Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България влошава позициите си във всички класации

Има нужда от смело и реформаторско правителство, което да реформира по време на криза

50 коментара
България влошава позициите си във всички класации

Публикуваните през последната година индекси показват, че в сравнение със страните от ЕС България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен една, обявиха в четвъртък от Института за пазарна икономика по време на представянето на четвъртото издание "България в международните класации".

Миналата годината страната ни е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическа свобода и условия за правене на бизнес. Тази година България е вече в долната една трета на класацията.

Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма - България отново е на опашката.

Добрата новина идва от правото на собственост, което тази година е по-добре защитено и България вече не е на последно място в ЕС. Страната ни изпреварва само Румъния и заема предпоследно място.

България има нужда от смело и реформаторско правителство, което е готово да реформира в условията на кризата, смятат от ИПИ и сочат някои от основните направления на тези реформи.

От ИПИ предлагат премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове. Предлага се също да се премахнат данъците с ниска ефективност - данък дивидент и наследство, както и отмяна на всички планове за въвеждане или повишаване на данъчната тежест. ИПИ предлага също и работещите да имат право да избират дали да се осигуряват в държавната система или чрез лични пенсионни сметки.

Ако съдът започне да си върши по-добре работата, да кажем от следващата година, можем да очакваме много бързо нарастване на доходите на населението, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Според нея това ще стане, защото всички предприемачи и граждани ще бъдат много по-сигурни в защитата на спазването на договорите и на собствеността.

Това ще се прояви в увеличаване на склонността на хората да се въвличат в предприемаческа активност, ще има повече сигурност, намаляване на разходите, които те правят сега, за да са сигурни, че определени договори ще бъдат сключени и приложени. Според Костадинова тези разходи могат да бъдат застраховки, допълнителни гаранции за изпълнението на договора или гаранция, когато не се изпълнят договорите.

Винаги, когато говорим за защита на правата на собственост трябва да имаме предвид най-вече, че всичко това, което наблюдаваме в момента в съдебната система, и не само сега, а и през последните 15 години, има директен ефект върху джоба на всеки в страната, заяви Светла Костадинова. Не става просто въпрос за едни съдии или за едни прокурори, или за определени съдилища, които не успяват да си свършат работата, допълни тя. Костадинова цитира данни, според които една процедура по несъстоятелност в страната отнема от две до шест - седем години.

Експертите от института посочиха, че е важно да се промени отношението към законодателния процес, като предварително се оценява ефектът от приеманите нормативни актове.

Това, което виждаме е, че законите са реакция на правителството, без да се знае дали това ще реши проблемите. Правят се закони, не се знае какво ще се случи, а всички плащаме за това. Много често политиците си мислят, че законодателната дейност е основният начин да приложат визията си за икономиката, но никой не знае каква е тежестта, налагана от нормативните актове. Никой не казва това какъв ефект, освен бюджетен, ще има върху конкуренцията или цените, обясни Светла Костадинова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. nu6ka
    #50

    Е, по-друго е като ни го кажат отвън, не че не си го знаехме

  2. Survivalist
    #49

    Още една класация в която сме на последно място: качество на живот в Европа ( http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2012/64/en/1/EF1264EN.pdf ).
    Но не е важна класацията, а общата кауза: солидарност между страните и социалните групи в страните на ЕС. Вижте по-долу ( Източник: http://eurohealthnet.eu/organisation/health-divide-new-quality-life-survey-sh):
    "EuroHealthNet призовава европейската комисия и държавите-членки да вземат предвид новите данни, които сочат,

  3. Анонимен
    #48

    Ни мой дъ бъди тъквоз нещу ,бре-нии сне се утпред,бе-бат ББ ни води от връх на връх и то по-висок,айди де!

  4. Анонимен
    #47

    BLUE: 44 прав си, ама: далавераджия-ед.ч; далавераджии-мн.ч. няма дума далавраджиЙ

  5. Анонимен
    #46

    Transmissions from a Lone Star: The Metaphysics of Consumerism


    18:03 28/11/2012
    Weekly column by Daniel Kalder

    Earlier this week while driving through Austin I saw an intriguing sign by the side of the road. It read “UNDERGROUND: Metaphysical VW repair.”

    © Photo
    Daniel Kalder
    “VW” stands for Volkswagen of course, and a grizzled old hippy with a long grey beard was standing in front of a shabby garage, waiting for battered old camper vans to pull up that he might lay his healing hands upon them.

  6. Анонимен
    #45

    муспи - Роби, защо не се сплотите зад АТАКА и Сидеров? Защото не биле искренни - това ви спусна синедриона за оправдание на очевидния абсурд. Тогава избирайте между искренните, те и не го крият че произвеждат геноцид с вас. А и синедрионът не ви брои гласовете, те са му безинтересни след като сте се отказали от единствения изход от робството.

  7. Анонимен
    #44

    ЖАЛКА ДЪРЖАВА.НО СЕ ОЧАКВАШЕ С НЕАДЕКВАТНИ ПРОСТИ ХОРА ОТ ГЕРБ.МУТРИ,ПЛЮНКИ,НЕГРАМОТНИ КОМУНИСТИ И КОМСОМОЛЦИ.ЛЪЖЦИ И ДАЛАВЕРАДЖИЙ.БАНДИТСКА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ,ТОВА Е ИСТИНАТА.

  8. Анонимен
    #43

    Настрадине , това за престъпноста което си писал са абсолютни 100% глупости. Начи тука за да разгледаме тая тема се иска да се абстахираме от това как българина усеща корупцията и тем подобни усещания на българина които и да спечели от тотото на другия ден ще ти зяви че е много по- зле не се трае вече... За да се абстрахираме от усещането на местните за корупция , престъпнист все неща където резултата зависи повече от народопсихология а не от фактическото положение . Как да стане това? Много

  9. Анонимен
    #42

    Настрадине , заплатите в данните на статиcтиките на всякуде по света са бруто. Защо задавaш тоя въпрос аз си мислех че си начетно момче!?

  10. Nastradin Hodja
    #41

    Организираната престъпност у нас (127-мо място) е по-силна отколкото в Бразилия (122), Сърбия (118), Русия (114), Албания (99) ... С нас не могат да се мерят нито Турция (102), нито Китайските триади (98), нито богатия на терористи Близък изток (Ливан - 67, Израел - 55) ... Само държавите в Латинска Америка управлявани от нарко-картели (Колумбия -140, Боливия - 128, Мексико - 139 ...), и легендарната Коза ностра (131) могат да съперничат с влиянието на родната мафия. Гаранция - Рапона!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.