Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов разрешил на музея в Правец да вземе държавните подаръци на Тодор Живков

13 коментара

Историческият музей в Правец е получил положителна резолюция от премиера Бойко Борисов на искането за безвъзмездно предоставяне на цялата колекция от подаръци, получени от Тодор Живков в качеството му на държавен глава. Това съобщи директорът на музея Татяна Борисова, цитирана от агенция "Фокус". Изказванията на директорката на музея пред агенцията са в контекста на широко разгласените чествания на 100-годишнината от рождението на Живков, управлявал страната по време на социализма от 1956 до 1989 г.

Борисова е член на инициативния комитет за честванията, в който влизат редица представители на бившата партийна номенклатура, сегашни висши представители на БСП, правешки граждани и роднини на Живков. Рекламирането на честванията предизвика острата реакция на организации на репресирани от предишната власт, които изразиха възмущението си, че в инициативния комитет влиза и областният управител на София – град, който е представител на сегашната изпълнителна власт.

"Преди десет години получихме една част от подаръците по повод 90-годишнината, благодарение на доброто разбиране от ръководството на резиденция "Бояна”, с разрешението на министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Взехме протокол за временно съхранение с цел експониране и това правим до момента. Опазваме ги, съхраняваме и експонираме. Това са 239 позиции, тъй като някои от експонатите включват повече предмети, които са част от комплект. През това време имаше комисии, назначавани от министъра на културата от различни специалисти, които да ги оценят и да ги класифицират, кои имат стойност на движими паметници на културата и кои – не”, обясни още Татяна Борисова.

По думите ѝ семейството на Тодор Живков също проявявало разбиране към желанието на музея в Правец да се грижи за цялата колекция от подаръци. "Те, също както и Живков навремето, казват, че той ги е получавал в качеството си на държавен глава. Те не претендират за собственост върху тях, защото имаше и този юридически момент – чия собственост са, а претендират да бъдат достояние на обществеността. И ние точно това се стремим да направим, защото има интерес към колекцията”, обясни директорката алтруистичната, образователната и възпитателната цел на музея.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #13

    good boy.браво на Бойко. понякога му идва музата и изхвърли по някоя хубава идея.няма нищо лошо в това,напротив,историята срамна или не трябва да се знае-за това се казва "ИСТОРИЯ". защо хулите толкова много Тато? сега не крадят ли,не се ли ползват с превилегий? срам е сега,при "Свободата",че крадят и станаха милионери,мафията,че нямате работа,че доходите са толкова низки,че едва се живее,че нямате болнични покрития,че болниците са мръсни и приличат повече на концентранционен лагер,че станахте лоши

  2. Анонимен
    #12

    Отбелязвам Ето го "десният" Бойко Борисов. Вижте го добре. Член на Инициативния комитет за честването на 100 годишнината от раждането на масовия убиец Тодор Живков. Дето построи две Българии. Едната - на комунистите, които правеха, каквото си искат и другата - на робите, които им работеха безпрекословно.

  3. Анонимен
    #11

    В общи линии съм съгласен с Анонимен №5 , с уговорката че руски бази нямаше , но руски ракети с ядрени глави , насочени на юг и запад , сигурно имаше . Но такива бяха времената . А Тодор Живков , съвсем не беше мъдър политик , а хитър държавник . Всеизвестна е фразата му , " ще се снишим , ще се огледаме и тогава ще решим" . Който и да беше на неговото място , България щеше да мине по същият път , просто друг нямаше . Няма да се впускам в подробности , но ако не беше съюза да ни нарива енергия на

  4. Мариян
    #10

    хахахахах

  5. doctus
    #9

    пълен дебил беше татото на всички комунисти - сричаше като четеше... всяка негова дума беше срам за България

  6. Анонимен
    #8

    @1, а ше може ли да се сяда върху него, че на нашия народ това му е любимо занимание?

  7. Анонимен
    #7

    До №6: Всички глупости където си ги написал, си прочел от жълтата преса. Людмила Живкова е светла личност, духовно извисена, призната в много страни по света. Гимназия едва си заврършил ти! Ако беше изнасилвач сина му щеше да е в затвора.Жълти глупости! По времето на Живков бяха съградени три Българии, от които днешните крадци още крадат!Да, Живков е част от най-новата ни история! Достоен политик и държавник, който рано или късно ще бъде признат и с доброто и с грешките си.

  8. Panasonic
    #6

    До №5

    Тодор Живков не е част от историята ни. Тодор Живков е срам за България. По времето на тоя селяндур не се "съзидаваше", а държавата фалира три пъти и по негово предложение тя за малко да стане съветска република. Тодор Живков, подобно на всички негови болшевишки предшественици е национален предател и руски гъзоблизец. Тези, които ограбват днес България са негови възпитаници и креатури. БКП и ДС създадоха мутрите, рекета и мафията. По времето на правешкия ти сатрап, Кинтекс търгуваше

  9. Анонимен
    #5

    Всяка нация трябва да цени историята, миналото си, дъпжавниците си. Тодор Живков е част от най-новата ни история.Струва ми се, че сме много пристрастни и не можем да бъдем обективни.Освен това много от фактите са манипулирани. У нас все пак нямаше съветски бази, лагерите при реалното управление на Живков-закрити, по времето на Людмила Живкова имаме наистина забележителни културни успехи. В повечето отношения времето на Живков е време на градеж и съзидание. Вкичко трябва наистина да се обяснява с

  10. Анонимен
    #4

    Тропик Да изложат и противогаза на Бойко Борисов, с който е дишал пръднята на бая Тоша

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.