Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов призова Орешарски да не си маскари името и да подаде оставка

ГЕРБ поема курс за предсрочни избори след “политикономическата сделка“ за назначението на Пеевски

113 коментара
Бойко Борисов призова Орешарски да прояви доблест, сн. БГНЕС

Ако Пламен Орешарски има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката, не трябва да стои там да му се маскари името, защото мисля, че е човек, който заслужава уважение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност". Малко преди това заместникът му и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна декларация на ГЕРБ, че партията ще работи за предсрочни избори, Велико Народно събрание и промени в Конституцията. От ГЕРБ коментираха назначението на Пеевски като политико-икономическа сделка на БСП и ДПС, несъвместима с държавността.

 

Бойко Борисов заяви още, че ДПС заслужава поздравление за това, че е завзело цялата власт. След като преди ден обяви с "прискърбие", бе "столетницата е бритално изнасилвана от ДПС", след избора на новия шеф на ДАНС Борисов съобщи, че ДПС  са убили столетницата.

 

Междувременно се разбра, че Бойко Борисов и депутатът от партията му Делян Добрев не са гласували "против" избора на Пеевски. Те са присъствали в залата, но не са натиснали никакъв бутон за гласуване.

 

Данните от вота показват, че ако всички 120 депутати на ГЕРБ и "Атака" бяха в залата, Пеевски нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Кандидатурата беше подложена на вот от пленарната зала два пъти. Първия път той бе избран със 114 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се". В този момент обаче цялата група на ГЕРБ бе извън залата. Така срещу Пеевски гласуваха само шестима от ГЕРБ, трима от " Атака" и 1 от БСП. Малко след това ГЕРБ поискаха прегласуване, а всички десетина депутати от "Атака" начело с лидера им Волен Сидеров напуснаха залата. Така в крайна сметка Пеевски бе избран със 116 гласа "за", 87 "против" и 1 "въздържал се". Всички, гласували "против", бяха от ГЕРБ.

 

Борисов каза още, че е забранил на апарата на партията да участва в протести. Такива се подготвят за 18.30 часа пред Министерския съвет в София и редица други градове.

 

За нас са гласували повече от един милион души - над тях нямам власт, но на разпознаваемите лица на ГЕРБ съм казал да не ходят, защото смятам, че не е добре за една държава всяко управление да се посреща с протести, каза Борисов. Той изрази учудването си от избора на Пеевски, с което “те взривиха хората“

 

Попитан дали главният прокурор е избран с протекциите на Пеевски, Бойко Борисов коментира, че още от времето, когато е бил главен секретар, има добро мнение за Сотир Цацаров. Сега нямам контакт с него, не го търся, надявам се и никой да не го прави, защото това е независима институция, посочи бившият премиер.

 

"Сергей Станишев предаде самите вас, предаде националните интереси, само за да постигне личните си цели, но не и партийните", обърна се преди това към левицата зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че сред управляващите вероятно има много достойни политици, които не са били съгласни с избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

 

От партията на Бойко Борисов посочват, че това е подготвян сценарий от управляващите още в предизборната им кампания. С вкарването на точката за избор на Пеевски в дневния ред на Народното събрание председателят на парламента Михаил Миков е нарушил правилника, тъй като по принцип такова предложение може да се прави само при извънредни ситуации, заяви Цветанов.

 

Преди това в кулоарите на парламента Цветанов коментира, че българските граждани няма да преживеят назначението на Пеевски.

 

Доколкото знам, този човек има монопол над медиите - сега, ако контролира и службите…, коментира многозначително и колегата му Красимир Велчев от ГЕРБ. Бившият зам.-вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ Веселин Вучков заяви, че изборът на Пеевски е крайно несъвместим с държавността.

 

По думите на Цветанов върху премиера Пламен Орешарски е оказан политически натиск за избора на Делян Пеевски.

 

“Това е просто най-комичното, което може да се случи в държавата. То и юридически не е издържано. Това е заплаха за националната сигурност на България. Всички европейски институции ще бъдат сигнализирани“, каза бившият МВР-шеф. “Цялото правителство беше съставено под натиск и това, което в момента се случва е, че всъщност прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но да бъдем и евроатлантически партньори в борбата срещу важната трансгранична организирана престъпност“, допълни Цветанов.

 

Уверявам ви, че ще има изключително тежки отзиви, допълни той като добави, че не се притеснява от разчистване на лични сметки. Всичко, което съм правил, съм го правил в интерес на държавата, декларира Цветанов.

 

Бившият парламентарен шеф и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева каза, че повече от две седмици името на Пеевски се е коментирало в общественото пространство, още когато започнали законовите промени за преместването на ГДБОП в ДАНС. Тя не намери обяснение за назначението на Пеевски, което определи като изненадващо за всички.

 

Според Вучков председателят на ДАНС се снабдява със супер много правомощия и оперативни, разследващи, с много неясни функции, което е “много вредно за институциите, за международното партньорство, изобщо за държавността“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

113 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #113

    Най-добре ще е за шеф на ДАНС да се избере Цветанов!!!!!!

  2. Анонимен
    #112

    До 101: Буда заведе цялото правителство в Турция на съвместно заседание с Ердоган (неговия брат). От това по-голямо национално предателство, здраве му кажи. Същият този брат Ердоган извика вече танковете в Истанбул.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #111
  4. Анонимен
    #110

    до 101 Буда щеше да се коалира с ДПС само и само да управлява, но дори и те не го искаха за партньор и го отбичиха. Не съм гласувал за нито една партия от парламентарно представените, но бих подкрепил всяка друга без престъно-мутренско-милиционерската. Ще дам 100 дни толеранс на сегашните, и ако нищо не променят в положителна посока, тогава ще критикувам.

  5. Анонимен
    #109

    Орешарски не заслужава никакво доверие, камо ли уважение! В интервюто му по повод на случаят Пеевски видях само унизително и срамно мънкане - български министър председател? Когато не си съгласен с определени действия и си политик, си подаваш оставката, пък да става каквото ще - разбира се. ако не пионка! За сравнение в историята ни, Богдан Филов стои една глава по-високо - недалновиден, даже глупав политик, но българин работещ за България, докато Орешарски е българин работещ за БСП т.е. предател! Един от дълга поредица от български КУИЗЛИНГОВЦИ!

  6. Анонимен
    #108

    А мутрата защо не си подаде нито веднъж оставката през трите и половина години на управление при все, че му бе поискана десетки пъти за много по-сериозни гафове. Подаде я, когато улицата щеше да го изгони с камъни и дърва. Тоя няма ли веднъж завинаги да замълчи. Стига това, че е изпратил лумпени на площадите, които трошат плюят по камери, репортери и т.н.

  7. Анонимен
    #107

    Не бива да се допуска оставка на правителството и социален хаос. Ако пожарникарът Борисов и "Герб" дойдат отново на власт, по-добре България да се закрие!

  8. lili
    #106
  9. Анонимен
    #105

    Не мога да разбера за какво цвили тълпата из форумите на сайтовете:бих призовал всички възмутени да си припомнят откаде дойде лицето Б.Борисо,Цветанов,Фидоската и останалите именни и безимени герой на образуванието ГЕРБ,с какво са занимавали преди политиката и след влизането в нея и тогава да ронят едри сълзи за ПЕЕВСКИ,ДАНС и т.н.!

  10. Анонимен
    #104

    До 101 Глупакът си ти. В Пловдив ДПС има двама зам.кметове съответно на Район Северен и на район Централен. Тоест ДПС и ГЕРБ са в коалиция вече 2 години. Кажи как стават тия работи.Или на вас тези работи не Ви ги казват че да не избягате, както направи зам.областния управител на Пловдив -от ГЕРБ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.