Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов не иска блокади и площади с хора, които не работят

Железничарите са първи – от 24 ноември спират 150 влака

153 коментара

Аз не искам в моята държава всеки ден площадите да са пълни с хора, никой да не работи, самолетите да не летят, всичко да е блокирано. Това заяви премиерът Бойко Борисов в неделя по повод обявеното по-рано през деня намерение на синдикатите да организират национална еднодневна стачка заради решението на правителството да увеличи с една година възрастта за пенсиониране, да премахне класа за прослужени години. Заради нарушения социален диалог профсъюзите обявиха, че напускат Националния съвет за тристранна сътрудничество.

 

За 30 ноември е планиран синдикален протест пред Народното събрание, който ще бъде подгрян от започващата на 24 ноември железничарска стачка. Тя трябва да остави пътниците без 150 влака всеки ден между 8 и 16 часа, а за 28 ноември е насрочена и фермерска стачка с блокади на пътища и гранични пунктове заради орязаните с 230 млн. лв. субсидии за зърнопроизводителите през следващата година.

 

Борисов отново попита защо синдикатите не са стачкували при предишните правителства. "След като 20 години търпяха да ги лъжат – червени, сини, зелени – гласуваха им, гласуваха им, дойде време, в което толкова пари има. Държавата, както и да я определят като брашнен чувал, свърши, няма. Това са възможностите на държавата. Толкова може да се получи. Всичко друго, което им се предлага на тези хора, е лъжа. Не може да стане”, заяви премиерът по повод недоволството от ръста на минималната работна заплата, съкращенията в железниците.

 

"Аз истински щях да съм щастлив синдикатите да са стачкували предишната, по-предишната, 20 години назад и да казват – господа, ако така управлявате, ще дойде ден, в който когато имаме близо 1 млрд. задължения, някой няма да може да вади пари от бюджета и да ги дава на нас и да са ги свалили от власт”, каза още Бойко Борисов.

 

По-рано през деня синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха намерението си да напуснат тристранката, тъй като в нея няма смислен диалог. През идната седмица ще тръгне подписка за организиране на национална еднодневна стачка, съобщиха лидерите на профсъюзите Пламен Димитров и Константин Тренчев в неделя. Организациите не са съгласни с предвижданото от правителството увеличаване на възрастта за пенсия с една година още от 2012 г., както и с отпадането на класа за прослужени години.

 

Първо ще тръгне железничарската стачка, която бе обещана от 24 ноември от профсъюзите заради намерението на ръководството на БДЖ за съкрати близо 3 хил. души и да закрие 150 влака в опит за оздрави задлъжнялото с над 800 млн. лв. дружество.

 

От следващия четвъртък всички влакове по гарите в цялата страна ще спрат между 8 и 16 часа, обявиха двата синдиката. Те се извиниха на онези, които ще бъдат потърпевши от жп стачката. Във вторник предстоят разговори с парламентарната група на ГЕРБ за жп реформата, тъй като според профсъюзите компанията не е толкова закъсала, колкото я описва ръководството ѝ.

 

На 30 ноември пък ще има протестен митинг, който ще е пред парламента, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, според когото продължава неоправданото нарушаване на трудови и синдикални права в България.

 

Кога обаче ще е националната еднодневна стачка тепърва ще се решава. Синдикатите призоваха да започне подписка във всички предприятия за ефективни стачни действия с искане да не се увеличава пенсионната възраст от началото на 2012 г., да се запази класът за прослужено време и да се изготви нова стратегия за реформа в пенсионната система.

 

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че всички национални синдикални структури ще трябва да се допитат до депутатите по райони дали ще подкрепят нещо, което тежко накърнява правата на техните избиратели.

 

В понеделник двата синдиката ще изпратят писмо до премиера Борисов, за да го уведомят, че синдикатите напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тренчев заяви, че за предприетите от профсъюзите действия ще бъдат уведомени и всички международни синдикални централи.

 

Социалният диалог се обезсмисля и фундаменталните решения се взимат извън него, обясни Пламен Димитров решението на профсъюзите за излизане но тристранката.

 

Промени се правят като се следва реда, а тук имаме прикриване на една страшна истина, а именно, че с парите сме я закъсали зверски, каза Константин Тренчев.

 

За нас е категорично неприемливо и недопустимо да се подминава диалогът по такъв безпардонен начин, както се опитва да направи това министър Дянков, коментира по-рано през деня пред БНР Димитров

 

Според него проблемът с дефицита на Националния осигурителен институт е заради драматичното намаление на вноските през последните години. Така системата е доведена до състояние, в което 60% от нейните разходи се финансират от данъците, а не от осигурителни вноски, както би трябвало да бъде.

 

"Затова продължаваме да твърдим, че финансовите проблеми на пенсионното осигуряване, на цялата система, минава през увеличение на приходите”, добави още Пламен Димитров.

 

Намеренията на правителството да увеличи с една година пенсионната възраст още от следващата година обаче се подкрепят от бизнеса. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България промените се налагат заради "въздействието на икономическата криза, съчетано с демографските проблеми в страната, обективно налагат промени в пенсионната система". Годишно у нас придобиват право на пенсия около 90 000 души, като две трети от тях остават да работят, отбелязват от асоциацията и настояват да се преразгледат и правилата за ранното пенсиониране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

153 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #153

    http://www.dokumentalni.com/?p=1321 ГЛЕДАЙ И ПЪЛНЕЙ.

  2. Анонимен
    #152

    Те и без друго не работят едни са без работа други и да работят все тази..... защо да стоят в къщи само да правят разходи ли ? По добре отвън на слънце и въздух то както е тръгнало с тази повсеместна мизерия ще останем на природни ЗЕЛЕНИ ресурси.... и тренират хората не протестират.... аз национални протести в България не съм видял...само споредични жалки опити за изказване на лично мнение....
    не се ли подкрепяме едни други това ни чака пълно унищожение от самите нас не от други...те само си преследват

  3. Анонимен
    #151

    аз небаскам ж моита даряжа......кои си ти бе?и аз не те искам, ама кои ме пита!

  4. Анонимен
    #150

    Лошо. В Москва освиркали Путин. Тук се готвят да протестират срещу Борисов. Диктаторите негодуват-как така ще се протестира срещу тях? Борисов казва и друго-протестират, пада правителството! Хубаво. Друго ще изберем. И какво толкова?

  5. Анонимен
    #149

    саботажник: Срещу диктата на властта вече може да бъде изправен само диктатът на улицата. Справка-февруарските събития от 1996 година.А ако не скочим, сами сме си виновни и за пореден път ще докажем на практика максимата, че всеки народ си заслужава управниците. И мутрите!

  6. Анонимен
    #148

    Цитирам:" Хората искат да работят, не искат да се пенсионират. Например американския президент Рейгън стана президент на 70 год. Вчера срещнах Т. Тошев - шефа на Труд и 24 часа- той е на 69 год и не иска да се пенсионира. Ето, хората искат да работят!" Това каза смешника вчера в предаването на Р. Петров. Ще ми олицетворява всички пенсионери с Т.Тошев и Рейгън. А защо не срещна някъде Пешо-общия работник или Гошо - строителя или незнам си кой-миньор, металург,шофьр ,шивачка и т.н.и т.н. и да попита

  7. tuturutka
    #147

    Г-н Министър-председателя му е неприятно,когато някакви хора се събират да протестират.Г-на задължително трябва да е боготворен от всички българи,Незаменимия,най-можещият,даващият.

  8. Анонимен
    #146

    drugaru borisov demokraziata isiska staschki i manifestazii horata imat pavo edno vreme nikoi ne mardasche jivkov stanischev lukanov bjaha na 4 otschi nakoi da ne gi osrami a te si palneha guschite kakto i sega neka si demonstrirat horata djobovite sa im prasni a ustata goljama ta drugaru boiko badete domokratitschen vie ste edinsvenija tschovek koito gledate sa bg.i to kak no kak tarpite mutrite novobogataschite sascho ne gi ne gi pitate ot kakvo sabogatjaha i kak pluskat vsjaka vetsche v skapite

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #145
  10. Анонимен
    #144

    Откога България стана твоя държава бе, тъпанар? Като не ти харесва, айде марш от тука!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.