Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България договоря внос на газ от Египет през 2011

25 коментара
България договоря внос на газ от Египет през 2011

Има реалистична възможност от 2011 г. България да получава природен газ от Египет чрез свързването на египетската с турската газопреносна система в две направления, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в четвъртък след среща с министъра на петрола на Египет инж. Самех Фахми.

Димитров заяви, че България е единственият физически портал, през който може да стане връзването на египетската енергийна мрежа с европейската.

Фахми посочи, че първоначалните количества, които могат да се доставят за България са 500 млн. куб. метра с тенденция за бъдещо нарастване до 1 млрд. куб. м.

Това би било около една четвърт от вътрешното потребление на страната, което за 2007 г. е 3.7 млрд. куб. м и с планирания ръст ще надхвърли 4 млрд. куб. м годишно.

В момента България е изцяло зависима от руските газови доставки, за диверсификация на снабдяването се водят преговори и с Йемен и Тунис.

Държавната “Булгаргаз“ има принципно споразумение и с Азербайджан за водене на преговори за износ към България отново за 1 млрд. куб. м.

Суапови сделки и втечнен газ

За България по-бързият вариант е доставката да стане по газопровода, който свързва Турция, Гърция и Италия, каза Димитров. Като вариант той посочи получаването на природен газ чрез суапови сделки, при които Кайро да доставя суровината на Турция в източната част на страната, а България да ползва част от транзита през нашата страна за Турция. Има обаче още един участник – "Газпром", и в тази връзка трябва да има споразумение с руснаците, допълни министърът.

Той каза още, че страната ни получила препоръки от Египет да участва в добива и да има собственост в Египет, което би намалило цените. Тарифите ще са пазарни, а не политически, заяви Димитров.

Обсъдени са били също възможностите за доставки на втечнен газ за България от Египет, за съвместни проучвания на възможностите за добив на нефт и газ на териториите на двете държави и за възможността България да се възползва от опита на Египет при подготовката на кадри в този сегмент на енергетиката.

Същинската работа по тези намерения ще започне през февруари догодина, като преди това бъде подписан меморандум за сътрудничество. Това се очаква да стане през януари 2009 г., за когато е планирано посещение на премиера Сергей Станишев в Египет.

Проектът "Набуко" също е обсъден от двамата министри, в контекста на подписания преди два дни меморандум за енергийно сътрудничество между Египет и ЕС. Министър Димитров отбеляза важната роля на Египет в реализацията на проекта. Очаква се през април в София да пристигне президентът на Египет за участие в срещата на държавните ръководители в София по въпросите на енергетиката.

В същото време специалният пратеник на ЕС за Централна Азия Пиер Морел, който е на посещение в столицата на Туркменистан Ашхабат, заяви, че ЕС ще положи още по-големи усилия за осъществяването на проекта за газопровода "Набуко", който ще доставя природен газ от Каспийския регион за Европа, като заобиколи Русия.

Конкретни стъпки по “Набуко“ в началото на 2009

Морел се е срещнал с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и е потвърдил пред него убедеността на ЕС, че трябва да се положат още по-големи усилия за изграждането на газопровода "Набуко", предаде АП.

"Конкретни стъпки в тази насока ще има през идните няколко месеца, в началото на 2009 г.", допълни Морел.

Проектът за газопровода "Набуко" е подкрепян от САЩ и ЕС, тъй като с неговото изграждане ще бъде намалена енергийната зависимост на съюза от Русия. Сега ЕС получава една трета от петрола си и около 40 процента от природния си газ от Русия.

Морел е уверил Бердимухамедов, че ЕС работи със западни енергийни компании по представянето на дългосрочни предложения за разработването на огромните въглеводородни ресурси на Туркменистан.

Туркменистан твърди, че разполага с 20 трилиона кубични метра природен газ. Сега обаче по-голямата част от износа на туркменистански природен газ преминава през Русия.

Съществуват съмнения, че Туркменистан няма да може да изпълнява едновременно задълженията си за доставки на природен газ по сегашните си договори и по евентуални нови договори със западни партньори, отбелязва Асошиейтед прес.

Сега Туркменистан изнася 50 милиарда кубични метра природен газ годишно за Русия по силата на 25-годишен договор с Москва. Освен това Туркменистан обеща да доставя годишно от следващата година по 40 милиарда кубични метра природен газ и на Китай. В допълнение Туркменистан може да продава годишно над 5 милиарда кубични метра природен газ на Иран.

Международно попечителство над проекта

Едновременно с посещението на пратеника на ЕС за Централна Азия Пиер Морел в Туркменистан за проекта "Набуко" се говореше и в Будапеща при посещението в сряда на турска делегация начело със Сонер Аксой, председател на комисията по промишлеността, търговията и енергетиката в турския парламент. Турската делегация е разговаряла за проекта "Набуко" със специално създадената по въпроса комисия в унгарския парламент.

Информационните агенции съобщават, че по време на това посещение Турция е приела предложението на Унгария за учредяването на международен попечителски орган, който да работи за бързото осъществяване на проекта за газопровода.

След срещата председателят на унгарската комисия, бившият министър на икономиката Янош Кока каза, че Турция подкрепя предложението на Будапеща за създаването на международен орган, който да стимулира политическата воля, необходима за стартирането на реализацията на проекта, замислен още от 2002 г.

По време на дискусиите в Будапеща представителите на двете държави са обсъждали как да бъде постигнат баланс между потребностите на ЕС и на Турция. Турция е обвинявана, че бави проекта "Набуко" с искането си да ѝ се позволи да отклонява 15 процента от природния газ, който ще минава през нейна територия, за да се снабди по този начин с евтин енергиен източник.

И докато ЕС подкрепя проекта "Набуко", припомня ДПА, Русия подкрепя "Южен поток", по който работи заедно с италианския енергиен гигант ЕНИ. Засега се очаква в "Южен поток" да участват България, Сърбия, Гърция и Унгария.

От друга страна България, Унгария, Австрия, Германия и Турция са част и от проекта "Набуко", в който ще бъдат инвестирани 7.9 милиарда евро за изграждането на газопровода с дължина 3300 километра.

Унгария не винаги е гледала оптимистично на проекта "Набуко". Миналата година унгарският премиер Ференц Дюрчани раздразни Брюксел, когато нарече плановете за газопровода "мечти" и каза, че човек не може да се топли само с мечти. После обаче той смекчи позицията си и заяви, че в Европа има място и за двата проекта за доставка на природен газ, припомня ДПА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. iris
    #26

    ziala evropa ne e zavisima ot ryskiat gaz,belgia,franzia,xolandia,norvegia UK polychavat gaz ot Magreb,no za sujalenie kapaziteta ne e mnogo goliam,a tova che dimitrov turchi,za da pravi viatur pred EC e dryg vupros

  2. 04
    #25

    господа,"Тарифите ще са пазарни, а не политически, заяви Димитров." Разбирайте -евтини, а не такива високи , каквито са на "ГАЗПРОМ" за България. Как не сме се сетили по-рано?Голямата игра си е голяма игра, но алтернатива трябва да има, само кой ще плаща пазарните цени...

  3. Syr Pichuk
    #24

    aha

  4. anal-liza na situaciata
    #23

    I. В момента България е изцяло зависима от руските газови доставки, за диверсификация на снабдяването се водят преговори и с Йемен и ТунисII. Има обаче още един участник – "Газпром", и в тази връзка трябва да има споразумение с руснаците, допълни министърът.III. Тарифите ще са пазарни, а не политическиpak se podlagame na golemia brat. ako ot tuka na tam te4e ne6to e po politi4eski ceni, ako te triabva da pribirat e pazarno

  5. az
    #22

    Da vkarame i pqsyk i tuhli ot egipet shot sha e po evtino za stroitelniq sektor, apa gas syshto moje, no samo s podvodnici, inache nqma da stane. predlojenieto e predlojeno i odobreno ot prezidenta. Sam si go e predlojil i glasuval...

  6. Знаещ
    #21

    И от Алжир може, франсетата пък и не само те си купуват.

  7. Загорец
    #20

    На кого ще ги продава 4 млрд. м3 газ след като Кремиковци спря, Агрополихим също, Неохим Димитровград е със съкратено производство, поради ниските цени на петрола няма тенденция за увелечаване на автомобилите на метан, а напротив- ще преминат на пропан-бутан.И неусетно без много шум ДКВЕР вдигнаха цените за пренос и доставка на газ в полза на дружествата на Овергаз от 27.11.2008 г.Това оскъпи природния газ със 7-9% от 01.12.2008 г. Големи хитреци са тези комунисти!!! Лапане като за последно! На чужд гръб и 100 сполуки са малко!

  8. твърд
    #19

    Колко му е...

  9. Р.офч.
    #18

    И най-ефтиният тоже.

  10. 07
    #17

    ПД е овца нестригана..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.