Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България иска още 500 млн. лв. за инфраструктура от ЕС

8 коментара
България иска още 500 млн. лв. за инфраструктура от ЕС

България ще се бори средствата от Кохезионния фонд да не се намаляват, за да може страната ни се възползва от възможността да получи още около 500 млн. евро за периода 2014-2020 г. за финансиране на инфраструктурни проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на високо равнище на групата “Приятели на сближаването” във в торник вечерта в Брюксел, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят заяви, че засега най-неблагоприятното, което може да се случи, е България да вземе толкова пари, колкото досега, или средствата за страната да бъдат намалени. По думите му страната тръгва от лоша стартова позиция заради спрените европейски фондове при предишното правителство след случая "Батко и братко".

В отговор на въпрос за дължимите към България до края на годината 400 милиона евро от европейския бюджет по вече изпълнени проекти в страната Борисов уточни, че с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан е воден разговор средствата да бъдат възстановени навреме.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, който придружава премиера на днешната среща в Европейския парламент, отбеляза, че преди края на октомври България е изпратила искане за плащането на над 400 млн. евро и те ще бъдат възстановени до края на годината.

На Европейската комисия обаче не ѝ достигат 6 млрд. евро, за да посрещне всички заявени от държавите членки плащания по различни програми до края на тази година, стана ясно миналата седмица. За да се осигурят парите, всички страни трябва да доплатят пропорционални вноски.

"Ще изпратим още едно искане за около 150 млн. евро и разчитаме огромна част от тези средства също да бъдат възстановени", добави министър Дончев.

“България трябва да продължи да си провежда процедурите по начина, по който и досега – прозрачно и публично да усвоява средствата по европейските правила. Оптимист съм, че ще си усвоим всички средства, които ни се полагат от сегашната финансова рамка“, каза още премиерът.

Домакин на срещата на групата на приятелите на сближаването е председателят на европарламента Мартин Шулц . Във форума участват ръководителите на 15 държави от ЕС, които получават помощ от Кохезионния хонд. Това са всички нови страни членки плюс Испания, Италия, Португалия и Малта.

Групата се бори за запазването на средствата за кохезионната политика и през следващия програмен период. Тези пари се дават за намаляване на различията между отделните региони в общността.

"Кохезионните фондове служат на цяла Европа, те не са само за отделните националности", отбеляза Борисов. Той даде за пример това, че често фирми от едни европейски държави печелят конкурсите за проекти в други държави. “Финансовата помощ, която по-бедните държави получават чрез фонда, ги прави конкурентоспособни, а това значи по-силна Европа”, посочи премиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Ще дочакаме ли момента, когато наши фирми ще започнат да печелят конкурси в европейските държави?

  2. Анонимен
    #7

    Отлитащите българи




    Завръщащите се в родината българи са малко, затова пък броят на отлитащите продължава да е висок. Днес и свещениците напускат страната, а две крайгранични български села дори мечтаят да преминат под гръцка власт.

    Миналата година в гр. Гоце Делчев местен тютюнопроизводител попита Бойко Борисов: "Като ще строите магистрали, питате ли се кой ще ходи по тях?". Премиерът тутакси отговори, че това било най-глупавото изказване, което е чувал някога и нахока околните с думите:

  3. Анонимен
    #6

    Мутиралите комуноиди от ГЕРБ, подобно на своите комуноидни братя, могат само ДА ЛЪЖАТ, КРАДАТ И ХАРЧАТ ЧУЖДИ (НАШИТЕ И НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ) ПАРИ. А както се разбра и напоследък, МОГАТ И ДА УБИВАТ.

  4. Анонимен
    #5

    Вероятно не разбирам точно цифрите, но ако БГ престане да плаща вноската си в ЕС за този период сигурно ще дме на печалба.

  5. Анонимен
    #4

    след Гоце борисов е новия помияр на путин...

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #3
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  8. Анонимен
    #1

    Мутрата не може да диша просто, ако не спомене любимия си Сергей. В стремежа си да за самоизтъкване, отново е ръсил простотии. Както обикновено.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.