Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България няма да плаща за "Южен поток", но и няма да получава нищо поне 15 години

Русия ще финансира строежа на тръбата у нас и ще си приспада парите от полагаемите ни се транзитни такси

86 коментара
България няма да плаща за "Южен поток", но и няма да получава нищо поне 15 години

България няма да участва с пари в строежа на газопровода “Южен поток”, проектното финансиране на трасето през наша територия ще е за сметка на руснаците, но пък страната няма да получава 15 години транзитни такси. Това е финалната договорка за сделката за строежа на “Южен поток”, която се очаква да бъде подписана в средата на ноември, съобщиха източници, близки до преговорния процес с руснаците. 

В събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира пред журналисти, че финансовото участие на страната ни в проекта ще е символично, уточнявайки, че до момента дадените средства от “Български енергиен холдинг” (БЕХ) са 6 млн. евро дял в капитала от 12 млн. евро на създадената между БЕХ и “Газпром” проектна компания “Южен поток България”, която ще изгради и експлоатира тръбата на наша територия.

Според предварителните споразумения за строежа на тръбопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море през България до Австрия, българската страна трябваше да осигури 30 на сто от финансирането на проекта, което се равнява на 900 млн. лева, но БЕХ трудно може да си позволи да отдели тази сума предвид тежкото финансово състояние на дъщерните си дружества “Булгаргаз” и “Националната електрическа компания” (НЕК).

Затова в преговорите с “Газпром” за вземането на окончателното инвестиционно решение от българска страна е постигната договорка БЕХ на практика да не участва в структурирането на проектното финансиране на газопровода. В замяна обаче ще се откаже от транзитните си такси в периода на изплащане на проекта, който е 15 години. Тази схема бе предложена от руснаците още преди няколко месеца.

Така “Газпром” ще осигури средствата за строежа на тръбата и с приходите от транзитните такси “Южен поток България” ще връща финансирането.

Реално обаче и България няма да получава никакви приходи от тръбата в продължение на 15 години. Ще започне да взема 50 на сто от транзитните такси чак след 2032 г., ако се спазят предварителните планове за старт на строежа на подводната част през декември 2012 г. и пускане в пълна експлоатация на газопровода през 2017 г.

 

Цялостните параметри, от които зависи рентабилността на "Южен поток" за България, все още тънат в мъгла. Какви точно ангажименти са поети не се знае, но преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че въпреки недоволството на Брюксел, е подписал най-важния договор за "Южен поток" в момент, когато върви разследване на ЕС срещу "Газпром".

 

"Страната ни стриктно е изпълнила всички поети ангажименти по договора за "Южен поток". Този проект за мен е приключен и започва да се строи", заяви Борисов на 13 септември, разгневен от заведения руски иск за 1 млрд. евро заради спрения проект АЕЦ "Белене". По този повод премиерът добави, че не вижда причина "Атомстройекспорт" да завежда иск за АЕЦ "Белене" сега като форма на натиск за "Южен поток", защото българското правителство е подписало преди две седмици всички клаузи по "Южен поток" и няма нищо, което повече да се обсъжда.

 

Спорният участък от 60 км. няма да е български, а на "Южен поток"

Почти е ясен и маршрутът на “Южен поток”, който у нас ще влиза от морето край Варна, след което ще стига до компресорната станция на “Булгартрансгаз” край Провадия. Именно това са спорните 60 км, за които предшественикът на Делян Добрев – Трайчо Трайков, искаше да бъдат построени самостоятелно от българската страна, за да може “Булгартрансгаз” да прибира пълния размер на таксите за пренос на природния газ, а не половината. Финално този участък ще е част не от българската транзитна мрежа, а от “Южен поток”, обясни Добрев.

След Провадия, от транспортираните по “Южен поток” количества, които в първия етап от 2017 г. ще са над 30 млрд. куб. мв годишно, около 18 млрд. куб. м. ще отиват до досегашните тръби на “Булгартрансгаз” за Турция, (14 млрд. куб. м), за Гърция (3 млрд. куб. м) и за Македония (800 млн. куб. м.). Това са обемите руски газ, които и в момента транспортираме до съседките ни по договора ни с “Газпром” за пренос на газ до 2030 г. Само че сега тези количества минават през Украйна и Румъния, а заедно с необходимите обеми за вътрешния ни пазар, обясни Кирил Темелков, директор на “Булгартрансгаз”.

След пускането на "Южен поток" не губим приходите от досегашния транзит

С пускането в експлоатация на “Южен поток” страната ни няма в никакъв случай да загуби приходите от досегашния транзит на руски газ до Турция, Гърция и Македония, дори като се освободи капацитет по участъка от газовия пункт в Румъния Исакча до българските компресорни станции Кардам и Провадия, може да се включат други доставчици освен “Газпром”. От страна на Украйна дори вече бил проявен интерес да ползват капацитета на трасето Провадия -Исакча за внос на газ на украинска територия през България, съобщи Темелков. По думите му Украйна може да прояви интерес дори да внася азерски газ през България, ако се реализира проекта за газопровода “Набуко”.

Руският газ за България пък ще влиза от две входни точки – досегашната Исакча-Кардам и Варна, където ще излиза “Южен поток”. По коя тръба какви количества ще влизат, ще стане ясно около 2015 г., когато се очаква в експлоатация да бъдат въведени и междусистемните газови връзки с Румъния и Турция (2014 г.) и Гърция и Сърбия (2015 г.). По тях се очаква да се разнообразят доставките на природен газ в България и така да се намали зависимостта от руската суровина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

86 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #86

    ...как този прост или по-скоро опростял и оскутял български народ не разбра, че цялото управление на ГЕРБ е алъж-вериж и че ГЕРБ това е поредната заблуда и поредното разочарование ...?!...А партията на Кунева е отново поредната заблуда, но това е също и местенце, в което ще се скрият всички гербаджии, седесари, десеебесари и подобни десноцентрисчета след разгрома на престоящите избори през 2013 г.

  2. Анонимен
    #85

    до 81 - айде сега "обезумяли от мизерията" - правиш се че не помниш 97-ма ли? или не си бил в България?

  3. Анонимен
    #84

    това е смешно - до 2030 първо ще е свършил газа на руснаците и второ - просто няма да има нужда от него защото ЕС ще е изградил нисковъглеродната икономика в който вече се инвестират значителни средства!!! вън държавния монополист газпром от българска територия!!!

  4. Анонимен
    #83

    На протести срещу ЮП! Ако е дал и земята под трасето на Русия, Борисов да бъде съден за национално предателство! Той плаща собствените си вересии с държавните интереси.

  5. Анонимен
    #82

    За 80, Отиваш на чичко Гугъл, пишеш "взрыв газопровода" и ще видиш калко са взривовете по газопроводите в Русия през тази година. Ако не знаеш руски - гледай снимките. Що се отнася до замърсяването на земята, нали не си мислиш, че прокарването и поддържането на един газопровод е като да опънеш една тръба от крана в кухнята до балкона? Ако си го мислиш, просто забрави за първото ми предложения, защото дори и снимките с пламъците няма да можеш да разбереш - ще си мислиш, че са празнични илюминации.

  6. Анонимен
    #81

    ГЕРБ освен да останат на власт не мислят за друго. Пари до изборите няма да инвестират в нищо. Може би в минимално залъгване на петсионери и други, обезумяли от мизерията, която им наложиха. Прав беше някой който преди време каза, че ще трябват поне 15 години България да компенсира щетите от сегашните умници.

  7. Анонимен
    #80

    НЕЗНАЕЩ 78, бихте ли ми разяснили с какво един газопровод замърсява земята и изобщо пречи на екологията. Не съм много в час по тези неща, та бихте ли ме просветили.

  8. Анонимен
    #79

    С думи прости,руснаците ще си направят БЕЗПЛАТНО газопровод през Булгаристан. Ето така Тиквата "спестява" пари.

  9. Анонимен
    #78

    С за какво ние тогава ,да ни използват територията да пратят войски да си пазят тръбите, а ние да духаме супата след като ни замърсят земята???

  10. Анонимен
    #77

    За магистрали и бистришките тигри има. Това с нямането на пари, вече сме го играли.Цялата работа е че бизнесът който предстои да бъде приватизиран под масата е договорка.Парити с които ще бъде изградена Белене и Южен поток са крадени наши пари , върнати през тъмни неясни сделки и субекти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.