Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов договаря внос на втечнен газ през Грузия

За първи път виждам възможност за реална диверсификация на газовите доставки

120 коментара
Бойко Борисов и Ника Гилаури. Снимка БГНЕС

"За първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ", съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя след разговорите си в Грузия за транзит през Черно море на компресиран втечнен газ.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища. През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", заяви Бойко Борисов на пресконференция с премиера на Грузия Ника Гилаури.

Той добави, че това ще помогне много в преговорите ни за новите газови договори.

Двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

Обсъждаме транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа, заяви от своя страна Ника Гилаури.

"Това са проекти, които ще отнемат няколко години. Казах на премиера – ние развиваме много добри отношения с Руската Федерация и не правим нещо, което е в ущърб на трети страни – точно обратното. Искаме да диверсифицираме доставките си за по-евтин газ. Ако те, на базата на нашите договори, свалят цените още, ще взимаме руска газ. Но ако продължат да държат високи цени, знаете какви са цените на други места, ще търсим алтернативи да си докараме газ от друго място", каза Бойко Борисов.

"Ние имаме доста топлоелектрически централи, които сега работят на брикети и на въглища, но в следващите няколко години също могат да минат на газ. Дай Боже, това да се случи", допълни той.

Възможностите за доставка на компресиран природен газ от Азербайджан през Грузия по Черно море бяха обсъдени от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков през септември миналата година по време на визитата му в Тбилиси.

Както бе съобщено тогава, Трайков е подчертал ползите и силните страни на този вариант - "по-гъвкав и икономически ефективен за пренос на по-малки количества природен газ, каквито са нуждите на България", освен това "не изисква и значителни инвестиции в инфраструктура, което означава и по-малко разходи за реализацията му, в сравнение с алтернативата за втечнен газ“.

Такава възможност бе лансирана от президента Георги Първанов през 2009 г., а по-късно бе решено “Булгартрансгаз“ да създаде смесено дружество с азербайджанската ГНКАР за доставките на азерски газ с танкери по море в България.

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи. Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Ника Гилаури е информирал Бойко Борисов, че страната му изгражда около 15 водноелектрически централи, използвайки своите реки. Решихме да поканим и премиера Ердоган в България и да направим тристранна среща, защото би могло, чрез суапови сделки, да се продава електроенергията на Грузия и на България в различни посоки, предложи грузинският министър-председател.


Бойко Борисов отбеляза, че за България това означава да инвестира повече в електропреносна система с по-малко загуби.

Има какво да поработим върху тези не много на пръв поглед на брой теми, но една от тях ако стане, за десетилетия ще бъде в полза и на двете държави, заключи Бойко Борисов.

Той отбеляза, че премиерът Ника Гилаури и вицепремиерът Симеон Дянков са добри приятели и са работили са заедно. В най-скоро време ще организираме срещи на ниво министри на финансите и икономиката, за да можем да задвижим всички тези теми, допълни Борисов.

Премиерът на Грузия благодари за подкрепата на България за визовата либерализация.

Бойко Борисов изтъкна, че Грузия винаги е имала подкрепата на България в най-тежки времена. Посланик на Европейския съюз в Тбилиси е бившият български премиер Филип Димитров, напомни той.

Борисов отбеляза, че и Грузия, и България имат еднакви цели и една посока - НАТО и ЕС. По думите му въпросът е как да се използва геостратегическо положение на двете страни, за да може двата народа да печелят повече от това, че се намират в може би най-трудните места на света.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури заяви, че в отношенията между двете страни има области, в които можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, както и увеличаване на търговския оборот между двете страни. Смятам, че интензифицирането на тристранните отношения между Грузия, Турция и България ще спомогнат Грузия и България да се превърнат във врати между Европа и Азия. Имам предвид жп връзката между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена тази година и аналогично развитие от другата страна - между България и Турция, посочи домакинът. Сред обсъдените на срещата проекти е бил и такъв за ферибот за автомобили.

По-рано в неделя министър-председателят Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет.

В присъствието на двамата премиери бяха подписани Протокол за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Грузия за обмен и взаимна защита на класифицирана информация; Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Протокол за реадмисия и Меморандум за сътрудничество между правителствата на двете страни в областта на европейската и евроатлантическа интеграция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

120 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #120

    Ако поне един от Гербачовците бе ходил на училище и си четеше уроците,трябваше да знае,че в ТЕЦ Варна имаше котли,които работеха на газ!Въпросът е:Защо днес не работят на ГАЗ?Отговорът не може да бъде даден от маркучодържатели, физкултурници и стругар-юристи!

  2. Анонимен
    #119

    МИМИНО!

  3. Анонимен
    #118

    До 109! Прав си! Русия на колене пред гербаджийската газова стратегия! Само че най-напред трябва да построим газовите терминали и в Грузия, и у нас. А доколкото знам специалните танкери американците ще ни ги доставят с тирове в разглобен вид,защото иначе Турция не ги пуска през проливите. И докато строим терминалите /по 5 млрд дол.всеки/ ще внасяме грузински газ в бутилките на Топливо. Така й се пада на Русия, като не слуша Борисов и Плевнелиев.

  4. Анонимен
    #117

    НАЛИ ЗАТОВА СЕ ОТКАЗАХА ОТ БУРГАС-АЛЕКСАНДР?? ЩЯХА ДА СЕ ЗАМЪРСЯВАТ ПРИСТАНИЩАТА С ЦИСТЕРНИТЕ ОТ РУСИЯ??? КЪДЕ СА СЕГА ЕКОЛОЗИТЕ??? НЕ, ОТ РУСИЯ НЕ МОЖЕ, НО ОТ ГРУЗИЯ --МОЖЕ!!! ПЪЛНИ МАЛОУМНИЦИ СА СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!! ТИЯ ТАКА ЩЕ ОБЪРКАТ ДЪРЖАВАТА , ЧЕ ПОСЛЕ НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА Я ОПРАВИ!! ХОРА, ДАИТЕ ДА ГИ ИЗРИТАМЕ , ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО!!!

  5. Анонимен
    #116

    как ще стигне газ от Грузия до България.Безумие.

  6. Анонимен
    #115

    А КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА ТОЯ ГАЗ, СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО ВРЪТКИ?????????

  7. Анонимен
    #114

    От Каспийско море до български пристанища?

  8. Анонимен
    #113

    Някой знае ли цените на руския газ и на втечнения газ.

  9. Анонимен
    #112

    104, Бойко не е показал, че може и да не се краде. Бойко показа, че когато държиш медиите под контрол, никой няма да разбере колко много крадеш. Ама това и комунистите го показваха навремето.

  10. Анонимен
    #111

    107, и аз така казвам - по-добре американско робство, отколкото взаимоизгодна търговия с Русия. Както Германия например. По-добре да сме като Хаити, като Пуерто Рико. Те не са поробени, между другото. Но не са и цъфнали. Какво общо има това с вноса на газ от страна, която няма газ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.