Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бугайски: България дестабилизира Балканите, препъвайки Македония за ЕС

София разпалва допълнително националистически страсти в Скопие

178 коментара
Януш Бугайски

Решението на България да наложи вето върху началото на преговори за присъединяване на Македония към Европейския съюз е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион. Така един от най-сериозните американски експерти за Балканите - Януш Бугайски, коментира позицията на България.

"Това е саморазрушителна политика, която може да допринесе за дестабилизиране на региона. Ако Македония бъде блокирана за неопределено време както за членството в НАТО, така и за членството в ЕС, ще последва вътрешна нестабилност в страната. Особено сред албанското малцинство има силно недоволство заради липсата на напредък към евроинтеграция", заяви Бугайски в неделя пред БНР.

"Ако страните от ЕС като България продължат да блокират Македония, се очертава много непредсказуемо бъдеще", продължи той. "Възможно е македонското правителство да не оцелее. Възможни са протести от албанското население. Ето защо, според мен, това решение е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион", каза още Януш Бугайски, експерт за Югоизточна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

По отношение на мотивите на София, свързани с историята на двете страни и опитите на Македония да си присвоява българска история, Бугойски заяви: Не съм много сигурен какво точно искат българите, защото винаги ще съществуват националисти в Македония, които ще претендират за части от българската история.

"Мисля, че българската позиция по този въпрос само ще разпали още повече негативни страсти сред националистите, които ще бъдат употребени от македонското правителство", каза в заключение Януш Бугайски, който е и автор на редица книги за страни, скъсали с комунистическия режим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

178 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #178

    Балканите исторически са били дестабилизирани активно от Русия, Англия и Франция. В най-ново време - и от САЩ. Затова поне акъл да не ни нанаджат. Ние акъл си имаме. Втория акъл на българина :D

  2. Анонимен
    #177

    муспи - Чуфута преди всичко е загрижен за албанското малцинство в Македония, също намира българското вето необосновано, а за гръцкото нито дума. Благодариме ти другарю Януш Жидовский за обнародването на позицията на синедриона.

  3. Анонимен
    #176

    Точно, 175! Полският евреин-неизраелтянин Бугайски, като подкупна лопата, не одобрява единствения опит за българска външна политика на правителството. Аман от блюдолизци! Но дали София (селище край Банкя) ще промени позицията по атентата в Сарафово след голямата отвъдокеанска разходка ?

  4. Анонимен
    #175

    щом плюе значи сме на прав път

  5. Анонимен
    #174

    Този разбира от Българо-Македонските взаимоотношения колкото европеец от мечки. Знае как се избиват до крак.

  6. Анонимен
    #173

    Една малка справка , за сведение на читателите, За разлика от българите албанците имат силно лоби в Американския сенат, затова има подкрепа за тях,това си е истината, просто имат сенатори (албанци)

  7. Анонимен
    #172

    За да си изясни за какво става дума, г-н Бугайски, да прочете поне книгата на г-н Henri Pozzi,La Guerre Revient.

  8. Анонимен
    #171

    Господин Бугайски не знаел "какво точно искат българите" Питам се какъв експерт е тогава, щом не си е изяснил най-прости исторически факти ? Препоръчвам му да прочете френското издание на книгата на проф. Марко Г. Марков "Българският народ, Македония, Европа" DURA VERITAS, SED VERITAS (Лоша истина, но истина)Българското издание е от 2009, Издат. "Рал Колобър" София ESBN 978-954-9400-77-9, 411 стр.

  9. Анонимен
    #170

    Не обръщайте внимание на такива.

  10. Анонимен
    #169

    Албанското малцинство - а какво ни пука за него? Нас ни интересува само и единствено българското малцинство в мАакедония. Забележете, американски експерт за Балканите - Януш Бугайски, тоягата и моркова. Клинтън само преди няколко години удави Сърбия в кръв за да принуди хиляди албанци да се заселят трайно в Македония. А сега, милите албанчета желаят ЕС а България им пречи? Що за наглост?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.