Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България се срина в дъното на ЕС по ниво на корупцията

Индексът се е стопил с 0.5 пункта от края на мандата на тройната коалиция

119 коментара
България се срина в дъното на ЕС по ниво на корупцията

Равнището на политическа и административна корупция в България е достигнало най-лошите си стойности от 1999 г. насам, сочи годишният доклад "Индекс за възприятието на корупцията" на "Прозрачност без граници", представен в четвъртък.

Страната ни вече се намира на последното място в Европейския съюз (ЕС), като през тази година е изпреварена дори и от Гърция, която беше в дъното на таблицата през 2010 г.

Изследването показва трайна негативна тенденция от 2009 г., когато е измерено ниво от 3.8 пункта, което се срива през следващите две години съответно на 3.6 и на 3.3.

"Прозрачност без граници" използва скала от 0 до 10, като 0 е степен "много корумпиран", а 10 - "много чист". България заема 86-о място в глобалната класация от 183 държави. Най-добро място страната ни е заемала през 2004 и 2007 г., когато индексът е 4.1 пункта, сочат данните на неправителствената организация.

Въпреки очевидно все по-влошаващото се ниво на корупцията у нас, председателят на управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев бе доста лаконичен в тълкуването на данните от доклада, като предпочете да не дава конкретни оценки за ефективността на борбата с корупцията, водена от правителството на ГЕРБ.

"Повече от очевидно е, че подобрение няма. На всички институционални равнища в България има фактори, които предопределят това ниско ниво", заяви политологът с уточнението, че една от най-сериозните причини за тази ситуация е липсата на реални структурни реформи в администрацията.

Минчев и колегите му предпочетоха да съсредоточат конкретните си забележки до функционирането на съдебната система, чията противоречива практика, според тях, сериозно допринася за негативния образ на страната ни сред чуждестранните инвеститори. Като проблем бе очертаната и неадекватната санкционираща политика на Висшия съдебен съвет. За кадровите решения на съвета обаче не стана дума.

България се свлича с 13 места в глобалната класация

През 2010 г. страната ни заемаше 73-то място по ниво на корупцията сред 178 държави с индекс от 3.6, като Гърция беше на последно място (78-а в глобалната класация) в ЕС и Западна Европа. Тази година България се оказва редом със Сърбия и назад спрямо всичките си останали съседи - Турция е на 61-во място в света, Македония - на 69-о, Румъния - на 75-о, Гърция - на 80-о.

Гърците, които цяла година са критикувани за лошо управление, а стачките срещу управляващите следват една след друга, са подобрили резултатите си с индекс 3.4, какъвто имат Колумбия, Перу, Мароко, Салвадор.

С 86-то си място в класацията България се нарежда веднага след Тайланд, а същия резултат като нашия имат Ямайка, Панама и Шри Ланка.


Индексът за 2011 г. е индикатор, събрал стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години - от декември 2009 г. до септември 2011 г. Те замерват честотата и размера на подкупите в политиката и обществения сектор и отчитат впечатленията на вътрешни и външни за всяка страна експерти, анкети сред бизнеса, оценки на търговските рискове.

Най-добрият резултат, който България е постигала досега в класацията, е 4.1 през 2004 и 2007 г. Най-ниският е през 1998 г. - 2.9, и оттогава тенденцията е за повишаване до 2004 г., когато възприемането за корупция започва да се разколебава и така и не достига 5, което според експертите е средното ниво. България влиза и във втората по големина група държави (43%), където възприемането за корупцията е в тези стойности - от 3 до 4.

Корупцията изостря дълговата криза в Европа

Корупцията изостря дълговата криза в Европа, посочва "Прозраност без граници", подчертавайки лошите позиции на Италия, която заема 69-а позиция с индекс от 3.9 и Гърция на 80-о място с индекс от 3.4.

Според неправителствената организация икономическите трудности, които преживява еврозоната, "отчасти са свързани с неспособността на държавните власти да се справят с корупцията и укриването на доходи, които са основните причини за кризата".

Франция и Германия, на които мнозина възлагат надежди да решат проблемите на еврозоната, са класирани съответно на 25-о и 14-о място.

Европейската криза "отразява слабо финансово управление, липса на прозрачност, както и лошо използване на държавните фондове", казва Робин Ходес, директор по проучванията в "Прозрачност без граници".


Арабските революции от началото на 2011 г. и разрастващите се протести срещу задълбочаването на финансовата и икономическата криза са ясен сигнал, че по света през изминалата година се е усилило усещането, че правителствата не успяват да защитят гражданите от корупцията в политиката и публичния сектор, отбелязва "Прозрачност без граници".

Според организацията все повече държави се провалят в опита си да пресекат злоупотребата с обществени ресурси и подкупността при вземането на решения. Освен това именно корупцията и икономическата нестабилност често са в основата на протестите по света, а гражданите не възприемат лидерите си и държавните институции като достатъчно надеждни и прозрачни.


"Независимо дали става въпрос за Европа, която е ударена от дълговата криза, или за арабския свят, където започва нова политическа ера, лидерите трябва да отговорят на исканията в името на по-добро управление", казва Югет Лабел, председател на "Прозрачност без граници".

За първи път тази година в глобалната класация обхващаща 183 държави е включена и Северна Корея, която заема предпоследно място. Този път на върха на класацията е Нова Зеландия, която успа да задмине традиционните скандинавски лидери в класациите за чисто и прозрачно управление.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

119 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #119

    Корупцията от този вид е една от характерните черти на Путинизацията на Русия според Политковская...

  2. Анонимен
    #118

    Може да го мерят по брой подададени сигнали за корупция, или по брой осъдени. Аз смятам, че има по-малко корупция и не искам да се връща Тройната или подобно, кой каквото ще да казва, хехе.

  3. Анонимен
    #117

    Както винаги сме НАЙ... Освен това ние това си го знаем-кога сме излизали от тази класация та това да е новина?

  4. Анонимен
    #116

    Ако Трансперънси Интернешънъл знаеше за последните "присъди" на ВАС за скандалния генерал-съдия Пенгезов и 12-те дка земя на майката на също скандалния окръжен съдия на бургаския административен съд Атанас Вълков, щеше да ни позиционира на 100-то място!А ако разбереше за назначението на сдъия от СГС за шеф на апелативния спецсъд, мястото до Сомалия не ни мърдаше!

  5. Анонимен
    #115

    Странно наистина, че човек избира само себеподобни... Аз бих избрал австралийски щраус за премиер, ама го няма в менюто.

  6. Анонимен
    #114

    Станишев не може да е виновен, както и Брейвик!!!! Костов също е невинен!!!

  7. Анонимен
    #113

    Станишев е виновен...

  8. Анонимен
    #112

    Това заглавие е гадно! Казва се така, манипулатори гнусни: Ние, българите, които звучиме гордо, пак сме дали нещо на света!

  9. Анонимен
    #111

    Няма как да не е така след като в държавата се управлява пряко от Мафията.Схемата е проста и работи перфектно.Вместо да се краде на дребно от реалната икономика,днес се краде направо от фиска.Приходната част на бюджера не се коментира.Там се казва-криза е, няма приходи.Разходната се съкращава, уж да се върже бюджета.В резултат Мафията забогатява ежегодно с по над 2 млрд.евро, а Народа обеднява и е доведен до просешка тояга-превърнат е в лесно управляемо стадо.Няма институция, която да въведе право и справедливост.Но, нищо не е вечно, когато Б.Б. настъпи нечии големи интереси нещата ще се променят.

  10. Анонимен
    #110

    Американчето Дянков е начело на класацията корупционна. Той изсипва милиони държавни пари в сметките на мафиота Арнаутски, който имитира консервационна и реставрационна дейност на стари паметници в Созопол. Арнаутски пълни гушата на Божидар ексминистър Божидар и Цоня Дражева. Те не пълнят ли гушата на американчето?.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.