Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойкот на референдума, червен картон за ГЕРБ и БСП

74 коментара

Съобщението на премиера Борисов, че ГЕРБ трябва да гласуват с "не" на предстоящия ядрен референдум, при положение, че 76 депутати от партията му са регистрирани като инициатори на допитването и като поддръжници на тезата "за", е поредният – и може би най-красноречив до момента аргумент, че предстоящото допитване е една подигравка с гражданите.

Референдумът бе "заченат" през лятото на миналата година като пропаганден опит на БСП да влезе в медиите с някаква голяма тема и да консолидира своя електорат, както и блуждаещи националисти. Това стана месеци след като правителството на Борисов прекрати проекта АЕЦ "Белене", който правителството на Станишев подписа, но не посмя да стартира необратимо поради същите причини, поради които и сегашният кабинет – отсъствие на сериозен инвеститорски интерес и съмнения за рентабилността на начинанието.

 

За пред народа се разиграха бурни сблъсъци и взаимни обвинения и между така наречените управляващи и опозиция, като в крайна сметка и ГЕРБ, и БСП финишираха като "победители", обединени в общ лагер като инициатори на референдум с редактиран въпрос "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа".

 

С наближаването на 27 януари, когато гражданите са призовани да кажат "да" или "не", все повече хора си задават въпроса как да гласуват и дали въобще да гласуват. Истината е, че каквото и да каже народът, въпросът да се прави или не нова АЕЦ винаги ще бъде решение на правителството.

 

Онова, което обаче могат да направят гражданите, е да накажат политиците за тяхната безочлива демагогия и все по-циничното използване на демократичните практики и процедури за лични цели.

 

Затова най-гражданската постъпка е на 27 януари да не се гласува и да се покаже червен картон и на ГЕРБ, и на БСП.

 

Аз лично отказвам да участвам в едно опорочено допитване, в една огромна манипулация, която дори не е политическо преброяване преди изборите. Не защото нямам позиция за ядрената енергетика и дори за АЕЦ "Белене" или бъдещ нов блок в АЕЦ "Козлодуй". А защото не желая тази позиция да бъде използвана от ГЕРБ или от която и да било от партиите за редене на нейните политически и икономически сметки, които ще имат малко или нищо общо с волята на суверена.

 

Още повече след изявлението на премиера Бойко Борисов, че указанията към членовете на ГЕРБ са да гласуват с "не" на референдума, а в същото време формално партията се явява защитник на точно обратната теза.

 

За референдума се харчат напълно излишно14 млн. лв. в условията на икономическа криза. Излишно, защото независимо дали народът каже "да" или "не" на нова ядрена централа, управляващите, без значение от техния цвят след летните парламентарни избори, ще могат да тълкуват резултатите от референдума както им хареса и да правят каквото си искат на тема ядрена енергетика.

 

Да приемем, че българите като проядрена нация, според всички социологически изследвания, отидат до урните на 27 януари и пуснат бюлетина "да". О’кей, значи волята е да има нова ядрена централа. Такава обаче може да бъде както спряната през март 2012 г. АЕЦ "Белене", така и проект за АЕЦ на друго място в страната, така и подготвяната като VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ядрена мощност.

 

АЕЦ "Белене" лесно може да бъде размразена. Апетитите за това са не само на БСП, но и на разни инвеститори, които засега остават съмнителни, но при обявен търг за продажба на проекта, може да се появят и други по-легитимни. А може и последната директива на Борисов да има нещо общо с постигнато споразумение с руснаците, които ни съдят в Париж за над 1 млрд. евро заради спряния проект. Позициите на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за АЕЦ "Белене" толкова пъти се врътнаха от лятото на 2009 г. досега, че нищо не пречи отново да обърнат платната, според моментната конюнктура.

 

Също толкова лесно Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се лансира, според вижданията, и като отделна централа, и като разширение на съществуващата. С привлечен чужд инвеститор в новата мощност, каквито намерения бяха обявени, или просто твърдейки, че сегашното дъщерно дружество на АЕЦ "Козлодуй", развиващо проекта, е отделна независима компания – VІІ блок бързо може да се преименува с местността край Козлодуй, която бъде избрана за строежа. И ето ти нова АЕЦ, спазена е волята на народа!

 

Този проект бързо може да се нагоди и в случай, че хората кажат "не" на нова ядрена централа! Просто си остава VІІ блок на съществуващата централа, макар че пунктуално погледнато, ако АЕЦ "Козлодуй" ще го гради и оперира, не е ясно как ще успее да осигури финансирането на проекта, чиято цена тепърва предстои да стане ясна, но предварителните прогнози бяха този един блок може да струва и 8 млрд. евро при оценка на HSBS за двата в спряната АЕЦ "Белене" за 10.35 млрд. евро.

 

В интерес на истината, ръцете на управляващите остават развързани на тема ядрена енергетика в която и да било посока и в случай, че повечето хора като мен откажат да участват в референдума, който като първи в демократичната история на страната ни е на път да девалвира и самата идея за демократично всенордно допитване.

 

Тогава пък тезата сигурно ще е : Ето, дадохме възможност на суверена да си каже волята, но той не пожела и затова ние ще вземем политическото решение!

 

Което само потвърждава безсмислеността на мероприятието, което предстои да се проведе на 27 януари, дори и като политическо преброяване преди изборите. Защото на една и съща страна в подкрепа на положителния отговор на референдума стоят политически противници - БСП, инициатор на референдум, но "за" или против" АЕЦ "Белене", и ГЕРБ, която промени въпроса уж, за да не е противоконституционен, а всъщност го разми и пригоди за всевъзможна употреба. Единствено Синята коалиция, която регистрира комитет, поддръжник на тезата срещу нова ядрена мощност, може да припознае гласувалите с "не" като свой електорат, макар че претенции към това може да има и партията на Мария Капон ЕНП, която също регистрира комитет за агитация против нова ядрена централа.

 

За мен АЕЦ "Белене" имаше някакъв смисъл през 2004 г., когато наистина се забелязваше известен ядрен ренесанс в Европа заради нуждата от намаляване на въглеродните емисии. Имаше смисъл и ако проектът бе реализиран по график и през 2014-2015 г., както бе планирано, влезеше в експлоатация и поемеше все още съществуващия дефицит на електроенергия в региона ни и играеше ролята на буфер за покриване на местните нужди при извеждане на въглищни централи от експлоатация заради екостандартите и като преход към внедряване на алтернативни чисти технологии. Сега този преходен период може да се извърши с удължаването на живота на съществуващите V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и увеличаване на мощността им.

 

Днес, след аварията в АЕЦ "Фукушима" през март 2011 г. и след като Европейският съюз твърдо държи на мерките за енергийна ефективност, където страната ни има огромен резерв, и на навлизането на възобновяемата енергия, да се гради АЕЦ "Белене" и дори нов ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй" е чисто бетониране на статуквото на големите тромави и скъпи енергийни структури, при положение че в западния свят енергетиката все повече залага на малките гъвкави и лесно управляеми енергийни източници, даващи право на избор и дори независимост на потребителите.

 

Така че, вместо държавата да продължава да мисли нови и нови грандомански енергийни проекти, които засега само осигуряват приходи на консултантски компании, да предложи реални стимули на хората да си сложат слънчеви панели на покривите или вятърни перки в двора си, за да не се губят както в момента 50 процента от първично произведената в електроцентралите енергия докато стигне до контакта вкъщи. Но това би означавало независимост от монополите, което не се харесва на старомодно мислещия у нас бранш, свикнал с гарантираните приходи. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

74 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #74

    Излизайте всички и гласувайте с "НЕ".Ако не излезете, гласувате за БСП и АЕЦ-Белене.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #73
  3. Анонимен
    #72

    На всички е ясно, че ГЕРБ се навиха за такъв референдум единствено за да не “скършат хатъра“ на тия, които подписаха една подписка, създадена от БСП. Така че едно “не“ на референдума би било червен картон само за социалистите.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #71
  5. Анонимен
    #70

    Този тъп народ, не разбра ли че отново е маниполиран от червения дявол.И всички да са юрнете да гласувате,пак ще сте прецакани и винаги,запомнете винаги,ще плащате най скъп ток.А Станишев и сие ще потриват доволно ръце защото заобиколени са от овце,и винаги ще ви ...

  6. Анонимен
    #69

    Пълна манипулация е тезата, че бойкотът на референдума ще накаже БСП и ГЕРБ. Бойкотът на всенародното допитване е отказ от пряка демокрация и бягство от отговорност. Без значение как ще гласуват хората, никой не трябва да ги агитира да се отказват от конституционните си права - нали народът е суверен на държавата, а политиците са негови слуги, които само представляват?!

  7. Анонимен
    #68

    Най-лупавото нещо, което може да се направи е да не се излезе да се гласува! Тогава политиците ще кажат "ето виждате ли, те са глупави, не знаят дори да си ползват правата да ни наредят какво да правим!" и от тук нататък жална ни майка като народ! Кой се отказва от правата си?! Излез и си кажи мнението - ДА или НЕ! http://www.youtube.com/watch?v=fdr-LQS3280&feature=youtu.be

  8. Анонимен
    #67

    Най-смисленото нещо, което може да се направи, е да не се гласува изобщо. Този референдум е абсолютен фарс и уговорена игра, която не само гълта излишни пари, ами измива ръцете на управляващите. Идеята е ясна - топката да бъде отправена в полето на гражданите... видите ли, това е демокрация и се дава право на избор на обществото. С поредните подскоци на Борисов относно позицията му и предвид указанията му как да се гласува, ми се струва, че демокацията пак нещо му убягва...

  9. Анонимен
    #66

    Четете 64 и учете турски,или бягайте от Булгаристан докато е навреме!!!!!!!!!

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #65

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.