Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бразилия вижда София като вход за Европейския съюз

Борисов убедил Дилма Русеф в икономическата стабилност на България

41 коментара
Сн. БГНЕС

Президентът на Бразилия Дилма Русеф започна във вторник официалното си посещение в България без очакваните сантименти заради българския си произход.

Тя бе посрещната на пл. "Александър Невски" и поздрави на български език "Здравейте, гвардейци”, но срещите ѝ с президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов минаха в протоколен стил.

След разговорите си в София Русеф обяви амбицията си за разширяване на отношенията между двете страни във всички възможни сфери, като акцентира на възможностите в бизнеса и образованието.

Бяха подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии, а Първанов удостои Русеф с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина” с лента.

След срещата си с държавния глава Русеф заяви, че Бразилия вижда в България стратегически силен съюзник в този регион на света, а по-късно след разговорите с Борисов посочи, че Бразилия е стратегически партньор на ЕС и България може да бъде вход и изход на интереси и взаимоотношения с европейските държави.

"Изразих пред президента Георги Първанов своята увереност в успехите на България. Бразилия иска да разшири и задълбочи своите политически, икономически, търговски и културни отношения с България", заяви Русеф.

"Срещата, която имах с премиера Борисов, ме убеди, че България е постигнала много стабилно икономическо положение, че има голям ръст на инвестициите в много сфери, в изграждането на пътища, магистрали, метро, което ме радва, защото това подсказва, че България е намерила пътя за спокойствие и стабилност", заяви Дилма Русеф.

Бойко Борисов от своя страна заяви, че посещението на Дилма Русеф в България е много важен знак.

"Президентът на Бразилия от Брюксел дойде в София. Това са символи, знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени. България в лицето на госпожа Русеф, президент на една от най-мощните икономики в света, има още една възможност и един излаз в преодоляването на финансово-икономическата криза", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с Русеф.

Той сподели, че по време на встъпването на новия бразилски президент в длъжност, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън му казала, че му завижда, че в лицето на Русеф България ще има толкова добър приятел.

Посещението на Дилма Русеф е първо на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.

През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово, където е роден бащата на Русеф Петър Стефанов Русев.

Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец". В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с представители на местната общественост.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Хаяско
    #41
  2. Анонимен
    #40

    Държавата ни не е европейска в икономически и социален смисъл. И г-жа Русеф със сигурност е наясно с това Имаме едно положително качество и то е членството ни в ЕС С нищо друго не можем да заинтересоваме голяма държава като Бразилия Но и Португалия го има това предимство, юлюс многократно по-силна икономика, въпреки текущите им проблеми с дефицита

  3. Анонимен
    #39

    Г-жа Клинтън Му била завидяла... Навсякъде, във всичко Боко демонстрира простодушие и суетност. Нито в родината на Дилма, нито в родината на Клинтън на подобни инфантилни субекти биха дали нещо повече от правото да държат по един маркуч.

  4. Анонимен
    #38

    Г-жа Д.Русеф е добре осведомена, не се заблуждавайте от дипломатическия й език. Тя си върши работата, за която е избрана. Без сантименталност ("сантименти" - глупост). Поредният орден Стара планина, даден за нищо или надявам се за бъдещи заслуги. Току-виж се отворили няколко работни места, което никак не е сигурно. Но поклоните от българска страна са значителни. Клинтън му била казала и той я разбрал на английски ха-ха. Гладна кокошка...и за сламка се хваща :-)))

  5. Анонимен
    #37

    Безработица- голяма, Заплати, пенсии - много ниски, цени- високи, покупателна способност- никаква, във всички общини, болници и къде ли не- постоянн липса на пари, най-бедни в Европа. Е, за каква икономическа стабилност говори този глупак?

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #36
  7. Анонимен
    #35

    obsto vzeto palna diplomaticheska magla. Brazilia ste vlizala v Evropeiskia sajuz?!?! Chetivo za milizioneri i polugramotni mutri!

  8. Анонимен
    #34

    тази трябва да поживее малко в българия анонимно, и да види какво точно лидера на държавната групировка е постигнал

  9. Анонимен
    #33

    Абе доста неща не са баш както сте ги написали, хехе.

    Имаме най-ниските в Европейския съюз удръжки за подоходни данъци, данъци за недвижими имоти, медицинско и социално осигуряване, т.е. плащаме процентно най-малко върху дохода (нормално е в такъв случай и да получаваме по-малко държавни услуги от другите). Не сме най-бедни в Европа, а в Европейския съюз. Имаме стабилни държавни финанси в сравнение с повечето южни държави от Евросъюза.
    Бразилия е една от най-мощните и бързо развиващи се държави

  10. Хаяско
    #32

    Безспорно една такава визита заслужава адмирации. Дано освен сантиментите, от подписаните договорености да произтече нещо реално във времето. От думите на Дилма Русеф след срещата и с премиера обаче става ясно, че "леко" е въведена в заблуждение-"че България е постигнала много стабилно икономическо положение, че има голям ръст на инвестициите в много сфери, в изграждането на пътища, магистрали, метро". Оттам и неточния извод, че страната ни е намерила пътя за спокойствие и стабилност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.