЗЦЕНЯТ 3 ПЪТИ. СЛУШАЙТЕ Дядо си Моше и далече ще стигнете !

  2. Анонимен
    #29

    Това е нищо, да видите как ще се подобри бизнес средата с отрицателен знак през 2013.

  3. Анонимен
    #28

    Чудно, геЙберастията постоянно се хвали с некакви чуждестранни инвестиции а безработицата продължава да расте??? Статистиката на БНБ за инвестициите също е безпощадна!

  4. Анонимен
    #27

    Сашо Дончев и Божидар Данев
    "Над сто японски компании присъствуха на форума за България в Япония. Техни представители оцениха условията за бизнес в България като отлични. След земетресението от март 2011 г. много японски компании изпитват затруднения, а България е отлична възможност за преместване на тяхното производство, заявил генералният директор на дирекция "Европа“ в Министерството на външните работи Тойохиса Кодзуки.

    Наличието на квалифицирана работна ръка, развитите транспортни връзки и ключовото

  5. Анонимен
    #26

    Ако дойде драгалевския на кормилото и направи пенсииите по 100 лева, еврото го фиксира на 4 лева и продаде Козлодуй, магистралите и пристанищата за по около 50-100 хил. долара няма начин да не се оправим, обаче народа е тъп и не го осъзнава това.

  6. emma
    #25

    http://www.youtube.com/watch?v=UO3s0JQxqwo ;)

  7. Анонимен
    #24

    май дойде време пак Костов да оправя нещата. Друг път не виждам, ако някой има други идеи - да ги сподели.

  8. Анонимен
    #23

    №19 Вие марсианец ли сте или гербаджия, че не виждате какво става в страната. Тотална разруха и некадърност на управляващите. Калинка-милиционер, калинка-милиционер !!!!

  9. Анонимен
    #22

    а бе за какво ни е икономическа среда и бизнес, и да си губим времето с работа, като има толкова ракия за пиене и чалга за слушане ...

  10. Анонимен
    #21

    А бе, гербаджийчета нещастни! За какво черногледство говорите, бе? Я се огледайте и поговорете малко с хората, различни от вашата конюктурна пасмина! Навсякъде тъне разруха и песимизъм! Бизнесът не върви! С изключение на СВОИТЕ ХОРА които печелят последователно проекти и търгове! Това е днес в България! Пазар никакъв! Свои хора и всички останали!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.