Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Британският посланик призова за разследване срещу Марковска

Ексагент на ДС съветва съдийката да не се оттегля в името на държавността

36 коментара
Джонатан Алън, Сн: БГНЕС

Британският посланик Джонатан Алън призова във вторник сигналите срещу скандално избраната за конституционен съдия Венета Марковска да бъдат разследвани.

Както и преди два дни, дипломатът остро коментира, че "е срам, че след толкова прозрачна процедура при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), може би най-прозрачната в Европейския съюз, се стигна до сериозни проблеми при избора на конституционни съдии".

По думите му разследването е необходимо не само заради чужденците, но и за българските граждани, които трябва да имат доверие в собствената си съдебна система.

"Това е много важен пост, най-висшият съд в България, и хората трябва да имат доверие в институциите", коментира Алън. Според него, когато има обвинение, трябва да има и сериозно разследване. Венета Марковска трябва да има възможност да обясни какво точно се е случило, добави той.

Междувременно депутатът от ДСБ Иван Иванов заяви, че ако се стигне до извънреден доклад на ЕК заради избора на Марковска, "върху управлението на ГЕРБ ще падне много тежко петно".

Бивш член на КС с агентурно минало зове Марковска да не се оттегля

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев, разкрит като агент на Държавна сигурност (ДС) през 2007 г., призова Венета Марковска да не се оттегля и въпреки огромния скандал около назначението ѝ, да встъпи в длъжност.

Полагането на клетва от новите конституционни съдии е насрочено на 15 ноември, а Марковска още не е обявила как възнамерява да постъпи.

"Бих посъветвал Венета Марковска да не се отказва, защото трябва да държим на правовия ред и да поддържаме държавността. Не трябва да се поддаваме на такива инсинуации, които се подхвърлят в публичното пространство", заяви Гочев във вторник пред БНР.

Той се обяви в защита на Марковска и миналата седмица, когато пред Нова телевизия обясни, че няма нито един факт, който реално да оспорва нравствените ѝ и морални качества, които конституцията изисква от всеки член на КС.

"Обаче вие виждате каква пушилка се вдигна в общественото пространство относно нейните нравствени качества... Явяват се хора, които казват, че тя е сторила това и това в миналото. От това трябва да си направиш извода, че тя няма нравствени качества", възмути се бившият конституционалист.

Гочев коментира преди дни, че не може да бъде обективен по тази тема, тъй като е дългогодишен приятел с Венета Марковска. Той все пак допусна, че тя може и да се оттегли, но ако сама прецени. Подобно на друг бивш член на КС, също огласен като сътрудник на ДС – Георги Марков, Гочев обясни, че няма никакъв друг начин за ревизиране на решението на парламента. И двамата не смятат, че с поведението си Марковска е компрометирала личността си.

Прокуратурата потвърди, че няма да се меси в случая

След като в събота изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов категорично обяви, че държавното обвинение няма да изпълни молбата на Марковска да анализира сигнала срещу нея, подаден в парламента, както и да издирва автора му, градският прокурор Николай Кокинов потвърди тази позиция.

"В това анонимно съчинение не се излагат данни за престъпление от общ характер. Ако госпожа Марковска иска да съди някого, тя може да го прави по частен ред, няма набеждаване по смисъла на Наказателния кодекс, не е пред надлежен орган на властта", коментира обвинителят пред БНТ във вторник.

Той също смята, че изходът от цялата ситуация е единствено в ръцете на конституционната съдийка – или като встъпи в длъжност, или като се оттегли.

"Имаме избран конституционен съдия от българския парламент и то с най-много гласове. В същото време избраното лице не се е заклело. От трета страна има много силно негативни настройки от различни организации, граждански и прочие, които апелират към г-жа Марковска да премисли дали да влезе в тази длъжност. Доста усложнено е това правоотношение. Този Гордиев възел може да бъде разрешен единствено от госпожа Марковска", заключи градският прокурор.

Клетвите на новите конституционни съдии бяха насрочени за четвъртък, но все още не е ясно дали Марковска ще се присъедини към тях. Тя вече директно бе помолена да се оттегли от премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Диана Ковачева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #36

    Посланикът иска разследване не срещу Марковска, а срещу доноса. Заглавието подвежда.

  2. Анонимен
    #35

    В ББС педофилите също да ги преследва!

  3. Анонимен
    #34

    Моите уважения към посланика за правилната позиция, но не мога да разбера кое му беше прозрачното на избора на ВСС - това, че изиграха финалната сценка по телевизора ли?

  4. Анонимен
    #33

    Не съм юрист, но сигурно има начин да се откаже, защото ще бъде голям резил и за управляващите и за цялата ни страна, след като сме сочени с пръст да си правим каквото си искаме. Страхувам се да не ни отрежат от много неща, а и от европейските фондове най-вече.Погледнате анкетата на същата тази страница. Не искам да слушам разни фъфлещи бивши членове на КС и партийно окрасени,а още по-малко ченгета.Днес най-стария конст.съдя - Беронов ясно по една телевизия каза, че ако не се закълне в 7-дневен срок, то автоматично отпада.

  5. Анонимен
    #32

    Дерде Ямбол, дерде Стамбул, дерде К.Димитров. За незнаещите мога да кажа, че той беше при няколко правителства наш предзставител в ООН и то много успешно. Изключително ерудиран и интелигентен човек, който в дейността си никога не е показвал партийна привързаност, а е работил за България. Надявам се да продължи така.

  6. Анонимен
    #31

    gorgi markov i toja deto savetva sa agenti na dc ima mnogo takiva v parlamenta minister.sadii advokati pro...ori i t.n. golam schum sa taja markovska kakvo sche savetva toja markovska da ostava ta tova e poser sa gerb i bg.nai vetsche posora e sa boiko i zezo no jasno e svarsana s mnogo donosnizi i agenti markovska da ja rasledvat neja s kogo jivee kolko imoto i skrit pari mima i t.n. iskasvaneto na diana kova4eva e pravo aftoriteta na markovska ne e kato aftoriteta na zjala bg.i naroda balgarsi

  7. Анонимен
    #30

    До 23 Каква злоба само,какво чудо!Нямате никакво право да говорите на ангро за г-н К.Димитров.Изобщо не е преминал към т.н.Герб,просто е изключителен човек,на който британското правителство е гласувало доверие и е дало агреман.Поне там да се измие срама от лицето на България.За сега толкова!

  8. Анонимен
    #29

    Само бой по главите на червените мафиоти. Пък били те от БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Атака или ВМРО.

  9. Анонимен
    #28

    Хич да не се оттегля лелята, колкото и да я призовават разни тикви, посланици, и прочие! Тая разката фамилията на гербаджиите, разните калинки пасти да ядат!

  10. Анонимен
    #27

    №26-ти: а на теб какъв ти е проблема - че не искаш да видиш очевидното? Че креатурите на СДС/ДСБ са още в държавната администрация? Това ли е цената на Костовата подкрепа за ГЕРБ? Или имаш друг проблем, зомби непоръбено?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.