Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов обърка дати и събития, оправдавайки се за "Буда"

В оправданията си премиерът назова Обама, Меркел, Тодор Живков, Царя, "Белене", "Набуко", изборите

430 коментара
Сн. БГНЕС

След като на бял свят излезе и образуваното срещу него Дело за оперативно наблюдение като интересен на службите във връзка дейността на силовите групировки, премиерът Бойко Борисов изпадна в противоречиви обяснения и объркване на събития и документи.

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя", коментира Борисов във вторник. След множество обяснения за компрометирането му, включително спирането на проекта АЕЦ "Белене" и активизирането на "Набуко", министър – председателят даде и следното разяснение:

"Логичен е въпросът – откъде идва "Буда”? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие – 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва "Буда”. В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов – шеф на фирма "Ипон". И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари – в смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог”, коментира премиерът.

Според нови документи, публикувани в понеделник вечерта от Balkanleaks чрез сайта "Биволъ", Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда" е образувано на 24 февруари 1997 г.

Джипът на тогавашната спътница в живота на Борисов Цветелина Бориславова е взривен месец по-късно, на 27 март 1997 г.

Министър-председателят прибегна до целия си познат арсенал от оправдания, за да докаже, че е мишена на компромати и омаскаряване.

Според Борисов документите, доказващи интереса на службите към него заради връзките му със силови групировки и структури, се пускат сега “заради две важни неща – това, че реално спряхме АЕЦ "Белене" и това, че станах мотор на Набуко“.

"Това са двете неща, които ги извадиха от равновесие и побързаха да го пуснат сега. Оперативно интересните лица са били Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски“, каза премиерът. “Знаете, че по едно и също време аз, понеже бях добър професионалист, ме бяха предпочели за охрана и двамата“, каза Борисов, който в началото на 1990-те години е шеф на охранителната фирма "Ипон".

Визирайки информацията за оперативното дело "Буда", образувано през февруари 1997 г., Борисов каза, че по това време “БСП се тресеше, крилото на Станишев, Първанов и Кирил Добрев се е било с другото крило на Жан Виденов“, а “Костов и Атанасов ги тресеше тогава треска дали царят ще се яви на избори, че просто имаше зверски натиск да разберат това“.

Всъщност през февруари 1997 г. Иван Костов не е министър-председател, а лидер на опозиционната тогава СДС. Начело на служебното правителство по това време е Стефан Софиянски. В упоменатия период Сергей Станишев е незначителна фигура в БСП, а Симеон Сакскобургготски започва да планира явяването си на избори едва в началото на 2001 г.

“Понеже с Киро Радев (шефът на ЦСБОП между 1997 и 2000 г. Кирил Радев )се познавахме, с покойния Рангел Геровски в БОП-а, тогава работеше оперативен офицер, аз му бях ръководител на дипломната работа в пожарната и познавах тези момчета там. Обикновено търсеха да намерят някакъв контакт, да разберат, защото само аз ги возих – аз и Тодор Живков, аз и царят. Пътуваме с часове, с дни. Дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява или не. Викан съм тогава и в ресторант "Олимп", само и само, ама най-приятелски, така и така каже”, разказа още премиерът Борисов.

“Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички“, обърна се Борисов към журналистите.

“На другия ден, или когато дойдат след един месец при теб и те питат – ти искаш ли да си агент и ти кажеш – не, те го свалят на отчет. И вчера БОП-а този документ показа. Само че от няколко дена това се върти през медиите на г-жа Йосифова, видяхте как всички новини от разсекретяването на стенограмите и СРС-ата за стотици милиони кражби потънаха и се говори само за това”, каза още премиерът.

Румен Петков върнал водещия офицер Младен Георгиев в МВР

“Логичен е въпросът – защо офицерът Младен Георгиев се връща в МВР на работа. Връща се, когато премиер става Сергей Станишев, а министър на вътрешните работи Румен Петков. Когато службата ДАНС се организира, съответно Младен Георгиев отива в ДАНС. Това става по времето на управлението на Станишев. Никаква моя намеса. Някои казват – заема висш пост. Той го е заел по времето на Станишев и Румен Петков”, посочи премиерът по повод водещия офицер по делото "Буда" Младен Георгиев, който сега е главен секретар на ДАНС. Интересна подробност е, че след като напуска ЦСБОП, Младен Георгиев става изпълнителен директор във фирма "Ипон".

Няма какво да правят – избори идват

"Няма какво да правят, изборите идват. Не помните ли всеки път какво правеше Бриго Аспарухов, Татяна Дончева и всички компромати, които излизаха. Ако бях агент и съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Целта е да ни изкарат всички маскари", коментира още Бойко Борисов преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Посрещнат ме с военни почести от Берлин през Лондон до Вашингтон

"Разхвърлянето на секретни документи по сайтове показва цялата организирана схема за дискредитация, която искат да ми направят. Ако има 0.0001% вярно в това, което говори опозицията, вярвайте ми, президентът Обама няма да ме посреща с военни почести, канцлерът Меркел няма да ме посреща с военни почести от Берлин през Лондон до Вашингтон. Няма всички директори на най-големите служби в света, когато идват в България да дават най-добрата оценка за мене като полицай. Няма как да имам ордените на Испания и Франция за полицейските си дейности", изтъкна министър-председателят.

Според него, докато няма тежко осъдени, "ваденето на документи" няма да спре. "ГЕРБ да си спомняте някога да е извадил материал срещу някого? За всички избори досега съм минавал през такъв етап, което дава възможност на хората да оценят с какво се боря. На всички е ясно, че щом така ме атакуват, съм нарушил много интереси, а аз съм го правил в полза на хората. Това им е проблемът", убеден е Бойко Борисов.
Запитан защо в първото си изявление, направено в понеделник, обяви, че зад изваждането на документите стоят Слави Бинев и кръгът "Банкя", Борисов каза: "Защото са бивши ченгета". Той подчерта, че не се притеснява от излизащите материали и добави, че "не е длъжен да им чете глупостите".

Според документите оперативният интерес бил заради силовите групировки

От сайта ”Биволь” в понеделник вечер разпространиха снимки на документи, които показват, че има предложение от 24 февруари 1997 г. за образуване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) по отношение Бойко Борисов.

Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда" и е от същия оперативен работник, който е предложил настоящия премиер за информатор – Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС.

Аргументите за поставянето на Борисов под наблюдение са следните: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители предлагам..."

Дело за оперативно наблюдение най-често се образува, когато службите имат интерес към конкретно лице за разследване или вербуване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

430 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #430

    тая мутра пак нчма да си подаде оставката ! срам ме е че такъв човек е мин.прецдател и че хората не правят нито стачки нито нищо след като вече офециално е потвърдено че Бойко е престъпник как го търпи това народа не зная

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #429
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #428
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #427
  5. Анонимен
    #426

    425 , Аналогията Ви е много погрешна - американците не снемат доверието си от ББ за това , че не води политика против тях - напротив - знаете , че всичко което прави е за американците , те са против неговото минало.Ако прочетете "ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД" ЗА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ - ЧАСТ 1,2 и 3 ще разберете за какво става дума или и Вие сте от неговото обкръжение .

  6. Анонимен
    #425

    За малките и тези които бързо забравят.
    До 10 ноември всички служби и силовите спортисти се контролираха от БКП/БСП.След разпада на държавата започна разпределението на икономическата власт.Определяше се като първоначално натрупване на капитали.
    Не търсете под вола теле.Много ясно че те ще се познават.
    Вслучая е по важно кой какъв път поема.
    Все пак ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България
    Която им политика едва ли може някой да им оспори.
    Но това на някой... [Прочети целия коментар] не

  7. Анонимен
    #424

    Тези, които излъгаха (казаха неистини) относно дело 0996: Бойко Борисов Цветан Цветанов Сотир Цацаров Станимир Флоров Кирил Радев Младен Георгиев

  8. Анонимен
    #423

    "В оправданията си премиерът назова Обама, Меркел, Тодор Живков, Царя, "Белене", "Набуко", изборите" Как така е пропуснал да назове Костов.?Направо е за чудене.

  9. Анонимен
    #422

    Имам чувството,че вече Борисов са го дали на "лъвовете" нашите европейски и евроатлантически приятели!Той вече е куц кон.Сега може би ще заложат на др.Кунева-Пръмова да ни язди още 4 години.Само АТАКА-ВМРО ще ни спаси от това съществувание...

  10. Анонимен
    #421

    Буда си!Какво отричаш,лъжецо!Поне веднъж имай кураж и доблест и си признай!Пак ли тройната коалиция ти е виновна,или Волен и Костов.Лъжец!Лъжец си беше и такъв си остана.ГЕРБ вече е бита карта-некадърници и във властта и по места.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.