Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов: Който пуши в заведение, е простак

Дянков прави забележки по Черноморието, Рашидов пуши, “измъчвайки се“, пред министерството

138 коментара
Премиерът Бойко Борисов също пали пури от време на време.

Министри от кабинета и лично премиерът Бойко Борисов впрегнаха усилия за пропаганда на пълната забраната за пушене и проверки дали се спазва.

Пръв се произнесе самият Борисов, който броени часове преди влизането на забраната, обяви при посещението си в Мадан, че “който пуши в заведение е простак“.

Вицепремиерът Симеон Дянков съобщи в петък, че тръгва на проверки с полицията по Южното Черноморие, за да проследи спазването на забраната за тютюнопушене. В Ахтопол той обеща лично да спира пушачите и да им прави забележки.

Относно опититте за заобикаляне на закона, чрез пререгистрация на заведенията в частни клубове, Дянков заяви: “Ако трябва ще променим закона, но и в частни клубове няма да се пуши и проверки ще има“.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е известен като страстен пушач обяви, че вече ще пуши пред Министерството на културата “измъчвайки се". “Аз съм страстен пушач, но законът е закон", коментира лаконично той.

За разлика от него министърът на земеделието Мирослав Найденов демонстрира абсолютно безгрижие по темата. Той увери, че в Министерството на земеделието и храните проблем с цигарите не стои. “Аз съм се справил с проблема, защото аз съм непушач. Гоня ги като империалист и преди да влезе забраната. Не се пуши по принцип. Те бягат, защото знаят, че не пуша и като видя някого с цигара... Сега още повече, след като вече и законът го изисква – който хвана... Не вярвам, че ще искат така да ги хващам. Нито трябва да учим децата си да пушат, нито да се тровим един друг. Пушачите вече пък така затруднени допълнително, ще понамалят цигарките”, смята Найденов.

"Крайно време е в ЕС да покажем, че можем да бъдем европейци. Ако се отучим да белим и семките, ще заприличаме малко повече на европейци", заяви Найденов.

“Палил съм цигара в ученическите години, но не съм пушач, не съм пушил, спортувал съм дълго време”, обясни той.

Парламентарна група на пушачите

В парламента депутатът от “Атака“ Венцислав Лаков обяви създаването на “парламентарна група на пушачите“. Той посочи, че всеки е свободен да се присъедини към групата. “Тя е интерпарламентарна група – парламентарна група като всяка парламентарна група. Ще заседава където и когато трябва. Да се помисли за тента, защото като завали дъжд, законът трябва да се спазва, въпреки че е лош. Остава да се молим за хубаво време. Дано да е такова и през януари, и през февруари”, заяви той.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ коментира, че през студените месеци през февруари ще трябва да се пуши по-бързо, “като в казармата“.

Проверките и нарушенията на забраната започнаха веднага след полунощ

Минути след полунощ, когато влезе в сила пълната забрана за пушене на закрито и на някои открити места, столичните здравни инспектори съвместно с полиция започнаха да проверяват спазва ли се ограничението в заведенията. Проверяващите почти веднага се натъкнаха на нарушения, но и на най-разнообразни форми на хитрувания и бунт срещу забраната.

Едни от първите проверки бяха в меката на нощния живот – Студентски град.

В едно от заведенията инспекторите откриха пушещи клиенти и пепелници по масите, за което е съставен акт на управителя, но в качеството му на физическо, а не на юридическо лице. В друго заведение пък инспекторите открили пепелници, както и запалки и цигари пред посетителите, но нарушители - не.

Клиент на едно от заведенията демонстрирал бунт срещу забраната пред здравните инспектори като си свил цигара от чай и я запалил пред проверяващите.

Инспекторите обърнаха изрично внимание на табела в едно от заведенията, която казва, че вътре се пуши. Тези табели обаче бяха изрично изискани от досега действащия закон, който позволяваше на малките заведения до 50 кв. метра да избират дали да се пуши или не.

Същевременно в нощен клуб с музика на живо в центъра на София след 12 часа пепелниците от бара и масите изчезнаха, но не и хората с цигари в ръка. Създадена беше обаче организация за бързо действие в случай на внезапна проверка от инспектори.

На сутринта по-големите офис-сгради и учреждения осъмнаха с тълпи от пушачи, излезли за сутрешното си кафе и цигара. От днес тютюневият дим е забранен и на работните места, където досега можеше да се пуши на обособени места.

Пример как се спазва забраната дадоха и депутатите, чийто работен ден започна с фалстарт заради липса на кворум. Пушачите депутати се събраха пред северния вход на парламента, някои с чаша кафе в ръка.

Очаквано забраната за пушене на откритите места не се спазва и на тротоарите пред столични училища можеха да се видят както пушещи родители, така и ученици.

 

Здравният министър: Нарушителите са малко

 

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че към 11 часа в петък в София от работещите 70 екипа са проверени 225 обекта, като са съставени 4 акта. “В Пловдив работят 30 екипа, проверени са вече 127 обекта и са съставени два акта. Във Варна работят 15 екипа, които са проверили 151 обекта до 11 часа и е съставен един акт“, съобщи Атанасова.

 

“Можем да направим заключение, че от всички направени проверки се установява съвсем малък процент на нарушителите, което е прекрасно. Явно всички вече са запознати, че законът е влязъл в сила, тоест имат лична отговорност и към собственото си здраве, и към здравето на околните”, допълни Атанасова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

138 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #138
  2. Анонимен
    #137

    Като за начало подобно изказване не прилича на селски бек а още по-малко на премиер .. ще се здържа от по нататъшен коментар поради причини че със сигурност ще бъда много цензуриран ...
    Анонимен 135 не те знам от какво кашляш сутрин но определено не е от цигарения дим .. най вероятно живееш около Русе :) или просто си имаш здравословни проблеми (иди се прегледай ) .. Голям механик се извъди ти че и до катализаторите и ... не можах само да схвана за какви дизелови филтри ми говориш ? .. По добре

  3. Анонимен
    #136

    Вижте обаче тази кампания: Животът обича непушачите! ????????? „Животът обича непушачите!” - заявиха днес от Министерството на здравеопазването, се прави със много пари /рекламни клипове, които се излъчват по скъпите медии, мероприятия и прочие/ на българския данъкоплатец, половината от които са пушачи! Това е обидно, дискриминационно, подбуждащо ненавист и омраза между две половини от обществото!

  4. Анонимен
    #135

    еееее, най-сетне! сега ще мога да излезна и на ресторант и на бар, без да се задушавам, и усмърдявам на пушек! без да кашлям сутринта и да се чувствам махмурлия, без дори да съм изпил и глътка алкохол през вечерта! до всички пушачи: до като не ги спрете просто няма начин да разберете как пречите на непушачите! сега и катализаторите и дизеловите филтри ако ги задалжат, и да спрат от движение всички таратайки, които горят масло и имат нужда от основен ремонт, качеството на живота ще се повдигне на невероятни висини! Браво!

  5. Анонимен
    #134

    На какво ли не се начетох в последно време...пушачите сме били простаци, терористи/спрямо непушачите/, самоубийци...пречели сме на "нормалните" хора да живеят, смущавали сме ги. За това реших и аз да драсна един лек коментар и да покажа на хората какви въпроси си задавам аз като цяло, след като получихме забрана да пушим на закрити обществени места и на някой открити такива, сега да не вземем да пречим на културния непушач - който никога под никакъв предлог не вреди на останалите дори с 15 годишната

  6. Анонимен
    #133

    "Който пуши в заведение е простак"??? Какъв дебилизъм!!! И кой го казва!!! Просто коментарите са излишни! Бог да пази България от такива!!!

  7. Анонимен
    #132

    Разбира се, че е простак! Не можеш да пречиш на другите и да нарущаваш категоричния императив на Кант, без да си простак. И това всъщност правят комутнистите. Браво, Бойко!!!

  8. Анонимен
    #131

    64!
    1 Всяко заведение е обществено място, а във всички заведения се пие алкохол.
    2. Ако на съседната маса има двама селяни, които се напиват като казаци има голям риск за околните и тяхното здраве, а понякога и за живота им - крещят (уврежда нервната система), използват вулгарни изрази (уврежда духовната система, особено, ако има деца наоколо), често се сбиват (може някой шамар да залети и към съседната маса), нерядко вадят хладно оръжие или направо пистолети (възможността да улучат някой от съседната

  9. Анонимен
    #130

    127 и 128 са един и същи неграмотен драскач - по стилистичните особености на изказа си личи "от километри". Не обръщайте внимание на такива форумни тролове и не сперете с тях. Безсмислено е. Вие му говорите за демократични принципи, а той "заровил зурла в помията и грухти доволно". :) Сега, само чакайте да видите, какво квичене ще се разнесе.

  10. Анонимен
    #129

    До 128 Че си гербер ти личи от километри по начина на изказ. Просташки. Освен това по герберски си тъп. Някои се опитват да се изказват за и против пушенето. Не е в това дадения проблем. ПРОБЛЕМЪТ е, че един премиер може да говори по този начин за избирателите си и те го приемат като теб за нормално.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.