Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: "Всички знаем" кои стоят зад взрива, Плевнелиев: "Преди избори винаги е било така"

Цветанов: "Страната изглежда спокойна"

124 коментара
Снимка: БГНЕС

Все още няма заподозрени, нито пък официални версии за избухналия в четвъртък вечерта взрив под личния автомобил на телевизионния водещ и шеф на Канал 3 Сашо Диков, но и правителството, и потърпевшият са единодушни, че интерес от случилото се имат противниците на властта.

"Страната изглежда спокойна", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов по повод четвъртия поред подобен взрив от февруари насам.

При последната експлозия, както и при предишните, няма жертви и ранени.

Сашо Диков е сред малцината журналисти с открито критично отношение към властта, а воденият от него Канал 3 е почти единственото място, на което се разискват проблеми и събития, за които другите медии по различни причини предпочитат да мълчат.

Премиерът за атентата: Просто не им издържат нервите, всички ги знаем кои са

Премиерът Бойко Борисов изрази искреното си и безадресно възмущение от взрива, който става отново при посещение на еврокомисари в България, дошли да похвалят правителството и да дадат подкрепа на ГЕРБ за изборите следващата седмица.

"Просто не им издържат нервите. Като дойдат еврокомисари, като дойдат хора, които хвалят правителството.. и то не е за хвалбата. Те хвалят народа", коментира Борисов в петък сутринта.

По думите му взривът е “можело да бъде вчера или онзи ден”, но избран точно ден, "за да се вдигне шум и да се опитат да помрачат, това което правим ние. Не им прави чест на тези хора". На въпрос кои са тези хора, Бойко Борисов отговори: “Всички ги знаем” .

На въпрос затова ли е извършено посегателство срещу журналист, премиерът заяви, че атентатът не е срещу журналист, а срещу колата му.  "Не, не, това не е срещу журналист, това е срещу колата на журналист- той си е отишъл в 6 часа журналиста в къщи, аз се чух още по време на вечерята и с Величко, собственика на телевизията, и със самия Сашо Диков, просто те самите им е ясно кой и защо го прави", коментира премиерът.

През февруари, когато избухна взрива пред опозиционния таблоид "Галерия", премиерът също каза, че знаел за подготвяното деяние, както и поръчителите, но и до днес нищо не е разкрито по случая.

Плевнелиев върви напред с полагане на усилия, а не с взривяване на бомби

Кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев също се включи с коментар за взрива, като изненадващо обяви, че "винаги преди избори, за съжаление, е било така", без да уточни кои експлозии покрай кои точно избори има предвид.

Той изрази увереност, че разследващите ще си свършат работа, за да понесат извършителите "сами отговорността си" и добави, че България ще върви напред само "с полагане на усилия и добър имидж, а не с взривяване на бомби".

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който е в отпуск от МВР, тъй като ръководи предизборния щаб на ГЕРБ, също свърза последния взрив с предизборната кампания.

“В момента сме предизборна кампания и това го отдавам повече на лица, които смятат, че взривът може да се окаже полезен инструментариум в предизборната кампания”, заяви Цветан Цветанов. Според него, атентатът е част от предизборната борба.

Той увери, че извършителите на престъплението ще бъдат разкрити.

"Знаете, че след всяко едно престъпление има технологично време, за да могат колегите да свършат професионалните си задължения”, каза Цветанов. Той отхвърли внушенията, че все още няма арести за предишните взривове .

"Има задържани за взривовете пред централата на РЗС”, припомни той. "Убеден съм, че и този на колата на Сашо Диков ще бъде разкрит”, каза още Цветанов.

За хвърлената пред офис на РЗС бомба през юли има двама обвиняеми, единият от които все още е в ареста с постоянна мярка за задържане. Все още обаче разследващите не разполагат с никакви доказателства за авторите на взривовете пред офиса на ДСБ, съвпаднал с този пред помещението на другата опозиционна партия, както за взрива и пред редакцията на свързвания с бившия съветник в ДАНС и обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров – в. "Галерия" през февруари.

МВР все още няма представа кой стои зад взрива пред в. "Галерия"

"Подобни престъпления се разследват изключително трудно и засега няма заподозрени", коментира и заместникът на Цветанов Веселин Вучков, който временно изпълнява длъжността му.

Той не пожела да уточни, дали според МВР четирите взрива са с едни и същи поръчители, тъй като са насочени срещу критични към властта партии и журналисти, а и съвпаднаха с посещението на високопоставени делегации от Брюксел, както и с оповестяването на доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред през юли.

"Всякакви версии могат да се изграждат, но трябва да се ограничим от подобни изявления, докато разследванията не приключат", добави зам.-вътрешният министър с единственото уточнение, че под колата на Диков е било заложено около 1 кг взривно вещество.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък съобщи, че се извършват процесуално-следствени действия по горещи следи "по метода дом по дом" и се разпитват евентуални свидетели.

Сашо Диков: "Плашат ме шефовете на службите, министърът ме плаши"

Междувременно потърпевшият журналист коментира пред бТВ, че противниците на сегашната власт имат интерес от инцидента с взривения му автомобил.

"Управляващите очевидно нямат интерес. Не искам в такъв момент да спекулирам със ситуацията - 10 дни преди изборите. Проблемът е, че от този случай са минали около 8-9 часа, само че от случая с бомбата пред офиса на вестник "Галерия" минаха 8-9 месеца и там няма открит извършител", добави Диков.

На няколко пъти той обяви пред медиите, че не е получавал никакви директни или индиректни заплахи и не вижда причина за случилото се освен делегацията от Брюксел.

"Плашат ме шефовете на службите, министърът (Цветанов - бел. ред.) ме плаши", заяви Диков пред БНТ сутринта в петък, визирайки неуспешното разследване на взрива през февруари.

По думите му ако полицията си е била свършила работата тогава, сега е можело и да не се стига до тази експлозия, която е можела да отнеме човешки жертви, предвид часа, в който се случи - около 22.00 в четвъртък.

"Всякакви провокации очаквам. Дивотията, диващината и тъпата милиционерщина така е обсебила държавата, че няма да има спирка пред нищо", посочи по-късно той.

Диков коментира, че взривът е бил "зверски". "Ако е имало човек вътре, е щял да бъде убит. По-страшното е, че ако е имало случайно минаващи хора в радиус от 2-3 метра, те едва ли са щели да останат живи", каза Диков.

ЕК отново е уверена, че родните органи ще разкрият случая

Подобно на предишните три експлозии в София и след случая с колата на Диков Европейската комисия излезе с официално становище, че очаква бързо и ефективно разследване, което да доведе до арести и обвинения.

"Видяхме репортажите, но не знаем обстоятелствата зад това събитие. Вярваме, че властите ще положат всички необходими усилия за разкриването на извършителите", заяви говорителят на комисията Пиа Хансен, цитирана от БТА.

По нейните думи все още няма реални доказателства за връзка между взрива и посещението в София на председателя на ЕК Жозе Барозу.

Цачева: Все още не са обезвредени сценаристите от първите години на прехода

"Подобен акт, на пръв поглед изглеждащ криминален, не е случаен", заяви и председателят на парламента Цецка Цачева. Според нея е показателно, че експлозията е избухнала броени часове след посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и след подкрепата, която България получи за приемането си в Шенген.

По думите ѝ, за да се случват подобни неща, все още не са обезвредени сценаристите от първите години на демокрацията в България: "Това са лица, които не желаят обликът на България сред европейските ѝ партньори да изглежда добре"., каза Цачева и призова за запазване на спокойствие и въздържане от политически коментари, за да могат разследващите да си свършат работата без натиск.

По думите ѝ тезата, според която властта имат пръст в сплашването на един критикуващ ги журналист, звучи "безкрайно наивно и подценяващо управляващите".
 
За мен интерпретацията трябва да бъде следната – като пуснеш веднъж мутрите и оперативните работници на сцената в политиката, де факто можеш да очакваш това, което е естествено за тях, коментира от своя страна каза политологът Огнян Минчев пред бТВ. Според него моментът за бомбата не е избран случайно, за да може по време на посещението в София на еврокомисари и на политическия елит на Европа да бъдат демонстрирани определени неща - несигурност, неспокойствие.

Инцидентът вкара България в световните новини

Очаквано новината за взрива под колата на известния журналист, съвпаднал с посещението на шефовете на ЕК и ЕП Жозе Мануел Барозу и Йежи Бузек у нас бе отразена от много световни агенции и издания.

Ройтерс припомни, че това е поредният "удар срещу усилията на правителството да сложи ред в една от най-корумпираните страни в ЕС", като отбеляза, че Диков е известен с критичния си подход към правителството.

По подобен начин бе отразен инцидента и от германското издание "Щерн" и информационния сайт на Евросъюза "ЕурАктив", които наблягаха на съвпадението с визитата на Барозу в страната, дошъл за да демонстрира подкрепата си за премиера Бойко Борисов пред предстоящите избори.

Редица други медии също припомниха останалите все още неразкрити експлозии пред офисите на РЗС и ДСБ и пред редакцията на в. "Галерия".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

124 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #124
  2. Анонимен
    #123

    ми ти бе Борисов, както и за отвличанията.

  3. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #122
  4. СС
    #121
  5. Анонимен
    #120

    На какво ли не са готови опозицията, за да всеят смут у хората. За мен този взрив е на политическа основа, защото за пореден път се случва такова нещо. Недопустимо е при всяко идване на представители от ЕС да се взривяват.

  6. Анонимен
    #119

    Хахахах смешнициии, смешниции това всичко е предизборна обстановка с цел дискредитиране на правителството, не го ли разбрахте...?!?!

  7. Анонимен
    #118

    Борисов и Плевнелиев са много прави! Колко са жалки другите хора, това се прави умишлено в момент на посещение на евроделегацията в София! Всичко е с предизборна цел...

  8. Иван Петров
    #117

    Всичко е медийна манипулация за изборите.

  9. Анонимен
    #116

    Нападения 29.11.2001 18:15| Новини1| Новини6541 7 Вежди Рашидов и колега от ОДС набиха полицай Двама общински съветници нападнаха полицай пред Столичната община. Единият от побойниците е Вежди Рашидов, а вторият - Емил Додов от ОДС. Конфликтът възникнал заради място за паркиране. Полицаят предупредил двамата общинари, че мястото е за ВИП гости и очакват посланика на Перу. Според очевидци на случая отговорът от страна на Рашидов бил юмручен.

  10. Анонимен
    #115

    Ако Боко е бивша мутра,сега ,когато има властта,едва ли ще прибегне до атентати "за сплашване".Поне изглежда "човек на думата".В този случай,и Яне и Диков ,който го нарича фамилиарно Бойко,и Дачков, и Патрашкова ,и Ал.Петров щяхя да са с "крилца"отдавна.Но ..нещо не се връзва.Другото ,което не се връзва е,че Кирил Рашков е "цар"не от две години със сигурност, а намерения арсенал с оръжие,боеприпаси и взрив, е предназначен бог знае за какво,щом като стана ясно ,че прокуратурата и съда са го "глобявали"...години наред,а като институции в правова държава те не биха търпяли "мутри "като Бойко да управлявят България безнаказано??!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.