Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България е продавала оръжие на Либия в нарушение на ембаргото

Страната ни търгувала в нарушение на човешките права с Йемен и Египет

35 коментара
България е продавала оръжие на Либия в нарушение на ембаргото

България е продавала оръжие на Либия през последните пет години в нарушение на оръжейното ембарго. Това твърди в интервю за БНР Хелън Хюз, главен експерт по търговията с оръжие и човешките права към "Амнести интернешънъл". Според Хюз страната ни е търгувала с оръжие в нарушение на човешките права също така с Египет и Йемен.

"България е продавала различни оръжия, амуниции и друго оборудване на Египет, Либия и Йемен. Основните ѝ доставки са били за Египет и Йемен, най-вече в категориите малки оръжия, калибър 20 мм. Проблемът с информирането, и то не е само за България, е в това, че точният вид оръжие не е идентифициран, нито пък точните количества“, заяви тя.

“По отношение на Египет България е позволила износ на малко оръжие на стойност близо 100 хиляди евро и почти 11.5 млн. евро за муниции, както и военни машини на стойност 800 хиляди евро. По отношение на Йемен стойността на оръжията е много по-висока. България е разрешила износ на малки оръжия на стойност 13 млн. евро, на оръжия с калибър 20 мм на стойност 2.5 млн. евро и муниции за 47 млн. евро“, съобщи Хюз.

Тя посочи, че данните са за период от 5 години и се базират на правителствените доклади. “Ние се опираме на българските национални доклади. Става дума за годишните доклади, които България публикува, на лицензите за износ. А те се одобряват от правителството всяка година. Така че това са данни на самото правителство”, посочи тя.

“Един основен проблем, който стои не само за България, а за всички износители на оръжие, е, че обикновено те не дават отговор на въпроса за крайния получател - дали пратката е предназначена за военни или цивилни цели и с каква цел ще се употребяват оръжията. Правителствата трябва да дават тази информация публично, за да може да се обсъжда в парламента и в публичното пространство. В доклада ни има голяма загриженост за това как българското правителство взема решенията за този трансфер”, заяви Хюз.

"В този доклад е засегната не само България. Споменати са и други страни от Европейския съюз, Русия и Съединените щати. Имаме сериозна загриженост и за техните доставки. Бихме искали тези страни, в това число и България, да си научат уроците от тези оръжейни доставки, най-вече да подобрят собствения си контрол“, допълни тя.

“Очакваме също така те да присъстват на преговорите за въоръжаването, които ще се проведат в ООН догодина. Много е важно България и останалите правителства да направят изчерпателен преглед на доставките си на оръжия на полицейските сили и силите за сигурност в региона, за да са сигурни, че няма да има бъдещи трансфери със значителен риск те да бъдат използвани за цели в сериозно нарушение. В Либия например има оръжейно ембарго все още.

Според Хюз този износ на оръжие е проблемен, ако не и безотговорен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Хей Амнести интернешънъл - златният пистолет на Кадафи е бил made in Belgium !

  2. Анонимен
    #34

    Дрън, дрън , та пляс! Всички продават оръжие. Защо ликвидираха Кадафи по този варварски начин, защо ликвидираха Садам Хюсеин също по варварски начин???Какво искат да скрият? Къде са парите? Сега седнали да ни отвличат вниманието с такива изяви, че сме продавали оръжие. Амнести не сте много честни и справедливи.

  3. Анонимен
    #33

    29- и моят коментар беше в този смисъл и изчезна не цензуриран и напълно изтрит- под но 25 или 26 спам и ала-бала!!!!

  4. Хем
    #32

    26, Материята `оръжие` е много деликатна.От оръжие се печели.Много!Пари,влияние,позиции в съответния регион... Затова трябва да се работи внимателно-грешна стъпка и другите,които не са по-добри от теб изпищяват!И при всяка възможност ти вменяват вина.Така беше ако си спомняш с `чешкият` експрозив С4-всяка страна го произвежда,но хванат ли го всички Чехия сочат.Мръсно,но минава.Абе,мръсен бизнес.Отвсякъде.Аналогичен е случаят и с България.България и Румъния през 70те МНОГОКРАТНО бяха хващани с продажба на оръжия за ембаргови страни.Кофти ни е биографията.Трябва да стъпваме на пръсти,дори за момента да не ни е изгодно.Оръжие винаги ще се търси,ние трябва да си направим нова биография!

  5. Анонимен
    #31

    Имало ли е ембарго над либия преди 5 години, наложено от ООН или ЕС?

  6. Анонимен
    #30

    хиелън хюз да внимава като прай на чашките "люз"

  7. Анонимен
    #29

    Най-после и нашите да свършат нещо свястно и България да застане редом с утвърдени демокрации като САЩ, Франция и Великобритания. Поздравления! Трябва да черпим Амннести интернешънъл. Впрочем, доколкото знам, седалището на тази организация е в Лондон, а Великобритания заема пето място по износ на оръжие в света. Колко хеликоптера продаде Италия на Либия през 2009 г.? И как така в ръцете на афганистанските талибани се оказаха германски автоматични пушки G3?

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #28
  9. Анонимен
    #27

    Кога и от кого е наложено ембаргото?

  10. Анонимен
    #26

    Кой им плаща на "амнести инт" - ? Продавале сме оръжие на.... няма да им го подаряваме я.САЩ,ВБрит,Франция продават или раздават без пари оръжие за 100ци млрд долари - на муджахедини,талибани,израелци,египет, босненци и т.н. косовари, и на целия свят, а тези оръжия и боеприпаси които мисионерите-зомбита които размахваха и стреляха във въздуха половин година в Либия откъде е? Защо не се занимават с Русия,Китай..... Тази година в света се спомена БГ само два пъти - Катуница и сега "голямият ! оръжеен бизнес - какво да продаваме електр.суровини,домати и краставици - пълно лицемерие. На Запад когато не се сетят за нещо негативно от къде е причината все още казват БГ, все едно Нубия!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.