Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов отново се обяви за "мишена" на заговор за убийство

Цацаров окачестви като нелепи твърденията за ликвидиране на експремиера чрез избора на Пеевски в ДАНС

364 коментара
Борисов отново се обяви за "мишена" на заговор за убийство

Четири месеца след като обяви, че Ахмед Доган го е "поръчал", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов хвърли нова бомба – той бил "мишена" на нов заговор за убийство, този път чрез назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Главният прокурор определи твърдението му като "нелепо".

Бившият премиер съобщи сензационната новина в четвъртък сутринта, след като напусна Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, където се разигра друг скандал, провокиран от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Планът за убийството му бил разработен от ДПС и БСП, но осуетен от протестите, довели до отмяна на избора на Пеевски за председател на агенцията по национала сигурност. Бойко Борисов не посочи с какъв мотив искат да го ликвидират, но напомни думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който при представянето на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС каза, че ситуацията изисквала "нестандартно решение".

"След като тези три партии (БСП, ДПС и "Атака" – бел.ред.) признаха изборите и в тази криза отново ГЕРБ е първа политическа сила, те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият. Затова Станишев казва - нестандартно, само този човек (Пеевски – бел.ред.), с риск за живота си, пое този ангажимент. Кой ангажимент", риторично попита журналистите Борисов.

"ДПС и БСП умишлено искат да паднат от власт след като видяха, че не могат да се справят с кризата", коментира той.

"Десет дни Орешарски, Местан и Станишев не казват - кой го е предложил (Пеевски -бел.ред.). Всички знаем, че такова решение се взима само от Ахмед Доган. Чие име беше цитирано в официално писмо, на централа, за поръчка срещу мен? Това е нестандартно", разкри заговора Борисов и отново се впусна в любимата си легенда за своя дядо, който според него бил убит от комунистите.

Пеевски свалил данни за целия агентурен апарат

"Моят дядо, когато са го убили, са написали в епикризата, че е починал от червен вятър. Цинизмът е, че този червен вятър го е отнесъл. Това са готвили да направят. Затова са тичали при главния прокурор още в петък", каза Борисов, хвърляйки нова светлина върху проведената среща между Сотир Цацаров, Цветлин Йовчев и Делян Пеевски часове след като последният бе избран за шеф на ДАНС.

Той разкри още, че с влизането си в ДАНС веднага след като бе избран за неин председател, Пеевски е свалил данни за целия агентурен апарат.

Запитан за източника на тези данни, той отговори: "Няма да ви кажа. Вие десет дни търпите Местан, Орешарски и Станишев да хъцкат и да мъцкат и да не ви казват кой е предложил Пеевски за ДАНС! Един човек в метрото ми каза!".

В отговор на въпрос защо не е подал сигнал в службите, Борисов каза: "Кои специални служби? Те ги разсипаха!"

"За тези десет дни, да напомня няколко факта - за една нощ сложиха голям далавераджия за министър (Калин Тихолов – бел. ред.), през нощта го махнаха. Предложиха шеф на ДАНС (Пеевски – бел. ред.), който в последните 4 години не е ходил на работа, в предишните 4 години е уволнен, каза Борисов", заяви още бившият премиер.

Той каза, че с всички сили ще пази ГЕРБ от връщане в държавното управление. Повтори, че преди да се върви към предсрочни избори, трябва да бъдат направени промени в Изборния кодекс, който именно неговата партия прекрои изцяло, докато бе на власт.

Председателят на ГЕРБ обяви още, че няма да се върне на заседанието на КСНС, тъй като имал ангажимент, свързан със среща на лидерите от Европейската народна партия в Австрия.

Цацаров: Нека не изпадаме в параноя

"Нуждата от политическо говорене, наложена от нуждата на политическия момент, не трябва да прераства в спекулации за сметка на правоохранителните органи и в спекулации за сметка на прокуратурата. Прокуратурата в сценарии не участва. Никой не тича при прокуратурата, за да режисира сценарии", коментира по-късно в четвъртък Сотир Цацаров по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той уточни, че не би могъл да говори за "никакъв план за задържане", защото "трудно мога да си помисля, че Бойко Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест".

"Това е меко казано нелепо. Има конституция, има Наказателно-процесуален кодекс. Конституцията ясно предписва при какви условия народен представител може да бъде задържан и какви са предпоставките за това. Нека не изпадаме в параноя на държава, която едва ли не се намира в своето развитие 50 години назад или държава, която едва ли не е на прага на военната диктатура", посочи главният прокурор.

Той все пак уточни, че срещата му с Делян Пеевски и Цветлин Йовчев миналия петък не е имала за цел да се обсъжда предстоящ арест на Борисов, а за да бъде координирана следващата работна среща между тримата. В понеделник тази седмица Цацаров разговаря с Йовчев и временния председател на ДАНС Владимир Писанчев, след което обяви, че започва пълна ревизия на оперативните дела в МВР и агенцията, както и че следствието ще поеме делата на бившата ГДБОП, докато тя бъде окончателно структурирана в ДАНС.

"Ако някой е казал, че срещата в петък е била, за да бъде някой задържан... Това е държава, в която има закони и конституция. Това не е държава, в която арестите се решават на съвещание при главния прокурор или поне тази прокуратура не е такава. Аз не пиша сценарии и не участвам в сценарии", обобщи Сотир Цацаров.

Очакванията за незабавен "удар" срещу политици от ГЕРБ или свързани с тях бизнесмени са били анонсирани от лидера на БСП Сергей Станишев на кризисната му среща с депутатите от партията, пред които той часове след избора на Пеевски трябваше да обоснове това решение.

Само преди четири месеца, минути след като парламентът прие оставката на правителството му, Бойко Борисов съобщи пред депутатите, че преди години срещу него бил подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган. Той се позова на информация, постъпила в българското разузнаване от от чужда служба. След проверка главният прокурор обаче заключи, че тези данни всъщност нямали качеството на официална информация, тъй като били написани на обикновен лист хартия и не съдържали необходимите атрибути на оперативен сигнал.

 

"Не му отива да е жертвичка"

На Бойко Борисов не му отива ролята на жертвичка, защото заедно със своя заместник установиха възможно най-авторитарно управление на страната, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той определи думите на Борисов за подготвян сценарий за убийството му като “част от една изтъркана вече схема за манипулиране“.

Не са от вчера опитите на Борисов в такава ситуация да приема ролята на жертвичката. Неслучайно в деня, в който беше принуден да подаде оставка заради протести, измисли онзи виц, че му е поръчано убийството от Ахмед Доган, каза Местан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

364 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #364

    Боко Посраните гащи, както е известен сред колегите си пожарникари, умира от шубе да пътува по магистрала "Тракия" в района на Костенец, където е тунелът "Траянови врата"!!! Някаква врачка му предсказала, че ще го взривят именно в този тунел и от тогава Пролетарият на Умствения Труд /ТУД/, колчем трябва да мине по този път, ползува въздушен транспорт, т.е.въртолет "Кугър".

  2. Анонимен
    #363

    Дедо му на Боко са го утрепали заради кypвaлък пред кръчмата в Херакалово, Софийско! Преди 1989 Боко се е издигал на лъжливото твърдение, че дядо му бил утрепан от фашистите поради "прогресивни" разбирания! А след 1989 Боко лъже на всякъде, че дедо му бил убит от комунустите като "антикомунист"! Та и сега страхувайки се от отмъщението на сръбската мафия, на която мафия дължи милиони, Боко се опитва да се прави на политическа "жертва", макар че най-вероятно, ще бъде жертва на криминалното си минало!

  3. Анонимен
    #362

    Ехааа колко комунета тука...:-) Позеленяавате от злоба.

  4. Анонимен
    #361

    Когато вдигаш кръвно, защото си се уплашил и си върнал властта; когато ти викат Бившия; когато стане ясно, че най-голямата ти марионетка е гестаповец; когато стане ясно, че си готов да станеш пидал, за да те харесват повече; когато стане ясно, че си се возил на държавния самолет така както плейбой не ползва такси; когато те хванат, че правиш най-голямата изборна конспирация .... - тогава те хваща шубето, шизофренните изблици се учестяват и стават неконтролируеми! Нали знаете разликата между царя и шута е че единия плаши, а другият - разсмива! А последните думи на адмирала на атомната подводница са бълбук!

  5. Анонимен
    #360

    Това е двуного без пера, по определението на Платон*. * Платон - индиански вожд от романа "Винету".

  6. Анонимен
    #359

    В България физическото ликвидиране на неудобно лице НЕ Е и никога НЕ Е БИЛО нестандартно решение. Този месец се навършиха 90 години от убийството на Стамболийски, но този случай далеч не е първия. Не е нужно да се връщаме и толкова назад във времето - достатъчно е да си спомним, че през периода от управлението на НДСВ, прототипа на ГЕРБ, жертва на показни убийства станаха над 120 души. Точният брой на поръчковите убийства през този период знаят проф. Георги Петканов и ген. Бойко Борисов, които тогава бяха съответно министър на вътрешните работи и главен секретар на МВР.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #358
  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #357
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #356
  10. Анонимен
    #355

    Бойко Борисов - идиoт, идиoт... Срам, голем срам...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.