Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българският премиер не коментира съмнения за връзките му с мафията

114 коментара
Българският премиер не коментира съмнения за връзките му с мафията

Съмненията, че Борисов е имал връзки с подземния свят, стигнаха до Брюксел. Това обвинение се повдига вече за втори път. И за втори път иначе приказливият български премиер отказва да коментира случая, пише австрийският в. "Дер Щандарт", цитиран от Дойче веле.

Независими журналисти дадоха българския премиер Бойко Борисов на новосъздадената европейска комисия "Антимафия". Причината: тъмното му минало. За връзките на настоящия български премиер с организираната престъпност се разбра от дипломатически грами, изпращани от София до Вашингтон и публикувани от Уикилийкс, информира "Дер Щандарт". В тези грами бившият американски посланик Джон Байърли информира за тъмните епизоди от миналото на Борисов и връзките му с организираната престъпност, пише и сайтът за разследваща журналистика и български партньор на Уикилийкс bivol.bg. По-късно данните за Борисов са били проучени и потвърдени от източник с псевдонима "SIMO", а неотдавна германският "Тагесцайтунг" разкри, че зад този псевдоним се крие не друг, а американското ЦРУ, припомня "Дер Щандарт".

Контрабанда, нелегални сделки, пране на пари

Публикуваните от Уикилийкс грами свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива в схема с "Лукойл" и пране на пари през СИБанк, която тогава е била управлявана от приятелката на българския премиер Цветелина Бориславова, четем още в публикацията на австрийското издание, цитирано от Дойче веле.

Независимите български журналисти твърдят още, че информациите за Борисов идвали не само от свидетели от престъпния свят, но и от представители на Европол и на европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ. Специалната европейска комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов, основател на bivol.bg, Асен Йорданов, награждаван в Германия за разследваща журналистика, и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская".

Първият път беше през 2007-ма

Набеденият български премиер обяви, че няма да отговаря на обвиненията, а ще остави за него да говори това, което той прави за страната си. За втори път Борисов попада в подобна неловка ситуация. През 2007 година американското списание "Congressional Quarterly” (CQ) обвини тогавашния кмет на София Борисов, че имал връзки с мафията и че бил "свързан с 30 неразкрити убийства". Американското издание се позова тогава на резултатите от разследване, извършено съвместно с неназована швейцарска банка. Тогава Борисов, който иначе е доста приказлив, също отказа да коментира обвиненията.

Специалната комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европейския парламент беше създадена през март тази година. Дейността ѝ се ръководи от Соня Алфано, която е от групата на либералите и демократите в Европейския парламент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

114 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #114

    Братя Галеви, Маргините, Трактора, Сумиста, Хамстера, Митьо Очите, Ванко-1, Брендо, Гриша Ганчев, Николай Гигов, Пикаещия във Фонтаните, Р.Овч., Вальо Топлото,Емилия Масларова, Гоце, Фози, Доганя, Сакса, Милен Велчев и хиляди знайни и незнайни невинни жертви на лошия Бойко Борисов, нямащи нищо общо с мафията!

  2. Анонимен
    #113

    i kakvo ot tova naschia boiko si e boiko i si e o.k. vsitschko si ima momtscheto i predi besche dobre i sega si e osche po dobre ama mnogo e saet nama vreme sa luebov a jenite go haresvat tschalgadjiikite nai vetsche a i masajiskite ami gotin e naschi boiko

  3. Анонимен
    #112

    Боко Борисов е невинен,предишните го маскарят.Кви са тия ЦРУ и ФБР нищо не разбират и клеветят.Бате Боко направи от България райска градина,ама и вие нищо не разбирате.Искате пари,ами с кво ще правим магистрали като ви ги даде.

  4. Анонимен
    #111

    106 Намали малко. Пиши с нормални букви, а ядът си го изкарай вечерта в брачното ложе.

  5. Анонимен
    #110

    Боко Тиквата нагло ни гази
    родната полиция нежно го пази,
    заедно крадат с ТИМ и Пашата
    и във мизерия тъне страната !!!

    Боко Тиквата е страшен лицемер,
    "мръсни комунисти" на Съселовите и Гоцевите вика,
    а той самият е отроче на същата тази
    комунистическо-номенклатурна престъпна клика !!!

    за Тиквата гласуват само мангали
    те крадат по селата и Шестака ги жали,
    държавата е станала мафиотско-циганско гето
    а Боко Тиквата със Златев на Обзор преяждат с кюфтета .

    Боко контролира всякакви контрабадни канали
    стоки

  6. Анонимен
    #109

    Стига бе ,Цветанов бе!Стига с фатмашките номерТози бил БСП спонсор, онзи бил на на кого какъв.Още малко ти остана да омаскаряваш хората , както патронът ти-Бойко анфитамина.Спомняш ли си веднаж малко преди да нахлуете във властта по повод на един бивш министър Т О Й каза:Дали ще го осъдят или не не ме интересува - по важното е,че съм го омаскарил .......

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #108
  8. Анонимен
    #107

    БСП спонсор изгоря в акция „Цигараджии” ?????? ДРУГАРИ , КАКВО СТАВА ????? ПАК ЛИ ВИЕ ???? ДОКОГА ЩЕ СЪСИПВАТА ТАЗИ СТРАНА ???

  9. Анонимен
    #106

    пич номер 100 .... НЕЩО ТЕ Е НАПЕКЛО СЛЪНЦЕТО И СИ ИЗКУКУРИГАЛ ??? В ТВОЯТА БАНКА ЛИ Е ДЕПОЗИРАЛ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ББ ИЛИ ТИ СИ МУ НОТАРИУСА,ИЗДАЛ НОТ.АКТОВЕ ЗА ИМОТИТЕ МУ ЗА МИЛИАРДИ ??? МАИ НЕ СИ РАЗБРАЛ ЧЕ ББ СИ ЖИВЕЕ В КЪЩАТА В БАНКЯ И НЕ Е СЪСЕД НА АРМАНИ И ШУМАХЕР, КАКТО ОНЯ СПОНСОРА НА БКП-ТО , ИЛИ СЪДИЯТА НА ОКТОПОДА - ПЕНГЕЗОВ ИЛИ ФОЗИ ИЛИ ВАРНЕНСКИЯТ БИЗНЕСМЕН,ФИНАНСИРАЛ ЛЮБИМОТО ТИ БКП / БСП -БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ ИЛИ ШУШУМИГОВ - СЪПРУГ НА КУРНЕЛИЯ НИНОВА,ТОЧИЛ 20 ГОДИНИ ЮГОЗАПАДНИТЕ НИ МИТНИЦИ ЗА ПОЗИТАНО 20 ??? МАИ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СТЕ ПОЛУЧИЛИ АМНЕЗИЯ ТИЯ ДНИ ???

  10. Анонимен
    #105

    Защо главния прокурор не реагира ?Да не би пак да е изненадан?Ега ти и държавата!За това пък "незевисимите" ни медии са много адекватни.Просто сме най уникалната държава в ЕС!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.