Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България с три условия към Македония, за да я подкрепи за ЕС

Да се подпише добросъседско споразумение, общи правителствени заседания и съвместни групи

43 коментара
България с три условия към Македония, за да я подкрепи за ЕС

България официално постави три условия на Македония, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Външният министър Николай Младенов заявява в писмо до македонския си колега Никола Попоски, че София предлага подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и създаването на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

"Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС", посочва Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на Външно министерство.

Българското правителство втвърди тона към Скопие през последните месеци, като обяви, че е възможно да не подкрепи през декември Македония за получаване на дата за преговори с ЕС. Възможно е решението да бъде оставено в ръцете на депутатите. Те ще трябва да се произнесат по цялостен документ за отношенията със съседите, който според Николай Младенов трябва да определи "червените линии" на взаимоотношенията ни със Скопие.

Младенов предлага споразумението да се базира върху договореното в декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 година.

Младенов пише до Попоски, че двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимосвързани страни.

Според него налице е последователното засилване на анти-български действия и реторика в Македония, "имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало". Той отбелязва, че расте броят на сигналите за дискриминация срещу граждани, които са запазили българското си самосъзнание, а опитите на българската страна да намери начин за съвместно честване на богатото ни културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

"Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото. Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС,” посочва още Младенов, след което очертава пътя към постигането на тази цел, минаващ през трите български предложения.

Младенов припомня още, че България първа е признала независимостта на Македония, осигурила ѝ е безпрепятствен достъп до морските си пристанища по време на санкциите срещу бивша Югославия и блокадата на Македония, предоставила е помощ за временните бежански лагери по време на кризата в Косово и други.

След като България даде да се разбере, подкрепата ѝ за еврочленството на Македония няма да е безусловна, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството си в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Атина, която не приема името на Македония, тъй като това е названието на нейна северна провинция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    ЖЕСТОКО ! !Препращам този посъ от фруга статия Благорая на АВТОРА ! ! !

    144
    Общо гласували 0
    Aнонимен12:23 | 17.12.2012


    Gen. Augusto Pinochet: Ако Януш Бугайски е женен за българка, явно тя не си е свършила работата както трябва, а не българската дипломация. Уверявам ви тук в този форум, не плюйте срещу САЩ. Безмислено е. САЩ са наш съюзник и те са възприели нашата позиция. Този "експерт" работи за Центъра за либерални стратегии и политика. С това той си изкарва хляба. Това е една негова, собствена

  2. Анонимен
    #42

    edin pat vliazat li makedoncite v evropa tova avtomaticno shte oznachava che Balgaria se otkazva ot istoriata si i priznava vsichkui napisani i izgovoreni gluposti ot srabskite istorici umishleno istrili balgarskata identichnost na horata. mislia che mnogo zakasniahme s tezi deistvia.

  3. Анонимен
    #41

    Ами фалшифицирането на историята и всякакви претенции(включително и териториални)в резултат на това? Съвместните работни групи и годишните междуправителствени заседания няма да решат нищо.Единствено ще легитимират дествията на държава - фалшификатор на история.

  4. Анонимен
    #40

    ХРОНОЛОГИЯТА НА ЕДНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
    Предистория
    Сто години след 1913 г. стратегическите съюзници Гърция и Сърбия не могат да продължават политиката си на икономически, духовен и физически геноцид над българите в Егейска и Вардарска Македония. Национално катастрофирала Сърбия и банкрутирала финансово, социално и политически Гърция не са в състояние да продължат тази си политика, същността на която е АНТИБЪЛГАРСКА. Гръцката държава е мобилизирала целия си ресурс и гръцкото лоби по света за

  5. Анонимен
    #39

    Хайде и една националистическа провокация - да вземем, че да изтъпаним една супер гъвкава конфедерация със Скопие - стил "тука има - тука нема" с опции за развитие посока Белград и Подгорица...? 500-те милиона европейци "бълха ги ухапала" от 10-на милиона православни навлеци за все по-постната манджа с брюкселско зеле? Какво толкова - от кога нашите приятели "оситата" лазят по нервите на милите "весита" и то след много-милиардни инжекции...

  6. Анонимен
    #38

    България и Македония да празнуват заедно общи празници - първо, това звучи като изнудване и второ - няма как да стане. Защо? Защото ние не празнуваме едни и същи празници. Например честването на 100 години от Илинденското въстание през 2003 г. беше подобаващо отбелязано в Р Македония, а в България за върха на национално-освободителните борби на българите от Македония и Одринско нямаше общонародни тържества, даже нямаше уводни статии в българската преса. България пропусна тази годишнина, а следващата съответстваща на 100-годишнината е 500-годишнината. Каква ли е ролята, отговорността и в никъкъв случай вина на Директора на Българския национален исторически музей Божидар Димитров.

  7. Анонимен
    #37

    Доста дипломатично.Вместо да им каже абе вие що не си ... Нелоши предложения, един път годишно да се оправдават в комисия за безумията в текущата си и антибългарска политика.

  8. Анонимен
    #36

    Защо лъжеш?

    Никой никого не е подвеждал да признае БЮРОМ.

    Президентът на Република България Желю Желев и много други държави в Европа и отвъд,
    включително Русия, САЩ и Китай, признаха без проблем Вардарска Македония като суверенна Република Македония.

    Решението Непосредствено засягаше суверенна Република България и други съседни държави, съгласувано е било с Евроатлантическите и прочиие
    партньори на България, много вероятно и с Русия,
    и не е имало защо да чака специално съгласие от полу марксистка

  9. Анонимен
    #35

    Изглежда, че Младенов си навъди доста неблагожелатели и каквото да изсимулира като действие среща отпор. Особено ако е популистко.Много хора искат да го изпратят да играе на челик или ашици по древно генерично влечение от дедите му.

  10. Анонимен
    #34

    Нищо лошо против хомосексуалите, но един от тях (Щефи Тафров) подведе Желев да признаем БЮРМ като отличници първи в света, преди руския Елцин. Другият сегашен Педалко й размахва пръст, но поне в публикацията не се виждат условията му, а само 3 чиновнически предопределено неефективни симулативни оправдания за бездействие. Дори скопско-албанските калинки и никита са по-последователни и прокарват стратегия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.