Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българската икономика продължава да губи конкурентоспособност

4 коментара
Българската икономика продължава да губи конкурентоспособност

Българската икономика упорито продължава да следва няколкогодишната тенденция да губи конкурентоспособност и според Годишника на световната конкурентоспособност за 2013 г. страната ни е паднала с три места надолу в класацията и вече е на 57-о място от 60 възможни.

От 38-о място през 2009 г., което е било най-доброто постижение за страната ни, сега след нас остават само Хърватия, Аржентина и Венецуела. Раздираната от тежка икономическа и финансова криза Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, сега ни изпреварват съответно с 54-о и 49-о място.

Данните бяха обявени в четвъртък от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и потвърждават негативната тенденция за българските фирми, видна и от други подобни класации, където България също отстъпва позиции.

Класацията е една от най-внимателно следените от международни инвеститори и самото ни присъствие в нея говори добре за страната, но в последните години България очевидно отстъпва от позициите си, коментира Руслан Стефанов от ЦИД. Според него България не се е възползвала пълноценно от благоприятната конюнктура на икономически растеж до 2008 г., за да разреши свои дългосрочни проблеми и в годините на криза те са задълбочени.

Вече са свършили лесните лекарства за икономиката ни като сваляне на данъците, каза анализаторът.

Колегата му Мартин Цанов проблем за българския бизнес досега е бил оказваният от държавната администрация натиск върху фирмите за събиране на данъците, но това е пречило на работата на бизнеса.

Друга слабост, според него, е липсата на научноизследователската и образователната инфраструктура, както и лошото качество на публичните услуги. Отсега нататък бизнесът иска предвидимост, намаляване на административната тежест, добави от своя страна Стефанов.

Отличниците в класацията са САЩ, Швейцария, както и Хонг Конг, а сред най-добре представящите се икономики в Европа са още Швеция и Германия. "Губещите" са Великобритания, Франция, страните от Южна Европа, коментира Цанов.

За България показателите, които имат положително развитие, са намаляването на бюджетния дефицит, ниската инфлация, ръстът на български инвестиции в чужбина, а отрицателните тенденции са ръст на безработицата, социалното разслоение и по-ниския растеж на БВП от очакваното, посочи Цанов. Основно предимство на българската икономика остават ниските цени и данъци, но недостатъци са застаряването на населението, корупцията, усещането сред анкетираните представители на бизнеса за липса на справедливост, добави анализаторът, очертавайки резултатите от класацията.

Все пак от ЦИД очертават и известна положителна тенденция в създаването на български мултинационални компании чрез изнасяне на инвестиции и производство и в чужбина. Такива компании има във фармацията, електрониката и в по-тесни ниши за икономическо развитие като спортно катерене, парашутизъм и други, дават пример от центъра.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Българската икономика и не само тепърва ще започва да затъва надолу.

  2. Анонимен
    #3

    До № 2. Няма да имаме читаво правосъдие, докато манталитетът на мат`ряла не се промени. Всички врещят по форумите срещу съда, обаче като трябва да отидат да свидетелстват, се изпокриват като Бойко Борисов в правителствена болница по време на протести. Всички лаят, че този или онзи бил корумпиран, но с радост участват във всяка възможна далавера - така де, "корупцията е далавера, в която не участвам". Всички мрънкат как не се спазва законът, но за тях той е "врата у поле". Е, за какво говорим тогава?

  3. Анонимен
    #2

    Цял поменик от проблеми пред нашата икономика, но са забравили най-важната - липсата на читаво правосъдие. Обаче, няма да имаме добро правосъдие, докато не станем европейская страна; и няма да станем европейска страна, докато не си направим читаво правосъдие. За сведение на материала, по този показател сме още задунайска губерния.

  4. Анонимен
    #1

    По каква методология се определя тази класация и кой я организира?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.