Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България постави ултиматум на Европейската комисия

108 коментара
България постави ултиматум на Европейската комисия

България постави ултиматум на Европейската комисия, че ако на 22 септември няма положително решение за членството на България в Шенгенското пространство, правителството ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в Шенгенското законодателство.

Ако се вземе разумно решение, което отговаря на интересите на всички в Европа, ще подкрепим реформата на шенгенското законодателство в ЕС, но ако такова решение не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно политиката си на подкрепа за това законодателство, каза Младенов в събота на извънредна пресконференция в МВнР.

Така България смесва позиции на националните правителства с такива на ЕК. Според предложенията на ЕК за реформа на Шенгенското пространство, които бяха представени преди ден, управлението на зоната за свободно пътуване трябва да мине от национално на европейско ниво.

Срещу подобно предложение обаче се очаква остра съпротива от страна на водещи държави, които не приемат изземването на правомощия от националите правителства. От тази гледна точка не става ясно какъв точно е ултиматумът, поставен от българското правителство, тъй като европейските институции вече подкрепиха членството на България в Шенген. То обаче се решава с пълен консенсус от всички страни членки, като европейските институции нямат роля във вземането на решението, след като вече бе прието че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство.

Очаква се въпросът за членството на двете страни да бъде обсъдено на съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22-23 септември

Холандия вече обяви официално, че ще наложи вето върху членството на България като подобна позиция се споделя и от Финландия. Германия и Франция също имат резерви към членството на България заради слабите резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Най-съществената част от предложенията на ЕК за реформа на шенгенското пространство са възможността за повторно въвеждане на граничния контрол да се одобрява не национално, а на европейско ниво. Предвижда се и по-строг мониторинг за спазване на правилата.

“Българските граждани не са граждани втора ръка”, заяви в събота още външният министър.
Според министър Младенов холандското вето не е в дългосрочен интерес на Европа, която всъщност има интерес България да влезе в Шенген, колкото се може по-скоро.

Най-големият проблем на Европа – неспазването на правилата

Правилата се пишат, за да се спазват; най-големият проблем на Европа в момента - финансовата и икономическа криза е от неспазване на правилата, посочи той. България е страна, която спазва правилата и го е доказала - било това в областта на граничния контрол, финансовата дисциплина, сътрудничеството с европейските партньори, смята още външният министър.

Готовността на България да влезе в Шенген се потвърждава от ЕК и от всички страни-членки, включително и Холандия, каза още министър Младенов, цитиран от БТА. Според него решението на холандското правителство явно е свързано с вътрешнополитически различия в управляващата коалиция, но то пренебрегва отличното сътрудничество, което има двете страни в областта на правоприлагащите и правоохранителни органи.

Младенов добави, че политиката на холандското правителство от последните седмици е отказ от диалог и че в последния момент е била анулирана поканата от холандския парламент за изслушване на България по темата Шенген.
“С влизането на България и Румъния в Шенген, с достъпа до шенгенската информационна система ще се осъществи по-строг контрол кой влиза в ЕС”, смята Младенов.

Неучастието на България в тази система само засилва рисковете за страните от Шенген, защото сега ние можем да регистрираме нелегални емигранти, но не можем да реагираме, добави той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

108 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #108

    Е, днес вече му отговориха оттам, че не се плашат от нацупените му физиономии . Мисля, че бяха дори твърде деликатни с нас.

  2. Анонимен
    #107

    малее, това лекенце съвсем се самозабрави...но с приближаването на изборите, герберчетата ще стават все по-нервни, щото ако през лятото се самозаблуждаваха че изборите са им в кърпа вързани, то сега е видно, че май хич няма да е така!

  3. Анонимен
    #106

    Младенов каза твърдо "мяу" на Европейската комисия

  4. Анонимен
    #105

    В и К- № 95 да даде по-подробна информация на правителството за тези далавери в Бяла,за да се затвори устата на тоя холандец,който се йправи на по-голям католик от папата.Поредното европейско лайно,което зее против нас.

  5. Анонимен
    #104

    И казала европейската слоница - ОХ. А израелския еврейски бръмбар под чужд флаг казал (за срам и позор български) - нема това-онова, или в Шенген за да пласираме разбойниците или ще те скъсам, ама скъсам с Червената армия, която я НЕМА! Ха-ха!

  6. Анонимен
    #103

    Николайчо- този верен кадър на ГЕРБ, това недоразумение в правителството, е на път да причини още много бели на страната ни, защото той защитава чужди интереси! Това е толкова очевидно! Не съм съгласен Калфин да е в една група с Паси и Михайлова, тъй като той досега бе единственият външен министър, защитаващ интересите на България.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #102
  8. Анонимен
    #101

    Obh, Аз нищо не твърдя и съответно няма как да ми куца логиката. Зададох един-единствен въпрос - можете ли да посочите пример на защита на българските интереси от Паси, Михайлова - Неински, Калфин и Младенов. За вас това са "бесмилени дебати". Напротив. Дайте един пример на защита на българските интереси от Божков, Ешкенази, Шулева, Велчев, Кунева. А ако искате да научите какво е расизъм, прочетете Кицур Шулхан Арух.

  9. Анонимен
    #100

    На Евросъюза баш му брига/му е през онова/ дето Никито го плаши. Той чудесно може и без нашето височайше присъствие и помощ.

  10. Анонимен
    #99

    Поредната простотия на поредния министър

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.