Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България губи европари за газовите връзки с Гърция и Румъния

7 коментара
България губи европари за газовите връзки с Гърция и Румъния

България няма да получи полагаемите ѝ се евросредства за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция за тази година. Това съобщи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламента Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

 

Това става ясно от информация от Европейската комисия, която Калфин е получил в отговор на негово питане за преразпределението на средствата в бюджета. Такова преразпределение се прави традиционно в края на годината за подобряване на ефективността на усвояемост на европейските средства. Така нареченият общ трансфер за 2011 г. предвижда пренасочване на общо 719.2 млн. евро от проекти, които се развиват по-бавно от очакваното, към по-успешни инициативи.

 

Заради оперативни закъснения Европейската комисия е поискала да се отнема годишното финансиране за изграждането на газовите връзки на България с Румъния и Гърция, които се подпомагат от европейската програма за икономическо възстановяване.

 

"Яд ме е, защото съм се борил за тези пари", коментира Ивайло Калфин. Той отбеляза, че финансирането за двете газови връзки е било осигурено в началото на 2009 година, но от две години е спряна работата по тези проекти.

 

Според Калфин именно изграждането на тези връзки и възможността за диверсификация на доставките, а не опасни експерименти като добива на шистов газ са механизми за осигуряване на енергийна независимост.

 

Двете газови връзки попадат в групата от седем проекта, които се бавят и чиято годишна субсидия от общо 22.4 млн. евро, ще бъде отнета. Останалите забавени проекти по Програмата за възстановяване са интерконекторната връзка между Словакия и Унгария и между Полша и Чехия, газохранилище в Чехия.

 

Според справката 87 млн. евро за проекти по програма ИСПА, предназначени за България и Румъния, ще бъдат пренасочени другаде. Изплащането на българските средства (около 30 процента на общата сума) вероятно ще бъде прехвърлено за 2012 година, докато румънското финансиране вероятно ще бъде загубено. Сред проектите по ИСПА, които още не са приключили, са пречиствателните станции в Стара Загора, Димитровград, Бургас и Русе, както и проектът за изграждане на Дунав мост 2.

 

Други 41 млн. евро се пренасочват от регионални и хоризонтални програми, от които се финансират безвъзмездно проекти, в които участва и България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #7
  2. Анонимен
    #6

    До 4: Я си вземи хапчетата бе зомби! Къде видя баш руски агенти в сегашното управление? Дянков и Младенов са на щатска ясла, а пък Трайков на австрийска.

  3. Анонимен
    #5

    СПОКО, ще ги плати БОКО !!!! Бойко Борисов мисли за нас, всеки ден и когато е на зор, дори когато рита топка или ходи до чалга-джийницата.....

  4. Анонимен
    #4

    Руските агенти постигнаха своето, както обикновено. По света няма друга толкова лоялна руска губерния.

  5. Анонимен
    #3

    Пиночет, в момента те чукат дяволите в пъклото, фашистка свиньо!

  6. Анонимен
    #2

    Gen. Augusto Pinochet: Da mu go nachukam na Ivailo Kalfin- bolshevishka svinia!

  7. Анонимен
    #1

    Да мачкаме жепейците можем Да работим по европейски - не

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.