Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов обяви българите, които се лекуват в чужбина, за чуждопоклонници

Родителите на лекуваните деца да се съберат и да благодарят

112 коментара
Снимка: БГНЕС

Правителството премахна лимита от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина през специализирания фонд, но отказа да отпусне необходимите допълнителни средства, за да стигнат парите до края на годината. Вместо това премиерът Бойко Борисов заръча чуждите лекари да идват да оперират у нас, обяви родителите на болните деца за “чуждопоклонници“ и поиска всички, които са получили пари от фонда, да бъдат събрани, за да благодарят, а не да бъдат показвани само недоволните.

В крайна сметка правителството премахна лимита, но не увеличи бюджета на фонда, което ще доведе до още по-бързото изчерпване на средствата в него.

Разчетите показват, че за осигуряване лечението на всички нуждаещи се деца през 2012 г., без значение на необходимата за това сума, ще бъдат необходими около 11 млн. лева лева. Сега отпуснатите от държавата средства на фонда са 6 млн. лева и те биха стигнали до август. Затова са необходими допълнително 5 млн. лева.

Пръв на предложението на новия здравен министър Десислава Атанасова да се отпуснат допълнително 5 млн. лева се противопостави финансовият министър и ресорен за здравеопазването вицепремиер Симеон Дянков.

“Не става ясно откъде идват тези пари. Надявам се, че не идват от държавния бюджет, идват през структуриране на разходите в Министерство на здравеопазването“, коментира той. Освен това според него лимитът всъщност не е 180 000 лева, а 360 000 лева, защото един пациент има право да получи веднъж 180 000 лева от фонда и втори път същата сума от НЗОК. Атанасова отговаря, че здравното министерство не разполага с вътрешни резерви в тазгодишния бюджет, но в бъдеще тя предлага чужди специалисти да бъдат канени за операции у нас, което щяло да излезе по-евтино.

Премиерът Бойко Борисов обаче нарежда специалистите да бъдат извикани веднага.

Българите са чуждопоклонници, искат да ходят навън“

“Да, и той може да направи две-три операции, като дойде. Но, всъщност, за някои от заплатите, които са си плащали

Организации продължават да настояват за ясно и предвидимо финансиране

Неправителствените организации не са удовлетворени, че, премахвайки лимита, правителството е оставило висящ въпросът с финансирането.

Йордан Петров от инициативата “Спаси, дари на...“, която набира дарения за лечение на деца в чужбина, заяви пред Mediapool, че неправителствените организации от обществения съвет на фонда ще настояват на среща със здравния министър Десислава Атанасова в близките дни за въвеждане на ясни правила и стабилност.

“Трябва да има някакви правила и рамки, а не – днес така, утре – иначе и все да бъдат временни нещата“, заяви той. “За да не се налага в малка България фондът да поема нещата, които касата не може да поеме, а Българската коледа да поема нещата, които фондът не може да поеме и да се получават някакви абсолютни безумия“, допълни той.

“Подозираме, че парите като свършат през лятото ще кажат: “Ето, махнахме лимита и затова парите на стигат“. Което не е вярно. Фондът е с 5 млн. лева бюджет, миналата година бяха 9 млн. лева и е ясно, че с лимит и без лимит през лятото ще свършат“, коментира Петров.

Според него предложението да се търсят вътрешни резерви в здравното министерство не е особено удачно, тъй като се настройват едни пациенти срещу други.

и бонусите на тройната коалиция – и 200 и 300 хиляди лева да дадеш на такъв човек не е нищо, когато първо ще ти спести няколко милиона от подобни операции. Нека да се разберем така. Имате разлика от близо 4 милиона, направете си комисията така, както трябва. Извикайте си специалисти, каквито трябва, изцяло се доверяваме на теб. Вижте какво и как може да се лекуват тези деца в България. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Защото в рамките на тези 3-4 милиона, които ви остават, можете да го направите, сиреч – максимално бързо“, разпорежда се Борисов.

“Ако тогава, когато ви свършат тези пари, защото на прогнозни резултати и аз можеше да дойда в Министерство на здравеопазването и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте за ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари. Давам пример с най-свидното ми от семейството и съм го дал на български лекари. Всеки иначе би казал – да бе, при положение, че мога да отида във Франция или Германия, защо да не отиде, като има кой да ми плати 300-400 хиляди лева“, заявява Борисов.

“Знаете че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари. И когато се зададе въпросът от държавния бюджет, имай предвид, че държавният бюджет е закон. И ти самата си го гласувала този закон. И всяко движение вътре в бюджета е абсурдно. С една дума – трябва да взема от някой 5 милиона, за да ги сложа тук. Работете със Здравната каса, намерете всички възможности, защото в Здравната каса има много пари и те са именно за здраве и за лечение и именно там рационално, ако ги разходват, не може от 3.5 милиарда близо в сектор “здравеопазване” накрая да ми кажете – ако не дадеш 5 милиона ще загинат децата, не е коректно при 3.5 милиарда. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява – няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате….Всеки ще каже – няма“, допълва премиерът.

Съберете ги всички, дето са получили огромни пари, да кажат: “Благодаря“

“Затова бързо прецизирайте и използвайте това с чуждите висококласни специалисти. То и за тях ще е приятно да дойдат в България и ще обучават и наши лекари. А нашата техника, помните когато във ВМИ открихме апаратурата за операциите на мозък, на очи и тук беше съпругата на френския посланик, която е лекарка във Франция, каза, че те във Франция нямат такива клиники с такава техника. С една дума тези хора, като дойдат, те допълнително ще дадат тласък на нашата медицина с това, което действително сме похарчили много пари за апаратура“, казва още Борисов.

“Молбата ми е – бързо оптимизирай, бързо го направи. В краен случай, ако не ти достигнат пари – тогава ще търсим варианти. Но не искам от първия ден още да очаквате, че като не стигнат парите ще вземете от бюджета. Бюджетът е разчетен строго и точно. И само в крайни случаи правим някакви размествания“, допълва той.

Дянков обяснява, че бюджетът за здравеопазване непрекъснато расте от 2008 година насам и паралелно с това расте и бюджетът на Фонда за лечение на деца. “Някак си трябва да видим как като сме увеличили с близо милиард бюджета за четири-пет години и пак искаме по други отделни пера да увеличаваме, къде се губи връзката“, коментира той.

Борисов подема темата за многото пари, които се дават за лечение на деца и заявява: “Аз не съм чул един родител да излезе и да каже – благодаря, че дадоха толкова много пари. Само дават, които са недоволни. Съберете ги всички, които са получили тези огромни пари, нека да кажат – да, благодаря. Това ще стимулира работещите в тази сфера. Сега, когато слушам цифрите и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата“.

“Моля ти се, Деси, ще дойдеш при мен едва, когато се изразходват тези пари и ми покажете система как ще стигнат, как ще каните доктори и как се вземат. Сядате със Здравната каса и си помагате“, заръчва на здравния министър той.

“Аз съм съгласна, че сме първото правителство, което отделя безпрецедентно много пари за здраве. Това, че досега никой не е намерил механизмите, за да бъдат спестени част от парите на данъкоплатците, съжалявам. Ще предложа вариант наистина тези специалисти да идват в България и ние да плащаме като държава далеч по-малко средства“, казва Атнасова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

112 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #112

    Бойко, много сте далече от проблемите в здравеопазването!
    Във варненската УМБАЛ "Света Марина" искат от пациентите да си ходят с памук, левкопласти и термометри. В болшинството от отделенията не се ползват ръкавици при манипулации и прегледи. Стари легла, скъсани и кърпени чаршафи, които не се сменят по седмица. Не се предлага хранене при престой в болницата. В болшинството отделения има ангажирани толкова стаи за администрацията, колкото и за болните, а не достигат легла. Не са и чували за "фронт

  2. Анонимен
    #111

    Искам да попитам Бойко Борисов ако той или някой от семейството му( недай се Боже)се разболее доста серьозно, каде ще предпочете да се лекува? Сигорна съм че ще предпочете чужбина, тогава той чуждопоклонник ли ще е? Аз не мисля че хората които търсят спасение за себеси за близките си или за децата и са чуждопклонници. Всички знаем в България здравеопазването на какво ниво е. Хората тук умират от много по безобидни неща, пък за по серьозна болест не ми се говори. Нещо тук трябва да се промени и те там горе трябва да решат кое, вместо само да говорят. С приказки нищо не се оправя...

  3. Анонимен
    #110

    Вие получихте ли писмото на сбор от групи и неправителствени организации по инициативата на Едни от нас и подкрепено от Сдружение ДНЕС? Ако не сте там има и други искания свързани с децата с увреждания и техните близки. Да държавата убива деца на "ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ". Ако го нямате мога да Ви го пратя и да попитате защо тази година няма да има достатъчно пари във фонда при огромен резерв на здравната каса. Защо се позволява деца да починат заради мудността и бюрокрацията на фонда? Защо го има този фонд,

  4. Анонимен
    #109

    Деца умират и от пневмония, грип, нидохранване, глад, студ, отдалеченост от лекари и болници, липса на преглед, изследване и лечение поради бедност, липса на ваксинация,закъсняло лечение и др. Част от тях успешно могат да се спасят с парите от фонда за лечение в чужбина, които са тъжна "привилегия" на малка част от болните, независимо от тяхното нещастие и разбираемото им право да искат излекуване въпреки невинаги високите изгледи за успех.

  5. Анонимен
    #108

    107: Едва ли в "Балкански" ще го приемат, там хората са професионалисти, а не аматьори.

  6. поп Грую
    #107

    Борисов,това че "...сменяме министър след министър и не го разбирам ... " не е новина . Добра новина ще бъде ,ако утре ви сменят и вас .Просто подписвайки поредната оставка на министър и подписвайки поредното ново назначение ,да вземете да подпишете и собствената си оставка. Няма да осиротеем без вас! А ако вземете да кандидатствате и за комик в цирк "Балкански" например ,там направо ще ви приемат само с преглед на телевизионните ви изпълнения като министър-председател ! Тези референции са достатъчни .

  7. Анонимен
    #106

    105: При този популизъм и да излезем по улиците, все тая. Когато дойдат избори в Кърджали ще си спомнят за едни 352 лв., сините- за Белене и др. Протестираха в БДЖ- оплюха ги, протестираха зърнопроизводители- затвориха им устите, уволниха от министерства среден ешалон, който беше против съкращения на неудобни. А синдикатите са на платени длъжности. За съжаление, мисля, че тук протестите са обречени. Остават ни изборите, ако не са фалшифицирани.

  8. Анонимен
    #105

    Не е ли време да се излезе по площадите и да се потърси сметка от самозабравилите се некадърници в парламента и правителството. Само с чесане на езици нищо не се оправя. Или искаме още една "виденова" зима.

  9. Анонимен
    #104

    До 96 : Може би наистина "За всяка свиня идва Коледа", но това не би трябвало да ни успокоява. Защото 'свинете' са в състояние да осигурят на децата и роднините си необходимото лечение, за разлика от 'несвинете'.

  10. Анонимен
    #103

    НАГЪЛ КАТО МУТРА СЛЕД КУПОН.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.