Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов маха Симеон Дянков

За финансов министър е предложен Томислав Дончев, за вицепремиер - Лиляна Павлова

636 коментара
Борисов маха Симеон Дянков

Ден след най-масовите национални протести от 16 години насам, вицепремиерът и министър на финансовите Симеон Дянков подаде оставка. Новината бе потвърдена от пресцентъра на Министерския съвет. За финансов министър и управляващ средствата от ЕС е предложен Томислав Дончев, сегашен министър по еврофондовете, за вицепремиер - Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Премиерът Бойко Борисов се е решил на този ход, независимо от твърденията си преди две години и половина пред парламента: “Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цяла правителство“.

Новината за смяната е заварила Дянков в САЩ, където той замина миналия вторник след участието си в Екофин в Брюксел

Дянков: Благодаря на премиера и МС за успехите, ще помагам с каквото мога

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков разпространи своята позиция по оставката си:

"Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще."


Лиляна Павлова и Томислав Дончева отказват коментар докато не мине гласуването на рокадите в парламента.

В понеделник сутринта премиерът Бойко Борисов е събрал кабинета на извънредно заседание и е съобщил за оставката на Дянков и предложени промени.

Финансовият министър, който е ключова фигура в правителството и се ползва с признанието на ЕС и на премиера за фискалната стабилност и политика на разумни разходи, си навлече гнева на премиера със забавените плащания на земеделските субсидии. Наложи се в петък лично Борисов да влезе в преговори с фермерите, за да спре задаващите се земеделски бунтове, които бяха насрочени за 20 февруари. В крайна сметка се стигна до компромис още в понеделник плащанията към земеделците да започнат. За целта Министерството на финансите се ангажира да емитира допълнително дълг, за да осигури липсващите един милиард лева.

До кризата с фермерските плащания се стигна, след като земеделският министър Мирослав Найденов предизборно обеща субсидиите на фермерите тази година да бъдат платени до края на януари. Обикновено правителството на ГЕРБ изплащаше субсидиите през март. През 2010 г. пък Европейската комисия разреши заради кризата плащането на субсидиите за текущата година да може да става от 15 октомври на предходната, но България никога не се възползва от тази възможност.

През януари обаче се оказа, че няма пари във фискалния резерв. Така министър Найденов не успя да изпълни обещанието си към фермерите като се оправда с плащанията по емитирания от бившия финансов министър Милен Велчев дълг. Земеделците от своя страна заплашиха с масови протести.

Дянков неведнъж е имал търкания със земеделския министър Мирослав Найденов, като преди време дори бе скастрен от премиера Бойко Борисов да не дава оценки за работата на агроминистъра.

Това е втора оставка в кабинета от началото на годината, след като преди две седмици беше сменен министърът на образованието Сергей Игнатов заради скандалните разкрития за корупция във фонд “Научни изследвания”. На негово място беше избран Стефан Воденичаров.

Покрай масовото недоволство в страната от високите зимни сметки за ток и отопление бяха направени две пожарни промени по върховете на ДКЕВР – края на януари си отиде шефът на регулатора Ангел Семерджиев, а назначената на негово място Юлиана Иванова, за която се разбра, че въртяла незаконна онлайн търговия с цигари, оцеля едва четири дни.

Според анализатори смяната на Дянков с Дончев е знак, че четири месеца преди изборите надделява крилото в кабинета, което е за по-голямо харчене и вдигане на доходите. Като застъпници на такава политика се считат Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Нона Караджова и Тотю Младенов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

636 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #636

    Към 635 нали те имаха пари и връзки,за нас нямаше възможност да се изучим.Пра дядо ми е бил жандар,и е гонел уж партизаните,голяма част от тях престъпници.Дядо ми беше върл комунист,баща ми още гласува за тях.Така са им промили мозъците,че спасение няма.Другата ми пра баба почина на 90г.малко след демокрацията,то не бе царство,комунизъм,социализъм,демокрация все е живяла на ръба на мизерията,и единственото нещо добро е,че мога сега да ги ругая как си искам.Но хората имах уважение един към друг и

  2. Анонимен
    #635

    КЪМ 631. Това, което пишете е вярно. Но имам едно питане към Вас - с какво се различава управлението на Б.Б от другите? Какво му е дясно центристко - дали министрите с комунистически потекло/ не се сещам някои от тях да не е дете или внук на наши другари/, дали грижата за бизнеса, дали стимулира което и да е производство?

  3. Анонимен
    #634

    612: На герберите не им отива патриотична реторика, защото един от най-важните политически покровители на премиера Бойко Борисов е турският министър-председател Реджеб Ердоган.

  4. Анонимен
    #633

    Защо ПОЛИЦИЯТА НЕ ПРЕСЛЕДВА ЦИГАНИТЕ, които крадат, грабят, бият и убиват по селата, и НЕПЛАЩАТ ТОК и ВОДА а бие протестиращите !!! Защото полицията обслужва ГЕРБ, а ГЕРБ е: (Г) РУПИРОВКА на (Е) ДРИЯ (Р) АЗБОЙНИЧЕСКИ (Б) ИЗНЕС

  5. Анонимен
    #632

    Поредният кадърен министър, който ББ махна за да има на кого да хвърли вината за собствената си некадърност. Този трик го прави 11 пъти вече. А новата вицепремиерка е "наше момиче", т. е. червеничко.

  6. Анонимен
    #631

    ...Комунистите управляваха България 45 години. Приемниците социалисти управляваха два пъти чрез Луканов. Контролираха Беровото правителство. Бяха на власт при Виденов. Имаха министри в кабинета „Сакскобургготски”. Командваха парада в тройната коалиция. През това време стигнахме дъното на Европа и все още не можем да се отлепим от там. Жалки червени примитиви криминални, НЕЩАСТИЕТО на България..."

  7. Анонимен
    #630

    @622: Какъв народен съд, бе, комуняго? На тебе 1944 г. с кръв, саморазправи, разбойничество, насилие и грабежи ли ти се присънват!?

  8. Анонимен
    #629

    @624 ДА, ПРАВ СИ!

  9. Анонимен
    #628

    В момента Бойко подготвя церемонията по подаване на оставката. Пред НС моми в носии, хляб и сол и после се реже лентичка с което се стартира подаването на оставката. Новото правителство трябва по най-бързия начин да направи първа копка на новия софийски затвор и за рождения ден на Тиквата поне неговото крило да е готово. А след него Цецо, Кумецо, Пашата, Ротманса и т.н.

  10. Анонимен
    #627

    Вчера млад мъж се самозапали във Велико Търново и по-късно почина в болницата. В любимия стил на Бойко Борисов, не може да не признаем, че ако финансовият му гений Дянков беше изритан от правителството още през пролетта на 2010 г., сега такива новини щяха да бъдат необясними. За жалост, вече е късно - и за младежа, и за близките му...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.