Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВАС и ДНСК дружно спасяват незаконния комплекс "Златна перла" край Варвара

55 коментара
ВАС и ДНСК дружно спасяват незаконния комплекс "Златна перла" край Варвара

Върховният административен съд (ВАС) забърка солидна правна каша, след като отказа да разпореди на бургаската дирекция за строителен контрол (РДНСК – Бургас) да изпълни закона и да събори незаконните комплекси "Златна перла" 1 и 2 край Варвара. Със свое решение от 19 април, съдебен състав на ВАС с докладчик съдия Славка Найденова буквално обявява, че строителният контрол е свободен да прави, каквото си иска.

До това се стигна въпреки 10-те окончателни съдебни решения на върховния съд от миналата година, които обявяват "Златна перла" за незаконен строеж и постановяват неговото събаряне в определен срок. С последното си решение обаче ВАС счита, че дори собствените му решения не са достатъчно основание да бъде принудена РДНСК да действа.

Решението от 19 април не подлежи на обжалване.

Магистратите считат, че след като в Закона за устройство на територията липсва изрична норма, които да кара тази държавен орган да действа, значи нищо не може да го накара. Според тях районната дирекция, подчинена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, орган действа по собствена преценка, а

отказът да бъде изпълнен законът е едва ли не "свещено право" на строителния контрол.

Делото срещу отказа на дирекцията е заведено от прокуратурата.

"Подобен прецедент заплашва устоите на държавността, които и без това са разклатени", заяви пред Mediapool адвокат Свилен Овчаров, който е юридически представител на доброволни начала на природозащитните организации, водещи делата срещу "златните перли". По думите му с това съдебно решение ВАС влиза в тежко противоречие с основите на правото.

"Правомощието на един държавен орган да извърши нещо не е просто право, това е право и задължение. Не става дума за право на преценка от страна на чиновника. Съдът е приел, че те имат право да преценяват дали да действат или да не действат. След като в списъка от правомощия пише и премахване на един строеж, значи те имат и задължението да го разрушат", коментира той.

Решението на ВАС потвърждава, че строежите са незаконни, но отваря вратата на строителния контрол да бездейства.

До този абсурд се стигна след близо 3-годишна съдебна сага с обектите на фирма "Краш 2000", които успяха междувременно да заличат дори и съществуването на Природен парк "Странджа"

Първи абсурд

След редица дела заведени от природозащитните организации през март 2009 г., ВАС излезе с решение, с което всичките 10 разрешителни за строеж, издадени на фирмата от Община Царево, са нищожни и построеното трябва да бъде разрушено.

РДНСК – Бургас предприема своевременни действия и издава заповед на "Краш 2000" да премахне постройките. Заповедта обаче не е изпълнена от фирмата в указания от съда срок. По закон бургаската дирекция трябва да започне процедура по принудително събаряне на постройките и да обяви обществена поръчка за избор на фирма – изпълнител.

И досега това не се е случило заради "дългата ръка" на централната Дирекция за национален строителен контрол с шеф инж. Иван Симидчиев. "Когато се стига до момента за събарянето, започва едно странно бездействие. Ние започнахме да се чудим какво става", разказа пред Mediapool адвокатът.

Причината е, че междувременно фирма, за която се твърди, че е близка на кмета на Царево Петко Арнаудов (БСП), е изпратила внимателно писмо до ДНСК в София с молба за тълкуване дали вече направените строежи могат да се узаконят заради новия устройствен план на общината. ДНСК разбира, че се пита именно за обектите на "Краш 2000" и праща странен отговор. В него се казва, че след като "Златна перла" е включена към инженерна инфраструктура, а от 2008 г. Царево има Общ устройствен план (ОУП), значи има възможност за

"правилно приключване" на случая

"Има съществени нови обстоятелства за правилното приключване на случая", се казва в писмото на несменяемия шеф на ДНСК инж. Иван Симидчиев, който е на този пост вече трето правителство. В писмото си той не уточнява какво означава "правилно" приключване на случая с незаконния строеж. В писмото се говори за узаконяване на строежите.

Според Симидчиев грубият строеж не може да бъде съборен, защото е направен, докато фирмата е разполага със необходимите документи. Симидчиев приема, че строежът изведнъж е станал незаконен с решението на съда. Той обаче твърди, че и това не е окончателно и настоява за узаконяването му заради "новите обстоятелства".

"Това са абсурдни аргументи. Незаконни строежи не се узаконяват. Няма такава правна възможност", казва адвокат Овчаров.

Строежите на "Краш 2000" бяха спрени и обявени за незаконни, защото за тях не са издадени необходимите Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС), нито имат решения за преценка дали им трябва ОВОС, които се издават от РИОСВ – Бургас. Природозащитниците печелят всички 12 дела срещу фирмата.

"Краш 2000" загуби дела и при лошите съдии. Престъпните и корупционните съдии са малко. Като цяло на съдиите не им е приятно, че еколозите трупат камъни пред съда, защото някой се уредил с имоти по морето", коментира адвокат Овчаров. Той заяви, че собствениците на "Златна рибка" са близки до "Мултигруп". Тя е собственост на фирма "Минстрой", която бе част групировката. През "Министрой" бе изплатен и хонорара на Доган за консултантски дейности за европроекти.

Втори абсурд

След получаването на писмото на инж. Симидчиев, "Краш 2000" започват 10 нови дела, с което искат от ВАС възобновяване на вече окончателно решените дела за незаконността на "Златна перла". С осем от решенията категорично се отказва възобновяване. За две се допуска преразглеждане. "Делата са абсолютно еднакви до запетайката", заяви адвокат Овчаров.

В нито едно от решенията си обаче ВАС не разглежда строежите за законни.

Адвокат Свилен Овчаров призова правителството на ГЕРБ да погледне и към безобразията, които се случват в морските общини, както и към работата на "несменяемия" инж. Иван Симидчиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

55 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #55

    Да, ама НЕ! http://www.mediapool.bg/лиляна-павлова-нищо-повече-няма-да-се-строи-на-мястото-на-“златна-перла”-news192013.html

  2. ЕКОСАПИЕНС
    #55

    колко е "Разгънатата застроена площ" на комплекса ?! Дали няма да имаме късмета този абсурден термин вече да не се използва в БГ ?! Дай, Боже !

  3. nik
    #54

    За кой ли път жалкото българско население доказва, че не е нищо повече от стадо дебили - въобразили са си нещастниците, че "бате им бойко ще ги оправи"!?Не виждат и не съзнават милите, че нищо в тази изстрадала територия, наречена "държава" България, не е променено и няма да се промени!Нямат край гнусните ченгесарски действия на изродите от дс!Както в конкретния случай в националния парк "Странджа", където цял кош дс-грабители(начело с доганов-Сава!) са си запикали очите и са го ударили през просото!!Независимо

  4. Милиционерчето
    #53

    Хубава работа, ама българска! Бозата, де.

  5. Дедо Тошо
    #52

    Черноморието е напълно погубено. Презастроено, наблъскано, обезлесено, с нелепа архитектура, издаваща културната нагласа на близки до човека примати. Няма обща идея, няма обща воля, няма институции. Никой не знае и не се интересува докъде ще се стигне.Шепа хора охкат тихичко, обществото се интересува от моментния келепир, а алчни архитекти, законотворци, предприемачи, съдии, кметове, са изпълзяли на припек.

  6. феникс
    #51

    Арнаудов да се готви да връща големите рушвети взти за зл.перла.Големият кмет с простата администрация

  7. арх. В. Димитров
    #50

    днешните архитекти, които реализират /а те са минимален процент от около няхолко хилядите български архитекти, общо/ са единствено чертожници на мутрите, въпреки и по-добре платени от обикновени чертожници. Затова днешния архитектурно-градоустройствен стил се нарича "Мутро-Барок", затова няма архитектурни конкурси, затова има незаконно строителство, затова няма един единен Национален строителен код, затова има 20 поправки в ЗУТ за 20 години и т.н. Сега по-ясно ли Ви е ?!

  8. строител
    #49

    Който не познава ЗУТ изобщо не може да разбере казуса. Законите са така написани, че можеш хем да ги спазваш, хем да не ги спазваш, както ти отърва. Това, разбира се не е случайност - 20 години разни хора се трудиха да сътворят такава брилянтна каша.

  9. фанко
    #48

    ДНСК е взела солиден подкуп за да узакони неузаконяеми строежи.АМИ СЕГА ТРЯБВА ДА ВЪНЕ ПОДКУПА.В ДНСК всичко е пари закони згради се обевяват за назакони и обратно .ИСКАМ ВКП ТОЧЕН ОТЧЕТ КОЛКО СА СЪДЕБНИТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ДНСК във ВАС и кои помиар ще плаща.

  10. софия
    #47

    спомняте ли си двете момичита дето умряха още тогава Симедчиев трябваше да влезне в затвора защо не го уволниха комунистите дисцеплинарно.Кои ще плаща стотиците загубени дела кажи бе ИВАНЕ?Колко дела трябва да плати ДНСК?Колко неустоики трябва да плати ДНСК?Г-н.СИМЕДЧИЕВ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ХОТЕЛА.Защото е издал незакони разрешителни и да ходи в затвора като некъдърник.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.