Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Броят на сирийските бежанци може да стигне 700 000 до края на годината

5 коментара

Броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината, съобщи Ройтерс.

Това е почти четири пъти повече в сравнение с досегашните прогнози.

Според Върховния комисариат за бежанците на ООН около 294 000 бежанци, бягащи от продължаващия вече 18 месеца конфликт в Сирия, са отишли в четири съседни страни - Йордания, Ирак, Ливан и Турция - или чакат да се регистрират там.

"Това е голяма вълна, 100 000 през август, 60 000 през септември и в момента - по 2 000 или 3 000 на денонощие", заяви на пресконференция регионалният координатор за Сирия на комисариата Панос Мумцис.

Около 5000-6000 сирийци са достигнали райони в Северна Африка, основно Египет, докато други бежанци пристигат в Южна Европа, включително в Кипър и Гърция, каза той. Предишната прогноза за 185 000 бежанци беше надмината през август.

Служби на ООН за хуманитарна помощ и други хуманитарни организации отправиха призив за предоставянето на 487.9 милиона долара, за да се посрещнат нуждите на бързо увеличаващата се бежанска вълна от Сирия.

Насилието в Сирия продължава, като жертвите от началото на конфликта според различни оценки вече са над 30 000.

Най-малко 305 души, главно цивилни, са загинали тази сряда в насилието, като това е най-кръвопролитният ден от началото на 18-месечния конфликт.

"Това е най-големият брой жертви за един ден от март 2011 г. насам. И то ако броим само вече разпознатите лица. Ако сложим в сметката откритите и неидентифицирани тела, тя доста ще нарасне", заяви за Франс прес ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"Какво повече трябва да стане, за да подпомогне светът сирийския народ? Стотици загиват всеки ден", добави той.

Сред 305-те жертви има 199 цивилни, сочат данни на правозащитниците, базирани в Лондон, които черпят сведения от широка мрежа активисти и лекари в Сирия.

До момента най-кървавият ден в историята на конфликта бе 19 юли т. г., когато бяха убити 302-ма души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    забавна е позицията на някои държави - Саака, дето е почнал война на собствената територия е демократ и миролюбец, Асад, действащ след след нападения на "опозиционерите" - лош...

  2. Анонимен
    #4

    А Русия и Китай все още защитават Асад !

  3. Анонимен
    #3

    Това е радостна новина за Сирия-всички тия т.н."бежанци"са точно хората които подриват устоите на светската държава Сирия и е по-добре да си заминат по живо и по здраво и никога да не се връщат в Сирия!По добре вън, отколкото правителствената армия съвсем справедливо да ги изправи пред съответните военни съдилища а от там или по лагерите или пред дулата на наказателните взводове!

  4. Анонимен
    #2

    "Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман." Какво е "Сирийския център за наблюдение на човешките права" - това е самия Абделрахман и един преводач-секретар, които се намират в Лондон и не са излизали от Великобритания от много време. "сочат данни на правозащитниците" на единствения "правозащитник"., който получава данни само от опозицията и не са потвърдени по никакъв начин.

  5. Анонимен
    #1

    И по бай Тошово време имаше бежанци от България - турското малцинство. Асда обаче го надмина, при него бежанци са мнозинството от народа. Много ли трябва да си умен за да видиш обречеността на такава политика? Не, трябва да си психично болен или просто комунист за да причиниш всичката тази мъка на други човешки същества.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.