Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бомби избухнаха пред централата на РЗС и клуб на ДСБ

Костов даде 24 часа на разследването и обяви, че мутрите са във властта

1 коментар
Бомби избухнаха пред централата на РЗС и клуб на ДСБ

Политическото напрежение рязко се повиши, след като два взрива избухнаха пред партийни офиси на РЗС и ДСБ във вторник рано сутринта. Пострадали няма, няма и задържани за нападенията. ГДБОП съобщи, че тези взривове са подобни на избухналия по-рано тази година взрив пред редакцията на опозиционния таблоид "Галерия", както и че едни и същи хора стоят зад подобни взривове от 2007 г., но не могат да бъдат заловени.

Самоделни бомби са били поставени пред партийната централа на ДСБ на бул. "Сливница" 18 и пред офиса на РЗС на бул. "Дондуков" 15 - на стотина метра от президентството и сградата на Министерски съвет. Първо гръмва бомбата, заложена пред централата на РЗС. Използвани са около 150 гр. тротилов еквивалент. Изкривена е металната врата на партийния офис, както и табелата на отсрещната банка.

От полицията предполагат, че бомбата, поставена пред клуба на ДСБ е от същия вид и взривно вещество. Двайсетина минути по-късно кв. "Илинден" също е огласен от мощна експлозия. Пред местния клуб на ДСБ избухва вторият взрив. Изпочупени са стъклата на близките магазини, както и прозорци на по-горните етажи. Хората разказват, че са се събудили в ужас от силния гръм.

Яне Янев подозира "дългата ръка на службите"

"Това е груба провокация срещу демокрацията и сигурността на българските граждани. Става въпрос за терористичен атентат, защото такова нещо случайни хора не могат да направят. Централата ни се намира на 100 метра от МС и около нея има куп банкови клонове", коментира лидерът на РЗС Яне Янев пред бТВ. Той добави, че зад инцидентите стои "дългата ръка на службите".

Веселин Методиев от ДСБ изрази надежда компетентните органи бързо да си свършат работата и да стигнат до авторите на двата взрива. Ако това се случва заради предстоящите избори, в България се случва нещо страшно, добави той.

Инцидентите стават няколко дни преди гласуването на третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" за провал на управлението в сферата на сигурността и преди огласяването на заключенията от поредния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Премиерът Бойко Борисов неглижира случая и отново намекна, че потърпевшите сами са организирали взривовете, за да привлекат общественото внимание.

"За да се шуми около тези партии те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали. Когато бях главен секретар на МВР имаше една бомбичка пред къщата на Костов. Тогава се заговори, че това се прави, за да ги накарат да мълчат, а сега не могат да им се затворят устите, така че явно това не работи", коментира Борисов пред ТВ7.

Костов даде 24 часа на разследването и обяви, че мутрите са във властта

"Ние рязко отхвърляме наглата спекулация на премиера за самоинсценировка. Лично аз съм бил обект на сплашване, когато бомба избухна пред дома ми. Тогава като главен секретар на МВР Бойко Борисов пак заяви, че е самоинсценировка", гневно коментира лидерът на ДСБ Иван Костов от Варна.

Той даде срок на МВР да разкрие извършителите до 24 часа, тъй като "в противен случай ще стане ясно, че всички политически спекулации на гърба на демокрацията са възможни, а правителството е безсилно в опазването на обществения ред". По думите му е неизбежно предстоящите вот на недоверие и обсъждането на доклада на ЕК да не минат под знака на взривовете.

"Мутрите влязоха в българската политика", заключи бившият премиер, цитиран от БТА и добави, че според него целта на двете експлозии е сплашване и политическа провокация, които ДСБ осъжда "като средство за политическа борба".

 СДС, БСП, ДПС осъдиха взривовете и настояха за разкриване на извършителите

Двата взрива от тази сутрин са атака срещу българската политическа система, която в момента е заплашена, коментира председателят на СДС Мартин Димитров коментира след заседанието на Националния съвет на партията.

Той допълни, че не е работа на политическите партии да изграждат спекулативни версии и не е задача и на органите на реда да хвърлят в обществото разни хипотези. Основната задача на МВР е в много кратки срокове да разкрие извършителите и да събере годни доказателства, каза Димитров. Ако това разследване се провали, ще е допълнителен мотив за вот на недоверие към министър Цветан Цветанов, допълни той.

БСП също осъди взривовете пред централата на РЗС и клуб на ДСБ в столицата. Тези партии са наши политически опоненти по отношение на техните разбирания, но е недопустимо да се използват такива средства в обществения живот на България, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му това е заплаха за демократичния ред и не за първи път се показва безсилието на вътрешния министър Цветанов да се справи с подобни заплахи.

ГЕРБ носят морална отговорност за атмосферата на конфронтация и омраза, която се насажда в обществото, смята лидерът на БСП. "Те насаждат тази атмосфера, те са хранителната среда на подобни вандалски актове", заяви той.

Тероризмът в политиката е едно от най-страшните явления, коментира заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров по повод взривове пред централата на РЗС и клуб на ДСБ в София.

Тук е мястото да попитаме държавата как се справя с тези проблеми и тя трябва да отговори бързо и ефективно, със задържани и присъди, посочи Бисеров.

Всеки може да бъде обект на подобни действия, отбеляза депутатът от ДПС и припомни, че е имало подобни атентати и срещу медии - "Труд" и "Галерия", за които още няма задържани. От ДПС не се ангажираха с някаква хипотеза за взривовете и посочиха, че отговорите на такива въпроси са дължими от специалните органи.

Кандидатът на Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков и групата на общинските съветници от ДСБ в Столичния общински съвет искат среща с ръководството на МВР заради убийствата в Борисовата градина и взривовете пред офиси на РЗС и ДСБ. По време на разговорите, които според Прошков трябва да бъдат открити за журналисти, общинарите искат да чуят какви мерки предприема министерството, за да гарантира безопасността на гражданите и какви до момента са резултатите от разследването на убийствата, се уточнява в информацията.

"Днес, вместо да осъди взривовете и да насочи вниманието към незабавно разкриване на извършителите и поръчителите, Бойко Борисов отново търси съжалението на народа, хленчейки, че това било атака срещу него", заявява кандидат-кметът Прошко Прошков, цитиран от пресцентъра си. Според него експлозиите са за отвличане на общественото внимание от неспособността на полицията да защити гражданите.

Прошков заявява, че ДСБ ще поеме разходите за възстановяване на счупените от взрива прозорци на гражданите, живеещи до офиса на партията в кв. "Илинден".

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    НА 100 МЕТРА ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО
    Обръщам внимание на четящите, че взривът е станал на 100 метра от Министерски съвет и президентството.
    Това означава само едно: че властите са толкова безхаберни или заинтересовани, че не са в състояние да осигурят собствената си безопасност. Това доказва и друго нещо: ако този взрив целеше не сплашване, какъвто е случаят, а терористичен акт, и не беше нарочно заложен да гръмне в такъв час че по улиците да няма никой, а в час, в който наоколо е пълно с народ, това означава

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.