Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП планира да отреже офшорките от държавни поръчки

Ако Орешарски направи кабинет, започва със сметките за ток, цените на лекарствата, енергийните помощи

206 коментара
Пламен Орешарски, Сн: БГНЕС

Планираното от БСП програмно правителство начело с Пламен Орешарски ще започне работата си с три основни приоритета: сметките за ток, цените на лекарствата и енергийните помощи. Ситуацията е толкова изострена и кризисна, че трябва да се заемем с реалните проблеми незабавно. Ще настояваме парламентът от първия ден на своята работа да се захване с реалните неща, в т.ч. чрез формиране на временни парламентарни комисии, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в понеделник пред Националния съвет на БСП, на който представи официално бившия си финансов министър за бъдещ премиер, а той от своя страна изтъкна, че първият приоритет е укрепването на държавността.

Икономиката и финансите на страната са в състояние на свободно падане, посочи Пламен Орешарски. Това, по думите му, предопределя и характера на самия програмен документ, който не е цялостна програма, а програмни намерения, запълнени преди всичко със стабилизационни мерки, даващи насоки за по-нататъшно развитие.

Мерките са в три хоризонта - най-неотложни в следващите няколко месеца, краткосрочни и средносрочни. Общото между тях е стремежът ни да приложим нов модел на взаимодействие на държавата и бизнеса и държавата и гражданите, заяви Орешарски.

Макар че БСП е втора политическа сила в парламента, тя възнамерява да състави програмно правителство с подкрепата на уж взаимно изключващите се ДПС и "Атака" и да изпрати победителите от ГЕРБ в опозиция. Предположенията са, че хоризонтът на едно такова правителство е една година, до европейските избори през 2014-та, когато да се проведат нови предсрочни избори за парламент.

Социалистите декларират, че финансовата стабилност и валутният борд ще бъдат съхранени, както и курсът към членство в еврозоната.

Намаляване на цената на тока от 1 юли, по-високи социални помощи за определени групи и бързо разплащане на забавения ДДС, който възлиза на около 1 млрд. лв.са краткосрочните мерки в плана "Орешарски", които да раздвижат икономиката и да помогнат на най-нуждаещите се.

Говорейки за укрепване на държавността, номинираният за премиер посочи, че стоим пред заплахата за огромни неусвоени фондове и прекалено кратки срокове да се актуализира споразумението с ЕС за следващите 7 години.

Планът предвижда "да се осигури отговорно управление на държавните предприятия с цел предотвратяване на фалити и запазване на работни места".

Освен това ще се прави "оценка на резултатите от провежданите политики на приватизация и концесиониране на компаниите от сектора на естествените монополи".

БСП обещават да се борят срещу установяването на господстващо положение на пазара.

Ядрената енергетика ще се развива като високотехнологичен сектор на икономиката, както е записано в програмата на БСП, но обещанието за строеж на АЕЦ "Белене", срещу което ДПС възразява, влиза във фризера, тъй като проектът ще се анализира и правителството ще преговаря по арбитражните искове срещу страната.

Офшорките няма да сключват сделки с държавата

Евентуалният програмен кабинет ще си постави за задача да преустанови практиката офшорни компании да сключват каквито и да е сделки с държавата, общините фирми и фирмите с държавно участие. Компаниите с неясен собственик, според БСП, не трябва да получават финансиране и субсидии от бюджета и европейските фондове и програми, няма да могат да участват като страна по договор за изпълнение на обществени поръчки, в това число и като подизпълнители.

Социалистите ще искат опростяване на процедурата за фалити с цел прочистване на пазара.

Според "Плана Орешарски" в процеса на взимане на решения за развитие на морските и планинските курорти ще бъдат включени не само бизнесът и общинските власти, но и природозащитниците.

Орешарски не желае да пипа плоския данък, бил негов идеолог

В плана не е записано отпадането на плоския данък. Пламен Орешарски коментира пред репортери, че харесва сегашната данъчна система и по-специално плоския данък, тъй като бил негов идеолог. БСП обаче обещаха в предизборната си програма отмяната му и преминаване към прогресивно подоходно облагане в края на предстоящия мандат.

В програмата остава т.нар. данък "богатство" за личните доходи над 4500 лева. Става дума за 42 000 българи, като ставката от 20% е за заплати около и над 12 000 лева, твърдят експертите на БСП.

Предвижда се доходи под 310 лева да не се облагат с данък, целта на тази мярка, която ще засегне около 1 млн. българи, е да се стимулира потреблението. На практика това означава, че всеки месец на тези хора доходът ще бъде с 30 лева повече или пресметнато за всички - 300 млн. лв. спестени средства, които веднага ще вдигнат потреблението, според експертите от "Позитано“.

При повишаване на минималната работна заплата необлагаемият минимум също ще се променя според нейната стойност.

БСП обещават още еднократната помощ за първокласниците, която сега е 150 лв., да се увеличи до 310 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата.  До тази сума ще бъдат завишени и парите за отглеждане на дете през втората година от майчинството, които в момента са 240 лв.

Въпреки увеличените разходи евентуалното програмно правителство няма да взема заеми и да увеличава дълга. Минималната работна заплата може да бъде вдигната през 2014 г., обещават социалистите.

Обещанията на плана "Орешарски" стават на фона на отънял резерв от малко над 5 млрд. лв. към края на април и неизпълнение на заложените приходи в бюджета. Икономисти не изключват, че ако неизпълнението на бюджетната прогноза се запази, е възможно да се наложи актуализирането на бюджета.

Цената на тока няма да се увеличава

След масовите улични протести срещу високите сметки за ток, довели до оставка на кабинета "Борисов" и на фона на кризата със свръхпроизводство на електроенергия, БСП твърдят, че ще се въздържат от ново увеличение на цената на тока, както и че ще прегледат методиката на ценообразуването.

Планира се въвеждане на двутарифна система с по-ниски цени на електроенергията, ако потреблението е под определен минимум.

Орешарски твърди, че е необходимо ребалансиране на енергетиката, за да се съчетае интересът на потребителите и участващите в производствения цикъл. Това се налага, тъй като изкуственото занижение на производството на ток спира и добива на въглища, което пък удря миньорите, които заплашват със стачки.

Обещаните 250 000 работни места не фигурират в началния план

Обещаните 250 000 работни места в предизборната кампания обаче не намират място в т.нар. "план на програмното правителство". Те са заменени с разтегливото обяснение, че ще има "разширяване на активните мерки на пазара на труда и разкриване на нови бройки на временна заетост за смекчаване на ефектите от растящата безработица".

Облекчени кредити от държавната банка за развитие

Отпускането на 500 милиона лева кредити за бизнеса при облекчени условия е друга мярка на "Плана Орешарски". Малките и средните предприятия ще могат да получат кредити при облекчени условия от Българската банка за развитие. Това ще стане  чрез допълнително капитализиране на държавната банка.

Спиране на административния натиск върху бизнеса

За облекчаване на бизнеса е наложителен отказ да се използват приходните агенции за силов натиск върху данъкоплатците, намаляване на държавните и ведомствени такси, особено за стартиращ бизнес, изброи Орешарски. Недостигът на данъчни приходи няма да се компенсира с глоби и санкции към бизнеса. Такива ще бъдат налагани едва след като са дадени предписания и не са изпълнени.

Обещава се още намаляване на административните и данъчните пречки пред стартиращите бизнеси – опростяване на процедурите, съкращаване на сроковете и намаляване на необосновано високите такси за публичните услуги.

Според програмата на Орешарски, държавата ще има координираща и регулираща роля в икономиката, освен това ще участва със свой дял в стартиране на перспективни високотехнологични производства.

Програмното правителство трябва да въведе задължителна оценка за въздействието на всички нови закони особено за тези, които засягат малките и средните предприятия.

Без популизъм, нов Изборен кодекс и контролирани СРС-ата

Въпреки че в програмата си социалистическата партия обещава намаляване на цените на лекарствата, увеличаване на пенсиите и смъкване на цената на тока, от БСП сега пишат, че "в държавата ще има отказ от популистко – пропагандно и поради това хаотично и непремерено говорене от страна на висши представителни кръгове".

За укрепване на държавността БСП предвиждат нов модел за взаимодействие между парламент и правителство – редовни отчети на кабинета, нов тип парламентарен контрол, периодично участие на министри в парламентарните комисии и задължително участие на министри при обсъждане на законопроекти от тяхната компетентност.

БСП ще овладяват битовата престъпност, ще възстановяват баланса между МВР и ДАНС и ще преустановяват практика по безработна употреба на СРС чрез надежден и независим контрол върху тях. По неофициални информация социалистите ще върнат създадено от тях, но отменено от ГЕРБ, бюро за контрол на СРС. Те ще работят за интегриране на представители на малцинствата в сектора за сигурност.

В приоритетите на програмното правителство БСП са разписали обсъждане и актуализиране на проекта ни за договор с ЕС за 2014-2020.

Социалистите твърдят, че ще създават предпоставки за свободен печат, среда за прозрачност при работата на държавната администрация и ще привличат представители на граждански сдружения при обсъждане на важни обществени въпроси. Ще се променя и Изборният кодекс, като се вземат предвид всички препоръки на ОССЕ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

206 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #206

    Това ли е програмата. Смях в залата.

  2. Анонимен
    #205

    Прочетох няколко пъти едно от сериятяа идиотски твърдения - 30 лв на месец повече за всеки и потреблението щяло да "скочи". А,БЕ,ЛЕШНИКО-КЕСТЕНОВ,к'во купуваш с теА "пари", БЕ?!Ама сганта,която купихте,за да сте "избрани",си заслужа -жава "мерките".

  3. Анонимен
    #204

    Дано поне някои от обещанията да не са кухи.Белене не е за фризера, а да бъде затворена страница завинаги.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #203
  5. Анонимен
    #202

    "Икономиката и финансите на страната са в състояние на свободно падане" посочи Пламен Орешарски. "Ние ще форсираме и ускорим максимално това падане" прошепна той тихо на руски. И допълни "Няма нужда да идват танковете. Ще се справим и без тях."

  6. emma
    #201
  7. emma
    #200
  8. emma
    #199
  9. Анонимен
    #198

    Орешарски май този път ще си смачка орехчетата от алчност за власт и пари

  10. Анонимен
    #197

    До 189 - многолесно можем да се оправим с руските инвеститори в пнедвижими имоти. Те ни пров.дават скъпо газа и нефта, а ние ще им сложим еднократен данък от 30% върху данъчната стойност на недвижимите имоти, притежгавани от руски граждани и готово. Ако искат, ако не да ги подарят на леля си от България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.