Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Български "Уотъргейт": Цветанов въртял незаконна схема за тотално подслушване

"Станишев лъже и БСП работи с агентурни похвати и активни мероприятия", отговори бившият министър

314 коментара
Сергей Станишев влиза при главният прокурор Сотир Цацаров, Сн: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи в четвъртък за незаконна схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той сравни скандала с "Уотъргейт" и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР.

По-късно Станишев имаше и едночасова среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

Изнесеното от Станишев бе категорично отхвърлено от Цветанов, който обяви, че ще направи нарочно изявление по изнесеното. Изявлението му бе изключително кратко и съдържаше фразата: "Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него днес няма доза истина".

Схемата, според лидера на БСП, действала така - министър Цветан Цветанов давал нареждане на СДОТО за подслушване на конкретен човек. Това обаче се случвало без искане за специални разузнавателни средства (СРС), без разрешение на съда, без резолюция за свършената работа след това, без рапорти на служителите.

Ръководителят на звеното спускал задачата на екип, който установявал клетката на мобилния оператор, към която е свързан съответният телефон. След това екипът установял контрол върху телефона.

"От септември 2009 г. досега група под ръководството на високите етажи на МВР нерегламентирано и незаконно е подслушвала бизнесмени, политици, магистрати и др. Тази група е работила под ръководството на Цветан Иванов от СДОТО, после - на Камен Костов, дошъл на негово място, след него - от Сергей Кацаров. Министър Цветанов лично давал нареждания кой да бъде подслушван. Тези СРС са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения. Каква е технологията на подслушванията? След като се идентифицира мястото, на което се намира оперативно интересното лице чрез мобилния му телефон, екипът се придвижвал до съответното място и е започвало подслушването. За целта е използвано специално транспортно средство. И се използва при всяка операция на подслушване, като се сменят регистрационните номера. То се е извършвало от няколко служители на СДОТО", каза Станишев и назова само техните инициали, макар че в сигнала са изписани точните им имена.

Записите от тези прослушвания са предоставяни лично на Цветанов, няма доклади, не са оставени следи другаде.

Сив ван "Крайслер Вояджър" обикалял да подслушва

По данните на Станишев екипът се движел със сив ван "Крайслер Вояджър", чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция. В сигнала до лидера на БСП са посочени имената на конкретни служители.

"Не мога да изнеса публично всички данни и твърдения, защото в тях може да се съдържа и класифицирана информация", продължи той. "Сигналът обаче е шокиращ. В него има описание на данни и технология, които му придават достоверност", обясни Станишев, според когото записите от подслушването отивали директно при Цветанов.

По информация на лидера на БСП подслушвани били бившият президент Георги Първанов, настоящият Росен Плевнелиев - при съставяне на служебното правителство, еврокомисарят Кристалина Георгиева - при някои от посещенията ѝ в България, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Волен Сидеров - след като се е обърнал срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Нели Куцкова, Симеон Дянков - периодично, както и бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев.

Станишев смята, че информацията от сигнала много лесно може да бъде проверена - примерно като се провери внасяна ли е в България такава подслушвателна техника, регистрирана ли е, колко често и за какво е използвана, има ли такъв автомобил "Крайслер", за какво е бил използван.

Главният прокурор ще разпореди проверка, спешно съвещание във ВКП

След едночасовата си среща с главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата, Станишев съобщи пред журналисти, че Цацаров ще разпореди проверка по подадения му сигнал за подслушвани от МВР държавници и бизнесмени.

Станишев повтори, че е шокиран от информацията, която е прочел в адресираното до него писмо.

Сигналът, в който се твърди, че са слушани бившият и действащият президент, еврокомисар Кристалина Георгиева и политически лидери и бизнесмени, изглеждал на Станишев достоверен, но тъй като той не разбирал много от служби, се надявал на бързото и професионално действие от страна на прокуратурата.

Цацаров бил впечатлен от имената на подслушваните лица и конкретността, с която те са споменати - кога точно са били подслушвани, техниката, която се упоменава в сигнала, както и посочването на конкретни служители, които са реализирали подслушването, каза още Станишев.

От прокуратурата съобщиха, че след изнесеното от лидера на социалистите е било свикано спешно съвещание на ръководството на Върховната касационна прокуратура. Очаква се от държавното обвинение в петък да оповестят какви решения са взети.

Цветанов: "Категорично заявявам, че Станишев лъже"

"С днешната серия лъжи от Сергей Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път БСП няма да се състезават с идеи и политики, а влиза в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати", отговори Цветанов на обвиненията на Станишев в изненадващо кратко изявление пред медиите, които бяха нарочно свикани за него.

"Категорично заявявам, че Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него няма доза истина и категорично заявявам, че няма да влизаме в обяснителен режим и ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий”, добави Цветанов, обяснявайки как няма да влиза в обяснителен режим.

"За пореден път призоваваме всички политически партии, които ще участват в надпреварата за предстоящите парламентарни избори, нека да запазим неутралитета и авторитета на българските институции и нека политическите партии и политическите лидери да не ги използват в предизборната кампания", продължи бившият вътрешен министър.

"Всички тези служители във всички български институции са работили, работят и ще работят с всички български правителства, които ще бъдат сформирани съгласно волята на българския избирател”, добави Цветанов.

"Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв очаквах от него да не използва българските институции за инструмент в предизборната кампания”.

"С днешната серия лъжи от Сергей Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път БСП няма да се състезават с идеи и политики, а влиза в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати", каза още Цветан Цветанов.

Краят на краткото изявление бе посрещнат с бурен смях от журналистите, които не очакваха бившият министър да бъде толкова необичайно лаконичен.

Сигналите за подслушване и следене се множат

Преди ден партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията и журналисти.

В писмото си до главния прокурор от партия ДБГ настояват за проверка за достоверността на твърдения, че "обект на "проследяване" и "разработка" са били Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков".

По този повод в четвъртък сутринта бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обясни пред БНТ, че "формации, които нямат политики и няма какво да предложат на избирателите, обвиняват ГЕРБ в нерегламентирано подслушване на политици и журналисти".

"Това са хора, които нямат политики, няма какво да представят на хората. Разбира се, че се търси интересният момент за жълтото, за спекулацията. Нито веднъж, по никакъв начин службите не са използвани да се следят политически опоненти", заяви Цветанов.

"Толкова е смехотворно да се прави подобно твърдение и внушение. Само преди пет месеца имаше подобно писмо, адресирано до мен. Има писма, изпращани до Комисия за контрол на СРС, и тя е институцията, която може да отговори на тези въпроси", обясни още Цветанов, макар че тази комисия не действа след разпускането на 41-то Народно събрание.

Коментар по българския "Уотъргейт", направи в четвъртък следобед и лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му, макар по принцип "да не му е в стила да борави с предположения", не изключва твърденията за незаконно подслушване на политици да се окажат достоверни.

"Първо, защото е безспорен факт, че при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов използването на СРС се увеличи не в проценти, а в пъти. И второ, което всъщност е по-важно, неправомоерният натиск върху политическите опоненти бе стил на това управление", каза Местан.

"При никое друго управление специалният инструментариум на държавата не е бил използван така брутално, пряко закона за тяснопартийни цели, заяви лидерът на ДПС.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

314 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #314
  2. Анонимен
    #313

    cvetanov nezabavno trebva da bude otstranen ot vsichki postove v gerb.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #312
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #311
  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #310
  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #309
  7. Анонимен
    #308

    Подслушване и оставки по британски Британски вестник се извини за подслушване

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #307
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #306
  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #305

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.