Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България очаква поевтиняване на руския газ до месец-два евентуално

И в нашата формула за цените след 2012 г. ще има частично отвързване от тарифите на петрола

62 коментара
България очаква поевтиняване на руския газ до месец-два евентуално

България започва преговори за намаляване на сегашните цени на руския природен газ и очакванията са до месец-два да има решение по този въпрос. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща на премиера Бойко Борисов с президента на руската компания "Газпром" Алексей Милер, който пристигна в сряда в София.

Визитата на Милер последва информациите за дадената от "Газпром" отстъпка от 10 процента за германска, немска, словенска и турска компании, което накара част от българската опозиция да поиска от правителството на ГЕРБ да претендира за същото намаление на цената на газа в България.

Противно на някои очаквания, подобна или въобще някаква отстъпка по договорите с "Булгаргаз" в сряда не бе обявена.

След продължила час среща Милер си тръгна от Министерския съвет без да даде изявления, но в добро настроение, а Борисов не слезе да съобщи за резултата от разговорите. Това стори Трайков, който информира само, че двете страни са се разбрали да започнат преговори за намаляване на цените по сегашните договори и заяви известните вече планове инвестиционното намерение за строежа на "Южен поток" да бъде обявено през ноември, както и, че следващите договори с "Газпром" ще са без посредници.

“Имахме три теми на разговор с господин Милер по газовата проблематика, касаещи отношенията на “Газпром” с България – проектът "Южен поток", новите договори за доставка на синьо гориво и текущия договор", каза Трайков.

Сегашните договори с тримата доставчици – контролираните от "Газпром" компании "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт", изтичат в края на 2012 г. Постигнатата в сряда договорка е веднага да започнат преговори за "допълнително коригиране на цената, което разбира се трябва да е в посока надолу", каза Трайков. По думите му ангажиментът на шефа на "Газпром" е до един - максимум два месеца да има решение по този въпрос.

Това означава, че в най-лошия случай договорка за някакво сваляне на сегашната цена на газа ще стане ясна в края на април. Тогава обаче вече ще е влязла в сила новата цена за второто тримесечие на годината, за която "Булгаргаз" претендира, че трябва да се вдигне с 27 на сто, но крайната дума има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ако преговорите отнемат два месеца, то намалението на цената ще може да се усети чак от 1 юли. Ако пък приключат по-скоростно, може договореното намаление да влезе в априлските цени на газа, но по-скоро доколкото повишението да не е толкова голямо, колкото иска "Булгаргаз", но не е ясно какво ще одобри регулаторът.

"По бъдещите договори за доставка потвърдихме позицията си те да се сключат съответно принципните договорености от лятото на 2010 г., при които доставките, взаимоотношенията да са директно между “Газпром експорт” и “Булгаргаз” без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената. Това означава да има компонента за спотовата цена и като цяло да се намали връзката с нефтения пазар", каза още Трайков след срещата между Борисов и Милер.

България преговаря от три години за промяна във формулата за образуване на цената на газа след 2012 г., иска от "Газпром" гаранции за изпълнение на поръчките, както и възможност да търгува с част от доставяните ѝ от "Газпром" обеми. Все още обаче не е ясно какво е становището на руската компания по тези въпроси, както и какъв ще е срокът на новия договор. Първоначално се предвиждаше продължителността да е до 2030 г., но после започна да се обмисля той да е по-краткосрочен, за да се интегрират планираните бъдещи газови доставки от различни от "Газпром" компании чрез изграждащите се в момента междусистемни газови връзки с Гърция и Румъния и планираните със Сърбия и Турция.

Междувременно от "Газпром" посочиха, че Алексей Милер е разговарял и с шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов, с когото обсъдили перспективите за сключване на нов дългосрочен договор по доставката на руски газ в България.

"По "Южен поток" общата ни цел е да приключим предварителните дейности, така че да можем към ноември да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък", каза още Трайчо Трайков. Подобно намерение за целия маршрут на газопровода обяви Милер преди седмица, като целта е още през декември да започне изграждането на газопровода.

Докато в България вървеше визитата на Милер в Министерския съвет, от "Газпром" разпространиха информация, че през март ще бъде обявен търг за набиране на подизпълнители за строителството на българския участък на газопровода "Южен поток", предаде Лента.ру.

"През март дружеството "Южен поток България" ще обяви открит търг за избор на подизпълнители по работите за териториалното планиране, оценката за въздействие върху околната среда и подготовката на проектната документация на проекта", съобщиха от газовия монополист. От пресцентъра цитират Милер, според когото "в България много добре разбират колко е ценно за страната взетото решение за реализация на проекта "Южен поток" във варианта за максималната му мощност от 63 млрд. куб. м".

Срещата между българския премиер и шефа на руския газов гигант бе предшествана от посещение в началото на февруари на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, с която Борисов обсъди темата за забраненото у нас проучване за шистов газ. По-късно темата бе дискутирана и със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразийския регион Ричард Морнингстар. Той обърна внимание и на това колко са важни за енергийната сигурност на страната ни изграждането на газовите връзки със съседните държави.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

62 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #62
  2. Анонимен
    #61

    Россия уверенно занимает первое место в мире по добыче газа. И в этой позиции мало что изменится. Революция сланцевого газа — это американский «Голливуд». Потребление газа в Европе будет продолжать расти, тогда как собственное производство существенно упадет. Для меня ясно: у рынка газа большое будущее. Алексей Миллер

  3. Анонимен
    #60

    Россия уверенно занимает первое место в мире по добыче газа. И в этой позиции мало что изменится. Революция сланцевого газа — это американский «Голливуд». Потребление газа в Европе будет продолжать расти, тогда как собственное производство существенно упадет. Для меня ясно: у рынка газа большое будущее. Алексей Миллер

  4. Анонимен
    #59

    Срещу евентуалното смъкване на цените руснаците получават възможност да изкупуват електроцентрали на газ, топлофикации, торови заводи и достъп до газоразпределителната мрежа. Което ще им избие парите много бързо през нашите джобове пак.

  5. Анонимен
    #58

    Форомците се пеняват.Обиждат.Ругаят.Не искат руски газ. Цените/Путин по време на последното си идване ви каза колко е франко българската граница/ били високи и т.н.и т.н.Има Запад.Има сАЩ. Включвайте петролопроводи и газопроводи от вашите "приятели",от техните "кранчета".. и шапка на тояга.Да ама не става.И няма как да стане.Налъмите ви и тези на вашите приятели не цъфтят и не връзват."Приятелите"ви не са ви приятели. След време основен разпределител на целия руски газ в ЕВРопа ще стане Германия,ще получавате газта от там и ще можете отново да бъдете "щастливи".Турция и Гърция няма да откликнат на поканата ви.Каквото почукало,такова отговорило-поговорка.

  6. Анонимен
    #57

    По същия начин "чакахме" по времето на Луканов да дойтел ЕДИН танкер със съветски нефт, да го преработят в Нефтохим-а и да пуснат бензин по бензиностанциите (опашките бяха по 4-5 км). Ама не помни тъпия, овчи народ и все гласува за просъветските гадове в България. А сега: "България очаква поевтиняване на руския газ до месец-два евентуално" Други път, тъпаци... Гласувайте пак за нЕкои комунисти - я ГЕРБ, я БСП, я за цара...

  7. Анонимен
    #56

    Много се е разписало ченгето Енчев, дали защото няма трубуна или се е озлобил на Тафров и Поптодорова. Последната е голям боклук, но има някой дълбоко под нея. А за Тафров Енчев не може да му се мери по никой показател, това е перфектен ДЕСЕН диплпомат, а не ченге, другарю Велизар. Решението ни за шистовия газ беше грешка, която вие организирахте, но ше се поправи. И още имате очи да дискутирате по въпроса, познанията ви са от мухлясали руски източници. Така че стойте си мирно.

  8. Анонимен
    #55

    ТРАЙЧО АМЕРИКАНЕЦА И БОЙКО ВИНЕТУ МАЙ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА БЛИЖАТ ОНАЯ ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО НА ТОВАРИЩ МИЛЕР А ?

  9. Анонимен
    #54

    Велизар Енчев: Български посланици в чужбина."Шеврон" и Елена Поптодорова ни честитят 3 март
    Знаех, че ГЕРБ е партията на мутрите и мутресите, даже се примирих с четиригодишния им мандат. Но все пак вярвах, че и най-заклетите крадци носят у себе си българското и милеят за силно и богато отечество. Защото само от платежоспособни граждани и съвестни данъкоплатци олигархията може да присвоява с пълни шепи и да живее в царско охолство. Обаче май съм се лъгал в прагматичния патриотизъм на оялите се

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #53

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.