Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът повишава известния от скандала "Галерия" Писанчев до зам.-шеф на ДАНС

12 коментара
Премиерът повишава известния от скандала "Галерия" Писанчев до зам.-шеф на ДАНС

Правителството ще назначи Владимир Писанчев за зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на мястото на Иван Драшков, отстранен по-рано този месец. Решението ще бъде взето на правителственото заседание в сряда.

Писанчев работи в системата на МВР от 1992 година, но името му стана публично известно от скандалната разработка "Галерия", при която ДАНС е събирала неправомерна информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

Информационното дело "Галерия" стартира малко след създаването на спецагенцията през 2008 г. поради съмнения за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните", който впоследствие бе инкриминиран, а главният му редактор зверски пребит от неизвестни и до днес хора.

Информацията, стреснала спецагенцията, бе свързана с тогавашния президент Първанов и премиера Станишев, както и със сенчестия бизнес на Алексей Петров, който бе дясна ръка на първия председател на ДАНС Петко Сертов, а днес е обвиняем по делото "Октопод".

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".

Народният представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката.

Писанчев отрече да е правил самоволно каквото и да е и прехвърли отговорността на Сертов, но бе отстранен от поста, както и Иван Драшков, който бе зам.-председател на ДАНС при тройната коалиция.

Случаят "Галерия" така и не се изясни до край. Бившият шеф на ДАНС и сегашен съветник на премиера Борисов – Петко Сертов, обяви, че разсекретява "Галерия" и ще я даде на медиите, но това така и не се случи.

След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев се върна. През 2009 година бе назначен за директор на дирекция "Сигурност" на ДАНС.

Името на Писанчев бе споменато и от Алексей Петров, който заяви, че Писанчев първо му направил най-детайлно проучване за достъпа до строго секретни данни, а после се опитвал да му фабрикува досие.

Повишението на Писанчев идва, след като Драшков подаде оставка. Той съобщи, че решението за оставката му е "лично". Според него в края на годината изтича мандатът на сегашното ръководство на агенцията и това също било причина сам да поиска да бъде освободен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Сигурност - на какво, на баба ми на фърчилото ли бе боклуци?

    Ако има някои действително най-виновни от всички служби за днешното дередже на народа - това сте вие със сигурност №1!

    То бива, бива, ама това гадовете нямат спирачки - тъпи, нагли, безскруполни в отстояването на почитта си към златния телец и в слугинажа към силните на деня, и като за десерт - майстори на прикриването на истината за днешния хал на страната, с блестящи възможности за просперитет на некадърността, продажността и естествено

  2. Анонимен
    #11

    Мяу-мяу, пак ще слухтим където трябва и където не трябва! Мау! Циркаджиите са си циркаджии, то не стига, че стопиха страната от 9 млн. на 7 млн. за има няма 25 г. във века на еволюцията, ами сега дайте на търтеите да пият кръвчица от народа за слугинаш, при това от най-долна проба към Големия Сатана! Няма да има служител от тази псевдоагенция, който да прокопса - помнете ми думата! Защото те все едно служат на Сатаната, а не на суверена!

  3. Анонимен
    #10

    Преди г. ББ оправдаваше Драшков с това, че бил издигнат още при Костов ...

  4. Анонимен
    #9

    'Повишението на Писанчев идва, след като Драшков подаде оставка.' Естествено е Драшков да остави свой човек на мястото си. Понеже са верни дружки с ББ, той го одобрява ...

  5. Анонимен
    #8

    Ема, явно си свързана с ДАНС

  6. emma
    #7

    Няма изкючения от правилото на Борисов - да издига само провалени агенти.Все едно,като дойдат следващите се почва от начало.

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #6
  8. Анонимен
    #5

    До №4 - Фашисте, не измествай темата на този форум!!!!!!

  9. Анонимен
    #4

    ДРУГАРИ САЙТА НА ГЕОРГИ ИФАНДИЕВ ЩЕ Е ОТВОРЕН ДО НЯКОЛКО ДНИ!!! ЗА ДА ЗНАЯТ ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕ!!!!!!!!!

  10. Анонимен
    #3

    Медиапул пак не е в час. Снимката е на бившата сграда на ДАНС. Сега тази служба е до КОШАРИТЕ. Изобщо е в тон с управляващите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.