Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Българската култура на стабилност трябва да бъде имплантирана в главите на 500 млн. европейци"

Цецка Цачева: Европейските народи не са щастливи

113 коментара
Сн. БГНЕС

Избраният за президент Росен Плевнелиев заяви, че българите трябва да излязат извън "ниското самочувствие, което понякога демонстрираме" и да посочват успехите си. Toй даде България за пример в ЕС и обяви, че страната ще бъде двигател на следващата фаза на европейската интеграция. По думите му София "няма да политиканства, да се пазари и да поставя условия", а ще бъде един от най-солидарните и отговорни членове на съюза през следващата година.

 

"България даде урок на много по-развити от нея страни, но ние заедно трябва да решаваме проблемите си, защото ЕС е 7% от населението на планетата и тези страни са най-силните демократически и икономически като общност. Българите изповядват културата на стабилност, тя ще трябва да бъде имплантирана в главите на 500 млн. европейци - стабилност и устойчивост. Това са двете вълшебни думички. Българите изповядват тази култура. Спомням си когато имах много приятели от Англия, Ирландия, Германия идваха да купуват апартаменти в България в периода 2003-2008 г, взимаха по 120% кредити, а българите взимат винаги по 70% кредит, когато си купуваха жилище. Ето я малката разлика.", коментира Плевнелиев.

 

В понеделник той участва в дискусия за бъдещето на Европа в парламента.

 

Плевнелиев коментира още, че в ситуацията в Европа изисква отговорни решения, след като европейските страни не са спазвали правилата в последните години.

 

"Почти всички европейски държави в тези години на растеж се увлякоха по харченето, произведоха се планини от дълг", каза още Плевнелиев.

 

Освен че заяви амбицията на България да е "двигател" в Европа, той не коментира конкретни детайли от дебата за плана за спасяване на еврото. Миналата седмица политическите партии поискаха обяснение от Борисов за българската позиция, но ГЕРБ отказа премиерът да бъде изслушан в пленарна зала.

 

Плевнелиев посочи още, че до средата на 2012 г. трябва да е готова програмата "България 2020" и страната да се обедини около няколко национални приоритета.

 

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна посочи по време на форума серия от въпроси, чиито отговори трябва да бъдат намерени, като дали може ЕС да продължи да съществува в този си вид и констатира, че в момента "европейските народи не са щастливи".

 

"Днешната дискусия започна във време на несигурност в Европа, във време, когато мнозина вещаят края на Европейския съюз, във време, когато европейските народи не са щастливи. Важно е да намерим съчетанието на интересите и идеалите на всяка страна членка и на всеки гражданин, които ще позволят не само по-нататъшното съществуване на ЕС, но и неговото укрепване", заяви още Цачева.

 

Външният министър Николай Младенов от своя страна посочи, че първите страни, които не са спазили правилата за финансова стабилност са Германия и Франция.

 

"Шенген също е пример за неспазване на правилата", каза Младенов.

 

"За нашата страна е важно да си отговори на въпроса дали иска да има маса в Европейския съюз, зад която да сядат определени лидери и да взимат важни политически решения, без ние да сме част от тях. Моят личен отговор е "не". Затова нашето предпочитание беше въпросите да се решават в рамките на Лисабонския договор", посочи Младенов.

 

Това обаче не стана, тъй като Великобритания наложи вето. Така правилата за финансова дисциплина в Европа ще трябва да бъдат приети с междуправителствено споразумение.

 

"По отношение на предлагания фискален пакт първата задача е да сме 100 процента сигурни, че той ще бъде в рамките на ангажиментите, които всички сме поели чрез Лисабонския договор, и че няма да излизаме от него. Важни са и финансовите ангажименти, които произтичат от това", посочи Младенов.

 

До момента правителството твърди, че България няма да участва във финансирането на плана за преодоляване на кризата в Европа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

113 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #113

    Германският икономист Марк Майнардус: „През отиващата си 2011-та българите обедняха както никога досега през последните 10 г. Тази картинка ще се наблюдава и през 2012. Макроикономическата ситуация в страната действително е стабилна, но нека погледнем на какво мизерно равнище е постигнат подобен баланс. По-тъжно стабилна може да бъде само тишината на гробищата!”

  2. Анонимен
    #112

    Жената-мъж кърти мифки с посредственост и комсомолски плам....

  3. Анонимен
    #111

    ТЪПОТА С ВЗЛОМ!!

  4. Анонимен
    #110

    ... и така, като гледам :: що кака Цеца не вземе да го изчука, ами само ни заблуждават -- иначе, си личи че младежа, ПлевнаЛиеф и е много навит. Няма, що :: то цирка ни е осигурен, поне за 4-5 години. НАРОДЕ ????

  5. Анонимен
    #109

    Този арогантен и безпардонен празноглавец няма спирачки. Това е талибан, който не е в състояние да генерира една собствена мисъл, а ако се напъне да мисли ражда някоя глупост като цитираната по-горе. Той е аналог на героя на Тодор Колев от филма "Двойникът" - той участваше в научно съвещание и се изказваше, четейки лозунгите по стените на залата. А този май е по-зле, защото глупостта му е съпроводена от мания за величие и се е взел насериозно.

  6. Анонимен
    #108

    Хей, българи! Вижте кого сме избрали за цели 5 години начело на държавата! Та нали ни увещаваха, че той бил отличник от малък до министър, почти вундеркинд? Не знам за какво става наистина,но за политик и държавник не! Този недорасъл субект е пълно недоразумение. След Т.Ж., Желю и Гоце, такова продължаващо наказание за българите!? До кога? С тази затормозена мисловна дейност Плевнелиев трудно ще влезе в час с Времето и тежките времена, които ни очакват. Самовлюбеността и ненаситността за власт на

  7. Анонимен
    #107

    След Жельо и с този ще се червим много! Политиците поне ги учат да бъдат искренно-лицемерни. А този за нищо нестава, даже не може сам да мисли. Уникално и актуално. Пак ще загубим 5 години в търкане и учене.

  8. Анонимен
    #106

    Лошо тръгна бъдещият президент. Като папагал взе да повтаря мантрите на изпълнителната власт. "Европа да се поучи от България!", каза Плевнелиев в пълен синхрон с патрона си Б.Борисов. Дали осъзнава своята предстояща роля на държавен глава на всички българи? Дали разбира, че трябва да бъде не само партньор, но и коректив на други власти? Дали му е ясно, че ще бъде смешен в ролята просто на пропагандатор на своята партия? Нека му припомним. България е на последно място по доходи в Европейския съюз.

  9. Анонимен
    #105

    Сега разбирам, че отношението ми към Гоце не е било коректно. Имало и по-скашкани недоправляци от него.

  10. Анонимен
    #104

    Освен че заяви амбицията на България да е "двигател" в Европа, той не коментира конкретни детайли от дебата за плана за спасяване на еврото. Миналата седмица политическите партии поискаха обяснение от Борисов за българската позиция, но ГЕРБ отказа премиерът да бъде изслушан в пленарна зала. Плевнелиев, разбира ли българския език, на който говори? Ужас!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.