Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВАС допусна застрояването на хиляди декари от Странджа

14 коментара
ВАС допусна застрояването на хиляди декари от Странджа

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на "Асоциация на парковете в България" срещу Общия устройствен план (ОУП) на Царево, съобщи в сряда "Капитал".

Така на практика магистратите допуснаха планираното застрояване на хиляди декари от природен парк "Странджа" по южното Черноморие да се случи. Решението все пак е на първа инстанция и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Основният аргумент на състава, председателстван от съдия Галина Солакова, да откаже да разгледа жалбата на екозащитниците е, че чл. 127 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) забранява да се атакуват пред съда Общите устройствени планове.

Този текст от закона обаче директно противоречи на философията на т.нар. Орхуска конвенция, според която достъпът на гражданите до правосъдие в сферата на околната среда трябва да е абсолютно гарантиран. България е страна по конвенцията от 2004 г.

Заради необжалваемостта на устройствените планове, въведена още през 2001 г., в края на септември 2012 г. Комитетът за съответствие с Орхуската конвенция разкритикува остро страната ни, припомня "Капитал".

"Тричленният състав на съда обаче отказа да разгледа жалбата. За трети път. Действията им противоречат както на международната конвенция, така и на конкретни указания на по-горна инстанция, което за мен е скандално", коментира адв. Свилен Овчаров от "Зелени адвокати", цитиран от изданието.

По думите му още в четвъртък природозащитни организации ще внесат предложение в Народното събрание за промени в ЗУТ, които да позволят обжалването на устройствени планове. Подобна нагласа бе изразена от МРРБ покрай скандала с несебърските дюни, но такъв текст така и не бе включен в законодателните идеи на ведомството.

До този развой на събитията се стигна, след като от "Асоциация на парковете в България" атакуваха ОУП на Царево още от 2008 г., тъй като планът предвижда застрояването на сериозна част от природен парк "Странджа". Община Царево дори направи опит да узакони и вече разрушения незаконен комплекс "Златна перла".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    непрекъснато чуваме колко са развратени в съда,сраснати са с престъпниците,това Керимова,това ?.... ,зам. предс. ои ВАС-честни няма,малтретират ни,а покриват престъпниците с пачките,играят с корумпираното ДНСК,за пари обрущт делата и си ги избират...

  2. Анонимен
    #13

    Аз се питам и не мога да намеря отговор на един съществен въпрос. Има ли инситуция която да защитава гражданския и в това число и интереса на България? Действията на родните органи единствено и само работят за унищожението ни. Толкова ли са прости всички които ни управляват че не могот малко да погледнат в перспектива? Хей ДАНС къдесте бе? За това ли си плащаме данъците за да ни унищожите ли?

  3. Анонимен
    #12

    Всичко започна с правителството на НДСВ. Ескалира с правителството на БСП-ДПС-НДСВ. Кулминира с правителството на ГЕРБ. Серия от престъпления по смисъла и буквата на законите. Реакция на прокуратурата - никаква. Полза за бъдещето на страната - отрицателна.

  4. Анонимен
    #11

    Няма ли младежи които милеят за Родината си и Природата? Само в чата ли си стоят, или пушкат тревичка в чалготека? Заметоха следите на предишните грабители ! Самите те грабят по-алчно от башибозуци ! Докараха всички ни до просешка тояга ! С милиция задушават свободата на медиите ! Кога започваме януарските събития за сваляне на мутрите от власт?!

  5. Анонимен
    #10

    "ВАС допусна застрояването..." Как няма да допусне, като цялата корумпирана съдийско-прокурорска паплач пере парите от подкупите, като купува имоти по морето.

  6. Анонимен
    #9

    Вашта мама крадлива!Булка ви урусп/лива! Леля ви уродлива! Татенцето ви иди/от! Децата ви крете./нчести. Мафиотско, гнусно семе!

  7. Анонимен
    #8

    Интересно е как така се е получило, че един член от закон приет през 2001г. не е поставен в съответствие с конвенция подписана през 2004 чак до 2013. Някой пак не си е свършил работата за държавната заплата, която получава, или не. Това, че този член адски напомня на определени членове на уж отдавна отминали години се дължи на ехото от тях, което кънти в главите на цялата тая дивaшка прослойка, която всъщност никога не си е отивала, въпреки "смяната" на системата. ABTOP:

  8. Анонимен
    #7

    А защо дирекцията на ПП Странджа вече 17 години не е разработила проект за управление на парковата територия? Какво мисли Асоциацията за това?

  9. Анонимен
    #6

    Срам и позор, ето според мен какво значи абревиатурата СОТ - Секс От мен за Теб http://stigabe.com/ами_сега/122234-така-ни-пазят-сот-фирмите-18

  10. Анонимен
    #5

    "Златна Перла" трябва да се узакони. Нали знаете кой е новият собственик - Николай Вълканов. Узаконяването трябва да стане в този мандат, щото после знаеш ли какво може да се случи. Току виж го накарали да си купи още един завод.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.